IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив се очертава като лидер по ръст на офис и индустриално строителство

В София също се отчита засилена строителна активност в офис сегмента заради оживеното търсене

16:54 | 02.02.16 г. 1
Пловдив се очертава като лидер по ръст на офис и индустриално строителство

Област Пловдив се очертава като национален лидер по ръст на строителната активност в сегмента на офисите и индустриалните имоти през 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло за страната изграждането на нови административни сгради се забавя през миналата година, включително и в столицата София, където големите офис проекти са в процес на строителство и в момента се планират доста по-малки сгради за нуждите основно на ИТ и аутсорсинг бизнеса, който е най-активен в наемния сегмент.

Силен ръст обаче е отчетен при строителството на т.нар. от НСИ други сгради, в които попадат предприятията, логистичните и другите индустриални площи. Строителството е концентрирано основно в област Пловдив и София град, като в този сегмент по-засилена активност се отчита и в още няколко области на страната, сред които Стара Загора и Пазарджик.

За 2015 г. като цяло за страната издадените разрешителни за строеж на нови административни сгради са намалели с 16 на сто до общо 157. При РЗП спадът е 1,2% на годишна база – т.е. строят се по-малко на брой офис сгради, но с малко по-голяма площ всяка.

Намаляват и започнатите нови административни сгради през миналата година – с над 4%, но пък при РЗП има ръст повече от два пъти, т.е. затвърждава се тенденцията за строителство на по-малко, но по-големи сгради. .

За София град при разрешителните за строеж спадът достига 3,7%, а при РЗП – 7,6% на годишна база. При започналото строителство обаче увеличението е с над 63% за годината, като при площите ръстът е троен, подклаждан основно от засиленото търсене на ИТ и аутсорсинг индустрията.

В област Пловдив е отчетен бум в строителството на административни сгради с ръст на разрешителните от 61% на годишна база до 29 и почти 16% на започналото строителство до 22 сгради. При РЗП увеличението е съответно 45,8% за издадените през миналата година разрешителни за строеж и почти 54% при започнатите сгради.

В областите Варна и Бургас, въпреки засиленото търсене на ИТ бизнеса, се очертава спад на строителната активност в офис сегмента заради силното намаление на издадените разрешителни за строеж – със съответно над 63% и над 86% на годишна база. При РЗП също има спад от 44 и 65%.

Във Варна обаче е регистриран троен ръст на броя започнати административни сгради през миналата година, а РЗП се е увеличила 12 пъти. В Бургас строителната активност също е била значителна на фона на 2014 г., макар и броят сгради да е скромен – само 7 с малко под 4 300 кв.м РЗП.

За т.нар. други сгради като цяло за страната са издадени с 1,3% повече разрешителни за строеж, а РЗП се увеличава с над 30 на сто през 2015 спрямо 2014 г., сочат още данните на НСИ.

В София увеличението на разрешителните е 3,3% при ръст на РЗП от 68,5%.

Най-силно е увеличението на индустриалното строителство в Пловдив. При разрешителните ръстът достига 20% на годишна база, но предприятията се планира да са по-малки, тъй като РЗП спада с 18 на сто.

В област Варна няма съществени изменения на строителната активност в сегмента, докато в Бургас отново е отбелязан спад за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 9
pepince
преди 8 години
...ааа отчита се, отчита се засилено търсене, с три полупразни МОЛ-а, един затворен и два огромни МОЛ-а на етап "изоставен строеж" + още няколко изоставени сгради :)...и безброй обяви "дава се под наем"...отчита се, отчита се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още