IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на цените на луксозните жилища по света продължава

Сан Франциско е лидер по поскъпване на луксозните имоти през първото тримесечие заради разширяващата се технологична индустрия в региона

11:34 | 08.05.15 г.
Възходът на цените на луксозните жилища по света продължава

Темповете на ръст на цените на луксозните жилища в глобален мащаб продължават да изпреварват средностатистическия световен жилищен пазар, сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

През първото тримесечие на годината индексът на компанията, който проследява динамиката на цените на луксозните имоти на 35 пазара по света, се е повишил с почти 4 на сто през първото тримесечие на годишна база.

В момента луксозните имоти по света са с 46 на сто по-скъпи в сравнение с второто тримесечие на 2009 г., когато индексът, изчисляван от компанията, отбеляза най-ниската си стойност заради глобалната криза.

Компанията още не е готова с глобалния индекс на цените на средностатистическите жилища за първото тримесечие, но за последното тримесечие на 2014 г. отчете първия спад на цените от две години насам. В тази класация България заема 36-то място от 55 пазара с годишен ръст на цените на жилищата през последните три месеца на миналата година от 1,2%.

В глобален мащаб най-добре се представят луксозните жилища в Северна Америка, а най-слабите пазари са в Европа.

Сан Франциско е лидер по поскъпване на първокласните жилища през първото тримесечие на годината с годишен ръст от 14,3% и 3,8% за тримесечието. Основен двигател на увеличението е разширяващата се технологична индустрия в региона.

Втората позиция е за Бангалор в Индия с годишен ръст на цените от 13,6% през първите три месеца на тази година и 3,2% за тримесечието. На трето място е Маями с ръст от съответно 12,2% и 2%.

Първата десетка се допълва от Ванкувър, Джакарта, Тел Авив, Токио, Дъблин, Лос Анджелис и Сидни.

Другите европейски градове, които попадат в класацията, са Мадрид – на 15-то място с ръст от съответно 4,9% и 1,9%, Лондон – на 17-то място с ръст от съответно 3,3% и 0,2%, Рим – на 21-во място с годишен ръст от 1,5% и нулев за тримесечието, и Москва – на 22-ро място с годишен ръст от 0,6%, но спад от 3,6% за тримесечието, който се обяснява с икономическата криза в страната заради санкциите на Запада.

В Париж, Виена, Женева, Цюрих и Монако – едни от традиционните лидери по ръст на цените на луксозните имоти през последните години, е отчетен спад през първото тримесечие. Във френската столица понижението на годишна база достига 2,9%, а за тримесечието е отчетен ръст от 0,6%, което отрежда 30-то място на града в общата класация.

Във Виена е отчетен спад от съответно 4,3% и 0,8, в Женева – 5% и 3,4%, в Цюрих – 5% и 2,9%, а в Монако – годишен. спад от 2%. Това отрежда на градовете съответно 31-во, 33-то, 34-то и 28-мо място в общата класация.

Най-силен спад на цените на луксозните жилища през първото тримесечие е отчетен в Сингапур, след като властите предприеха мерки, за да предотвратят „прегряване“ на жилищния пазар и спукване на жилищен балон. На годишна база понижението на цените достига 12,6%, а за тримесечието – 3,7%.

Сред пазарите с най-силен спад на цените е и Ню Йорк – съответно 4,4% на годишна база и 5,8% за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още