IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телемедицината в България: Мисията (не)възможна

Лекарите проявяват все по-голям интерес към новите технологии в здравеопазването, но малко потребители познават тези начини за комуникация с медицински лица

16:03 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Лекар на върха на пръстите“ - така основателят на ганайската компания Oasis Websoft Рейндолф Овусу обяснява най-просто идеята, която той и колегите му са вложили в услугата Bisa. Става дума за сравнително нов проект, насочен към Гана и съседните страни, който има за цел да помогне на африканците, които нямат лесен и бърз достъп до лекар, да получат такъв през смартфон.

Bisa е проект, който може да помогне на хиляди хора, намиращи се в райони без медицинска помощ, да се справят с основни и не толкова тежки здравословни проблеми. Концепцията е проста – мобилно приложение дава възможност за анонимен чат с лекар, който се намира далеч от местонахождението на пациента. Единственото изискване към медицинското лице е да живее в Африка, за да познава местното население и здравните проблеми, с които то се сблъсква ежедневно.

Всъщност Bisa включва четирите ключови критерия, според които Световната здравна организация определя една услуга като телемедицинска: да предоставя медицинска помощ, да преодолява географски бариери, свързвайки хора, които не са на едно и също място, да включва различни типове информационни технологии и да подобрява услугите в сферата на здравеопазването.

Радио лекар

Самата концепция за телемедицината не е никак нова. Тя се ражда още в началото на 20-те години на миналия век, когато в статия в Radio News в САЩ се появява лекар, който преглежда пациент и изпраща неговите резултати по радиото. Самата идея „Доктор по радиото“ изглежда революционна за времето си. В модерния си смисъл телемедицината започва да се оформя през 60-те години, а зад нейния напредък стоят главно военните и секторът за космически технологии.

Последното важи в голяма степен и за България, където телемедицината е обвързана с авиационната медицина. През същото десетилетие работата в областта на телемедицината се задълбочава дотолкова, че през 1974 г. терминът официално влиза медицинската литература. През всички тези години се говори не само за „радио доктори“, но и за нов вид „консултации чрез телевизионни връзки“.

Светът вижда в медиите и новите начини за комуникация възможности, от които здравните системи да се облагодетелстват максимално. Със заместването на аналоговите форми на комуникация този процес става значително по-лесен в дигиталната среда. Бързият темп на развитие на новите технологии е един от основните фактори телемедицината да набира все по-голяма популярност. Докато не стигнем до днес и проекти като Bisa.

Пазарни възможности

Глобалният пазар на телездравеопазване се очаква да нарасне повече от 10 пъти в периода 2013-2018 г. според доклад на IHS Technology. Според компанията основен фактор за този растеж ще е фактът, че все повече доставчици на медицинско оборудване ще предлагат възможности за комуникации и мониторинг от разстояние.

Приходите от подобни устройства и услуги се очаква да достигнат 4,5 млрд. долара до 2018 г., от 440,6 млн. долара през 2013 г. Прогнозите за играчи като Bisa са добри – над 7 млн. души ще използват услуги в сферата на телездравеопазването до 2018 г.

Bisa е част от всичко това. В края на 2016 г. тя работеше с 40 лекари и имаше 16 хил. пациенти, които ползваха мобилното ѝ приложение.

Телемедицината е припознавана не само от стартиращите и вече наложилите се компании, но и от медицинските лица – според проучване на IHS Technology от 2014 г. цели 84% от директорите на здравни заведения в САЩ смятат, че телемедицината е важна за тяхната организация.

Българският контекст

Фондът за стартиращи компании LauncHub е инвестирал в шест компании в сферата на здравеопазването до момента, но пазарът на телемедицински предложения у нас все още е малък и от акселератора твърдят, че все още нямат експертиза в тази сфера, коментира пред Investor.bg единият от партньорите в LauncHub Румен Илиев.

Макар че стартъп сцената у нас все още не е припознала телемедицината като особено привлекателна област, все пак имаме успешни примери в тази сфера. Sirma Medical Systems вече е разработила собствено приложение, наречено Diabetes: M, което предлага интегрирана платформа за следене на ключови параметри на пациенти с диабет.

ScaleFocus също работи по проекти в тази сфера. „От началото на годината нашият екип работи по собствена иновативна платформа по проект в тази област. Скоро стартираме два по-мащабни проекта, в които има функционалности за телемедицински услуги. Медицината е приоритетно направление за бизнеса на компанията“, коментират от фирмата, без да уточняват в каква посока ще са въпросните проекти.

„Следвайки примерите за инвестиции в телемедицината в световен мащаб, компанията се стреми да показва, че и в нашата страна има потенциал за такова развитие“.

Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още