IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните кредитори за сектора на имотите в Европа набират сила

Рязко се засилва и апетитът на инвеститорите за дългово финансиране заради търсенето на доходност

10:18 | 07.05.15 г.
Алтернативните кредитори за сектора на имотите в Европа набират сила

Пейзажът на финансирането за сектора на имотите в Европа става все по-разнообразен, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Делът на т.нар. алтернативни кредитори на пазара на имоти (застрахователни компании, пенсионни фондове, компании за частен капитал и за дългово финансиране и т.н.) става все по-голям в сравнение с дела на банките – традиционен източник на финансови средства за сектора на имотите, допълва изданието.

Същевременно банките също стават все по-активни на пазара на имоти, въпреки че процесът по „прочистването“ на балансите им от проблемните активи, свързани със сектора на имотите, още не е приключил, посочва изданието.

Най-активни са алтернативните кредитори на инвеститорите в имоти във Великобритания. Преди кризата делът на банките като източник на средства за инвеститорите е бил 72%, докато сега се е свил наполовина до 36%, докато делът на алтернативните кредитори се е разширил до 25 на сто.

През последните години небанковите кредитори на инвеститорите в имоти разширяват дейността си в Ирландия и Испания – едни от най-предпочитаните пазари за инвестиции в подценени активи, където банките бяха тежко ударени от кризата.

Същевременно рязко се засилва и апетитът на инвеститорите за дългово финансиране през последните месеци заради засиленото търсене на по-рискови вложения заради по-високата доходност, пише FT.

Повече от половината от исканията за кредит, отправени към британските кредитори, финансиращи сектора на бизнес имотите, за шестте месеца до края на март са за съотношение на заема от над 65 на сто от стойността на имота, сочат данни на консултантските компании Laxfield Capital и Property Finance Forum. През предишния шестмесечен период този дял е бил 35 на сто.

Ръстът при търсенето на кредити за финансиране на сделки с имоти е още един знак, че инвеститорите в сектора на имотите са готови да поемат повече риск – тенденция, заради която пазарните анализатори предупреждават за риск от надуването и спукването на нов балон на пазара.

Засиленото търсене на по-висока доходност от инвеститорите доведе до ръст на цените на имотите в глобален план. Същевременно наскоро консултантската компания MSCI предупреди, че ценообразуването при имотните активи е станало изключително агресивно.

През миналата седмица инвестиционната компания Grosvenor предупреди, че има опасност от „самодоволство“ на пазара на имоти. Според компанията рекордно ниската доходност на някои пазари е знак за тревога, свързана с „прегряване“ на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още