IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора - Балканският оазис на купувачите на луксозни имоти

Которският залив е най-предпочитан с многобройните градчета и луксозни нови комплекси

11:15 | 23.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Черна гора привлича все повече купувачи на луксозни имоти, пише Wall Street Journal.

И строителни компании, и купувачи все повече се насочват към малките крайбрежни градчета, особено в района на Которския залив, където има и достатъчно пристанища, които могат да приютят стотици луксозни яхти.

Луксозните марини са своеобразен символ на новото лице на Черна гора – най-малката държава на Балканския полуостров, посочва изданието. Само 10 години след обявяването на независимост на страната тя вече успешно привлича широк микс от международни купувачи на имоти.

Которският залив е своеобразен „златен триъгълник“ за строителните компании, коментира Долорес Илич, директор проучвания и маркетинг на Dream Estates Montenegro, представител на международната консултантска компания Savills на местно ниво.

Южноафриканската Kerzner International Holdings започна работа по комплекс в град Кумбор, Qatari Diar работи по проект със 140 нови жилища, NorthStar – компания, която се ползва от подкрепата на европейски и близкоизточен капитал, също инвестира в мащабен комплекс в района, а проектът на Orascom Development Holding на стойност 1,2 млрд. долара вече посреща първите си обитатели.

Междувременно държавният инвестиционен фонд на Дубай - Investment Corporation of Dubai, придоби Porto Montenegro, една от най-луксозните марини в района, която може да подслони стотици суперяхти.

Porto Montenegro е проект на Питър Мънк, канадският основател на миннодобивната компания Barrick Gold. През 2007 г. той и група инвеститори платиха 26 млн. долара за 99-годишна концесия. С подкрепата на консорциум, в който се включиха руският милиардер Олег Дерипаска и фамилията Ротшилд, както и председателят на борда на директорите на LVMH Бернар Арно, Мънк превърна мястото в луксозен комплекс от магазини, ресторанти и международно училище.

Досега в комплекса в близост до марината са построени и продадени 220 апартамента. Още 64 жилища са в процес на строителство. Цените започват от малко под 500 хил. долара за апартамент с 1 спалня до 4,2 млн. долара за жилищата с три спални.

Последните строителни проекти представляват втора вълна на интерес към Черна гора. Първата вълна чуждестранни купувачи на имоти в страната беше след края на балканските войни през 90-те години на миналия век – през 2005 и 2006 г.. Оттогава до 2008 г. цените на имотите по крайбрежието претърпяха рязък ръст, но заради кризата в един момент тръгнаха надолу. В момента се наблюдава стабилизиране на ценовите нива, което привлече и нова вълна от купувачи.

Най-популярната дестинация за купувачите на луксозни имоти си остава водещият град по крайбрежието – Котор. По-тиха алтернатива е близкият Пераст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stasi666
преди 7 години
и това на място с камъни и без кой знае колко плажа.Умни хора а и са запазили всичко,нито в Будва нито в котор има сергии а модерни и лъскави сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още