IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските интернет гиганти влизат в битка на мобилния пазар

Големите имена в бранша търсят начини да популяризират мобилните си операционни системи

10:55 | 01.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Битката на мобилните операционни системи и дистрибуцията на мобилни приложения набира сили в Китай, докато интернет гигантите Tencent Holdings и Alibaba Group Holding увеличават усилията си в посока по-голямо влияние върху това как потребителите използват своите смартфони, пише Wall Street Journal.

През следващата седмица Tencent, чийто основен бизнес е свързан със социалните мрежи и онлайн игрите, ще пусне пробна услуга за операционната система Tencent OS – нейната персонализирана версия на операционната система Android.

През февруари най-голямата компания за онлайн търговия в Китай – Alibaba, се съгласи да придобие миноритарен дял в китайския производител на телефони Meizu Technology за 590 млн. долара. Двете компании планират да си сътрудничат, за да доразвият съществуващата мобилна операционна систeма на Alibaba.

Залозите са големи. В Китай, където Play app store на Google и други услуги, като търсачките и картите, са блокирани, местните производители на смартфони и интернет компаниите трябва да открият как да печелят допълнително, контролирайки основния мобилен софтуер, както и продажбите на приложения.

Извън Китай повечето производители на телефони променят интерфейса на Android със собствен софтуер, но потребителите обикновено свалят приложения от Google Play, което позволява на Google да взема дял от продажбите, осъществявани от разработчиците на приложения. Едно от редките изключения представлява добре познатият бранд на Amazon.com – телефонът Fire, който използва собствена версия на Android, която няма достъп до Google Play или до друга услуга на Google.

Подобно на телефона Amazon Fire, тези с Android, продавани в Китай, не предлагат услугите на Google. Да имаш собствена версия на Android в страната е почти като да имаш система, която е независима от Google, твърдят представители на индустрията. Така например Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в Китай, инсталира на устройствата си базирана на Android операционна система, наречена MIUI, която има свой собствен магазин за приложения.

"Най-важното нещо е кой контролира портала за мобилния трафик“ и операционната система играе ключова роля за това, твърди Тони Чу, портфолио мениджър на американската фирма RS Investments, която купи акции от Alibaba по време на първичното публично предлагане на компанията, което достигна рекордните 25 млрд. долара.

Tencent вече предлага собствен магазин за приложения, който потребителите на Android могат да инсталират на телефоните. Но ползите от него могат да бъдат ограничени от операционната система, която е контролирана от производителя на телефона, посочват експерти от индустрията.

Tencent създаде уебсайт, който призовава хората да се включат в тестването на Tencent OS. След като получи близо 62 000 заявления за участие, Tencent избра 200 души за програмата, която започва на 3-и март.

Голямото предизвикателство за компанията е да убеди производителите на устройства да използват Tencent OS. Говорителят на фирмата обаче отказва да коментира стратегията на компанията.

Последна актуализация: 16:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още