IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 доказателства, че Apple се гмурва във виртуалната реалност

Компанията вече има защитени патенти в сферата и набира специалисти

16:33 | 08.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Какъв ще е следващият голям продукт на Apple?

Все повече доказателства сочат, че Apple разработва нещо с технологията за виртуална реалност. Мечтата ѝ – да привлече потребителите в един изцяло компютърно генериран свят, пише Business Insider.

Виртуалната реалност е мечта на мнозина от десетилетия, но технологията никога не е била достатъчно добра, за да стане популярна на масовия пазар. Пускането на продукт от Apple може да се окаже истински голям удар за индустрията.

От своя страна, компанията не разкрива нищо, макар че проект с такъв размер трудно може да остане скрит. Нека видим какво подсказва именно за този следващ ход на Apple:

1. Набира хора

Apple вече има подразделение, което работи с технологии за добавена и виртуална реалност, а екипът му вече изгражда прототип на подобно устройство от месеци, пише Тим Брадшоу във Financial Times.

Добавената реалност се появява там, където компютърно генерираните изображения биват наслагвани в реалния свят, подобно на това, което прави Google Glass или HoloLens на Microsoft. Тази технология е различна от виртуалната реалност, която напълно пренася потребителя в друг свят.

Профилите и публично обявените работни места в LinkedIn показват, че компанията търси специалисти. Така например тя нае Дъг Боуман, изследовател от Virginia Tech, който проучва взаимодействието между хора и компютри, и по-специално триизмерните (3D) интерфейси. Става дума за такива, каквито новото устройство на Apple за виртуална реалност ще включва.

Освен това наскоро компанията нае Ник Томпсън, който преди това работеше по HoloLens, очилата на Microsoft за виртуална реалност.

2. Apple придоби поне четири стартъпа, специализирани в свързани с това технологии

Въпреки че не е сключила сделка за милиарди долара, както направи Facebook, когато придоби Oculus за 2 млрд. долара, Apple все пак е сред основните играчи, когато става дума за купуването на стартъпи в сферата на виртуалната реалност.

Последните ѝ придобивания включват:

  • Metaio, германска компания, която създаде приложение за визуализация на дигитални мебели, които могат да изглеждат сякаш са в дома ви;

  • FaceShift, фирма, която може да трансформира потребителското лице в дигитална 3D анимация в реално време;

  • FlyBy Media, компания, която преди е работила с Google и Apple по технология, свързана с добавената и виртуалната реалност;

  • PrimeSense, която купи през 2013 г. за 360 млн. долара. PrimeSense е създателката на камера и хардуер, свързан с видео сензори.

Това са само фирмите, за които знаем.

3. Магазините на Apple започнаха наскоро да продават продукт, който превръща iPhone в очила за виртуална реалност

В момента онлайн магазинът на Apple предлага новия продукт на Mattel – View-Master, което превръща iPhone в очила за виртуална реалност. Това е индикация, че Apple знае, че не може да игнорира базираната на телефоните виртуална реалност – сфера, към която Google се насочва.

Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още