IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Германия - икономически възход или балон?

Икономисти отново предупреждават, че силният ръст на цените, напливът на чужди инвеститори и желанието за сделки на германците може да нагорещи пазара

09:37 | 02.11.12 г. 1
Пазарът на жилища в Германия - икономически възход или балон?

САЩ бе страната, от която тръгна финансовата криза от 2008 г., след като се спука американският жилищен балон. Скоро след това Щатите бяха последвани от Ирландия и Испания.

Сега все по-често се чуват предупреждения за ситуацията в Германия, като икономисти смятат, че са се появили първите признаци на балон в имотния сектор на страната, пише The Washington Post.

Цените на имотите в Германия вървят стремглаво нагоре през последните години, след като международните инвеститори започнаха да търсят начини да изтеглят парите си от държави в криза като Гърция и Испания в отчаяно търсене на сигурност.

Редица анализатори предупреждават, че ако този ръст бъде последван от срив, самата Германия, която влага огромни средства в спасителни заеми за други държави, може да изпадне в тежка криза.

Диагностицирането на балоните е изключително трудно и не всички икономисти са на мнение, че Германия навлиза в подобен етап от развитието на икономиката. Все пак признаците за опасност са налице, твърдят мнозина.

При рекордно ниските лихви, слабата безработица и свежите пари, навлизащи от чуждестранни инвеститори, специалисти предупреждават, че ако цените продължат да се покачват, само след няколко години надуващият се балон в Германия може да се спука.

Последиците може да са сериозни, тъй като значителна част от плановете за реакция при криза на еврозоната зависят от доброто икономическо състояние на Германия. Ако финансите на страната отслабнат или пък германските гласоподаватели започнат да се чувстват по-уязвими, икономическите способности и политическата воля на Берлин да плаща сметките за спасителните заеми може да избледнеят.

Централната банка на страната обяви, че следи цените внимателно, след като те нараснаха с около 5,5% през миналата година в национален мащаб. Оттогава те не спират да вървят нагоре. Според някои анализатори повишението в Берлин за миналата година е с 20%, макар че други твърдят, че то е по-скромно.

Брокери споделят, че по-голямата част от интереса идва от чуждестранни купувачи, търсещи начин да предпазят парите си от кризата в Европа, като инвестират в една от най-сигурните държави в еврозоната. Германците обаче също проявяват по-силно от всякога желание да купуват имоти.

През юни централната банка съобщи, че между септември 2011 г. и март 2012 г. броят на издадените разрешителни за строеж е нараснал с 9% спрямо същия период на предходната година. Повечето от тези разрешителни са за жилищни сгради - показател за инвестиционна активност, а не просто за покупка на жилища от хора, които имат намерение да живеят в тях.

Собствениците на жилища, които правят големи първоначални вноски (в Германия те обикновено са над 20% от стойността на имота) и живеят в жилището често, са способни да се справят при евентуална криза.

Покупките с цел инвестиция обаче, които се финансират почти изцяло с кредити, могат да имат по-сериозни последици за икономиката като цяло, ако балонът се спука, предупреждават анализатори.

Те обаче също така твърдят, че до момента няма признаци за сериозно кредитиране на покупко-продажби на имоти в Германия. Повечето инвестиции се плащат в брой, а ръстът на цените идва след дълъг период на стагнация.

В момента цените на жилищата в страната са с около 20% над нивата при обединяването на Германия през 1990 г., което не е повод за безпокойство. Възходящото развитие на пазара засилва и растежа на германската икономика в по-широк план, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"В момента цените на жилищата в страната са с около 20% над нивата при обединяването на Германия през 1990 г"Това в реално изражение (с отчитане на инфлацията) или в номинално е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още