IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#RIPTwitter - дойде ли краят на играта за Джак Дорси?

Две години след първичното публично предлагане на социалната мрежа от магията ѝ не остана почти нищо

17:28 | 11.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За акционерите на Twitter това си беше едно ранно предупреждение. Точно преди първичното публично предлагане през ноември 2013 г. репортерът на New York Times Ник Бълтън публикува своята книга „Hatching Twitter"- една безпощадна история, която поглежда зад кулисите на по онова време възхваляваната интернет компания. „Истинска история за пари, власт, приятелство и предателство" преведе по-късно на немски издателството Campus Verlag заглавието, добавяйки и подзаглавие: „Но без тази драма Twitter вероятно не би била компанията, която е днес".

Почти две години след излизането на книгата си Ник Бълтън има достатъчно материал за втора част на творбата си. От големия драматизъм, който съпътстваше Twitter в началните му дни, не е загубено почти нищо. От ден на ден услугата за кратки съобщения праща все по-негативни послания, но сега вече става дума за оцеляването ѝ. 

Infographic: Twitter's Growth Pales in Comparison to Facebook's | Statista
You will find more statistics at Statista

Почти едно десетилетие след първия туит съдбата на Twitter изглежда поставена на карта. Акциите, които преди 12 месеца струваха по около 50 долара за брой, сега паднаха под 15 долара за лот. От началото на 2016 г. сривът е от близо 40 на сто - в разгара на разпродажбите, които обхванаха бившите любимци на Wall Street, Twitter е в центъра на екшъна и един от най-големите губещи, заедно с Tesla.

И за двете компании финансовите отчети от сряда вечер можеха да имат сериозни последици. Но за Twitter и за главния му изпълнителен директор Дорси нещата са съдбоносни. 

Всичко започна преди почти едно десетилетие. На 21 март софтуерният разработчик Джак Дорси публикува в плитчините на интернет следното съобщение: "Just setting up my twttr."  Twttr: Но такава бе модата през 2006 г. в разгара на бума на телефона на Motorola RAZR и една година преди появата на iPhone  - продуктови имена без гласни. Това бе вторичен продукт на стартъп за подкасти, наречен Odeo - инструмент за кратки съобщения в интернет, четим от всеки, с една дума, нещо подобно на SMS за всички.

Отнема няколко години преди Twitter да стане популярен. През 2008 г. идва и моментът, в който услугата за кратки съобщения се появява в медиите. Аварийното кацане на самолет в река Хъдсън, уловено от потребител, който публикува първо в Twitter направена със своя iPhone сюрреалистична снимка на търсещите спасение пътници по крилата на потопения във водата самолет. 

Това беше началото на една нова комуникационна ера: информацията, независимо дали е важна или е от по-малко значение, се разпространява в реално време с Twitter. И така -  поп културата, знаменитостите и политиците разпознаха тенденцията бързо и започнаха да споделят мисли в 140 знака.

В началото на десетилетието Twitter изглежда като хипарски антидот на Facebook - това е мястото, където се събират най-готините хора, за да споделят нещо, докато популярните егоцентрици и тийнейджърите се тълпят във Facebook.

И така – всичко изглежда прекрасно за частната компания, която през 2010 г. под ръководството на новия си директор Дик Костоло сякаш порасна и заговори за първично публично предлагане – въпрос на време само.

През ноември 2013 г. се стигна и до там. Акциите на Twitter скоро се извисиха от своята номинална цена от 26 долара за брой до 50 долара, а в следващите седмици – дори до 75 долара за лот. Седмиците след IPO-то са най-добрият корпоративен период за Twitter в досега не толкова прекрасното му борсово представяне, пишe Manager Magazin.

Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
всички се "отчиват на господаря си чрез подлушвателницата" как ше се "гътне" като е правителствена поръчка фейсбоклука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ооо за акциите е друга приказка, ам ще видим :)...използваемоста на Фейса е ултиматитивна, всичкото рекламодатели минават през тях, засега расте, после ще видим :) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ахам еми купи си акцийки на фейбоклука тогава да видиме как е .... :)) Тези щуротийки са въздух под налягане за тях не бих дал и една стинка. Днеска има users утре няма и айде черта или като падне борсата и първите потънали са именно тея. Що не потъва Intel или SAP или някоя Шоколадена фирма като Lind und Spruengli, там само изглежда като корекция не подводница като при въздухарите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Фейсбука скоро няма да се гътне :) , най-използваната мрежа в света отнесе останалите, затова са тези драми с другите губещи...трябва да се появи друг, по-иновативен и реален конкурент, време е :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Кой ползва Твитер? Не знам какво са очаквали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ЕНРОН!сгрешена.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
SPART
преди 8 години
Да се готви фейсбоклука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми са цената е 14$ ако стигне 0 ше е затварят магазина с врапчето .... кой си купил и се набутал да му е честито ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още