IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на GoPro: смартфоните

Компанията се насочва към масовия пазар, но продуктите ѝ срещат голяма конкуренция в лицето на мобилните устройства

10:25 | 03.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

GoPro има проблем със смартфоните. Производителят на екшън камери стана популярен преди десетилетие с малките, леки камери, ползвани от каращите ски, сърф и занимаващите с екстремни спортове. Сега обаче се опитва да достигне до масовия пазар. Но проблемът, с който се сблъсква, е, че повечето хора вече имат смартфони - също толкова малки и леки устройства като GoPro, които идват със също толкова добри камери, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През миналата година компанията направи стъпки в опит да достигне до масовите потребители, но не успя да го постигне, тъй като постави твърде високи цени на първата си камера за масова употреба. Освен това не реши техническите въпроси, които я правят по-трудна за ползване. Сега тя прави нов опит, като иска да накара други компании да интегрират камерите ѝ в най-различни продукти, включително коли.

Залозите са големи - GoPro очаква приходите от продажбите ѝ през тази година да спаднат с до 17%, след като нараснаха до 1,62 млрд. долара миналата година. Това ще е първият спад, откакто компанията започна да продава своите ключови продукти през 2010 г. През тази фискална година обаче GoPro може да генерира 167 млн. долара загуба, след като миналата година отчете 36 млн. долара печалба според S&P Global Market Intelligence.

"Визията на GoPro никога не е била да се позиционира единствено при екстремните спортове“, коментира президентът на GoPro Тони Бейтс.

Предизвикателството пред GoPro илюстрира проблема, с който независимите производители на хардуер се сблъскват, конкурирайки се със смартфоните, които имат множество функции.

По-старото поколение камери губят позиции за сметка на смартфоните, които могат да правят толкова много неща освен снимки и видео.

По думите на Чарлс Андерсън, старши анализатор проучвания в Dougherty & Co, смартфоните са успели да постигнат същото качество на камерите като GoPro.

Производителката на екшън камери започна да продава първата си система през 2004 г., когато камерите за смартфони също изгряха на пазара, но не бяха достатъчно добри.

Продажбите на GoPro скочиха значително през 2010 г. с нейния първи голям хит – HD Hero, който обединяваше в едно водоустойчивост и висока резолюция на кадрите. Това се оказа перфектно за потребители като сърфистите и скиорите. Продуктът се превърна в най-добре продаваният, радвайки се на близо 70% дял от пазара на видео камери в САЩ според NPD Group. Компанията твърди, че е продала повече от 20 млн. камери.

През следващите години качеството на камерите за смартфони значително се подобри. Samsung представи водоустойчив смартфон още през 2014 г. Apple интегрира 4K видео с висока резолюция в своите смартфони през септември, подобно на други производители.

След като пазарът, свързан с екстремните спортове, се насити, GoPro реши да се насочи и към другите потребители.

През миналия юли тя пусна Hero 4 Session, олекотена малка камера с два бутона. Тя обаче не се продаваше добре. Цената ѝ беше 399 долара – същата, като тази на Hero 4 Silver, доста по-добра камера с тъчскрийн, посочват анализатори.

В следващите пет месеца GoPro свали цената на половина, първо до 299 долара през септември, а след това до 199 долара през декември, което ѝ струваше 40 млн. долара загубени приходи, сочат документи на компанията.

Част от слабите продажби на GoPro могат да бъдат отдадени на факта, че качването и споделянето на видеа от нейните камери не е особено лек процес. За да се справи с този проблем, през април GoPro придоби две компании за софтуер за видео обработка.

През същия месец фирмата стартира програма за разработчици, за да достигне до повече потребители. Компании като BMW и Fisher-Price, която е част от Mattel, заявиха, че искат да интегрират хардуера и софтуера на GoPro в своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Основният им проблем е цената за масовия пазар. Няма как да сложат десеторна цена над китайките, които се справят прилично в 90% от случаите за 10% от цената. Масовият потребител търси баланс качество и цена. Моята китайка има случаи, в които не се справя добре заради несъвършен стабилизатор, но това е при много екстремно каране и като се има в предвид, че е на 3 години и беше под 100$ още тогава няма начин ГоуПро да ме имат за клиент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още