IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране и новото строителство дават тласък на жилищния пазар

Строителите се фокусират върху високия сегмент от пазара, което може да предизвика недостиг на по-достъпни, бюджетни жилища, според експерт

15:19 | 07.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Банковото кредитиране и новото строителство – това са двата основни двигателя на пазара на жилища през 2016 г., които ще продължат да действат и през 2017 г. Прогнозите за развитие на пазара са положителни най-вече за София и големите градове заради по-доброто състояние на икономиката и миграцията.

Пазарът все още е далеч от активността и сделките, които имаше в годините на бума (до 2007 г.), коментира на пресконференция изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов. Цените също нарастват плавно и умерено.

По-резкият ръст на цените в някои квартали се обяснява с бума на новото строителство и фокусът на инвеститорите в по-високия ценови сегмент. Това има реална опасност да предизвика недостиг на по-достъпни жилища за хората с по-ниски и средни доходи.

Новото строителство освен това води и до частично забавяне на продажбите. Заради постепенното насищане на пазара вече се вижда как се забавя времето за реализация на имотите.

Повече кредити – повече сделки

Данните на агенцията показват, че през миналата година 55% от сделките с жилища са сключени с ипотечен кредит. За сравнение, делът им през 2015 г. е бил 50%, а през 2014 г. - 45%.

„Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем“, коментира Павлов.

Тенденцията се очаква да се задържи и през 2017 г. Активни са и рефинансиранията на стари ипотечни кредити, но за тях няма точни данни. Това води до разширяване на кръга купувачи и с хората със стабилни средни доходи.

Така активността на пазара на имоти в София отчита ръст от 9% през миналата година. В цялата страна увеличението достига 6-8%, показват данните на компанията.

Цените – устойчив ръст

В София цените отчитат ръст от 7-10% през 2016 г. в зависимост от квартала. Темповете на увеличение обаче са се забавили чувствително през втората половина на годината, тъй като купувачите започват да не толерират прекалено високи цени, коментира Павлов.

Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, като увеличението, отчетено според данните на компанията, достига 4-7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Реших да прегледам тези цени. Лесно е с хомс бг. Какво установих? Долу горе са реални. Това никак не е оптимистично честно казано. Като извадим най-големите градове не виждам нищо добро. Има доста ниски офертни цени в Ямбол, Сливен, Добрич, Пазарджик. Това са все сравнително по-големи градове. Единствено за Шумен установих, че цените са по-скоро като в Благоевград и В. Търново, което е стравн. нормално. Специално за уж по-добре развитата Южна България - честно казано не личи по-цените на имотите. В. Търново и Шумен стоят по-добре например от подобни по размер градове в южната част.. Благоевград има голяма област като Бургас по размер и население, туристически център и т.н. Бла, бла, бла май е всичко, едни кухи хвалби. Цените не показват сериозен оптимизъм и там. Реално дадените средни цени на квадрат не надвишават много една средна брутна заплата. Това е доста добро съотношение цена/доходи. Ако не вярвате сравнявайте - свят широк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още