IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти през 2016 г. - забавяне на инвестициите и цените

Настроенията все пак ще са положителни заради изгодната позиция на потребителите, която ще подкрепя в известен смисъл икономическия растеж

11:51 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на бизнес имоти през 2016 г. - забавяне на инвестициите и цените

През тази година ръстът на инвестициите в бизнес имоти и на наемите на площи ще се забави заради цялостното забавяне на глобалната икономика, волатилността на пазарите, ниските лихви и песимистичните настроения.

Това прогнозира консултантската компания CBRE в доклада си 2016 Global Real Estate Market Outlook, цитиран от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

„Сегашната среда на разнообразен, но подобряващ се растеж в развитите страни, заедно с ниските лихви и инфлация, подкрепя потребителите и пазарите на имоти като цяло. Има обаче някои рискове, като отслабеното доверие заради нестабилността на фондовите пазари, нарастващите лихви в САЩ и Великобритания, финансовият стрес в развиващите се икономики и забавянето на икономиката на Китай“, коментира Ричард Баркам, старши глобален икономист в компанията. 

Баркам допълва, че потребителите в Европа, САЩ и дори Китай са в добра форма, а глобалната икономика е достатъчно силна да удържи на тези предизвикателства. Затова и икономическата ситуация се очаква да бъде по-добра през 2016 г. на повечето места по света, което ще подкрепя и пазара на имоти.

CBRE прогнозира обаче нестабилността на финдовите борси да продължи въпреки стабилния икономически растеж. Потребителите в Европейския съюз (ЕС), САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион се възползват от нарастващите доходи, ниските лихви и ниските цени на петрола, като се очаква това да подкрепи цялостния ръст на БВП. Според Oxford Economics за тази година глобалният икономически растеж ще достигне 2,6 на сто, посочва компанията в доклада си.

Сред основните рискове за пазарите се очертават евентуалната дългова криза в развиващите се икономики, допълнително обезценяване на юана и продължаващата нестабилност на фондовите пазари. В най-лошия сценарий те ще доведат до по-силно свиване на растежа, но според експертите не биха причинили глобална рецесия заради продължително ниските лихви.

Компанията прогнозира, че през тази година глобалният ръст на наемите на бизнес имотите ще достигне 2,2% средно. Най-силно се очаква да е увеличението в Америките – 3,4%, заради ръста на потреблението и заетостта. За Европа се очаква увеличение от 3,2%, а за Азиатско-тихоокеанския регион се очаква да няма промяна.

Освен това се очаква инвестиционната активност да остане висока и през тази година, но ръстът ще се забави след шестте поредни години на възстановяване и увеличение на цените на активите. В глобален план CBRE прогнозира, че обемът на инвестициите ще нарасне с 4 на сто през тази година.

Предлагането на офис площи в Европа и САЩ се очаква да се затегне допълнително заради засиленото търсене, което ще продължи да изпреварва темповете на ръст на строителството. Експертите прогнозират също така, че ще се засили търсенето на търговски площи заради разширяващото се потребление.

Разрастването на електронната търговия ще продължи да подкрепя сектора на индустриалните и логистични площи в глобален мащаб. Според eMarketer онлайн продажбите в глобален мащаб ще се увеличат с 23% през тази година.

Компанията посочва също, че цените на жилищата ще растат с най-бърз темп от кризата през 2008 г. насам на фона на подобрената достъпност на ипотечното кредитиране и намаляващата безработица. Най-сериозно оживление се очаква при строителството на многофамилни жилищни сгради заради засиленото търсене на жилища под наем. В този сегмент се очакват и повече проблеми с предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още