IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пловдивско и по Черноморието жилищното строителство е най-активно

Строят се основно къщи и малки жилищни кооперации, както и повече тристайни апартаменти

14:22 | 11.05.15 г. 3
В Пловдивско и по Черноморието жилищното строителство е най-активно

И през първото тримесечие на годината област Пловдив и Черноморието се утвърждават като най-активните строителни площадки в жилищния сектор, макар и дейностите по крайбрежието плавно да затихват през последните месеци, сочат актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Утвърждава се и тенденцията за по-активно строителство на еднофамилни къщи и малки жилищни кооперации, сочи още статистиката. От 558 новопостроени и въведени в експлоатация сгради през първото тримесечие на годината къщите са 75%, а жилищните кооперации – 13%, като само при броя на новите къщи е регистриран ръст, посочват от НСИ.

Броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради се увеличава на годишна база с почти 5 на сто, но жилищата в тях са с 37,4 на сто по-малко – пряко следствие от по-засиленото строителство на по-малки жилищни сгради.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 64 сгради с 337 жилища в тях, Пловдив - 63 сгради със 162 жилища, и Варна - 59 сгради със 194 жилища.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Веск
преди 8 години
Лоша работа. Като гледам едноцифрените числа в нмого области си мисля, че нещата са зле. Защо? Нека приемем, че в една дори малка област с под 200 000 души има над 50 000 жилища. За нормално приемам да се обновяват жилищата с темп поне 600-700 годишно. На тримесечие и на месец сами си смятайте. Виждаме на доста места направо едноцифрения крах на третата БГ държава. Дори от флуктуации в най-малките области едноцифрени числа не трябва да има. Ужас е тази статистика. Застаряване на и без това одъртелия и енергийнобезобразен жилищен фонд. Пловдивска област е с над 700 000 души и твърдо над 200 000 жилища. Годишно под 2500 нови жилища е нищо - за пример само. Средно у нас семейството е под 3ма души. Няма как сметките ми да са много грешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
dronix
преди 8 години
Пловдив и Черноморието - да. Ама къде я буташ област Стара Загора. Човек трябва да е мазохист да живее в малък, скучен и западащ град като Стара Загора. Казанлък е друго нещо. Заслужава да е в собствена област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
beinsa
преди 8 години
Ако не са Пловдив, Стара Загора и Черноморието, страната (извън София разбира се) е умряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още