IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук премина в контраатака

Считам всичко това за свръхреакция, кой има по-висока печалба от нашата - 10 млрд. долара, заяви шефът на Apple

15:24 | 03.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Снимка: Ройтерс

След най-продължителния спад на цената на акциите на Apple от 1998 г. насам главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук се опита да премине в контраатака и да обърне настроенията на инвеститорите.

„Считам всичко това за свръхреакция“, заяви Кук в телевизионно интервю за предаването Mad Money на американския борсов коментатор Джим Крамър.

Акциите на Apple спадат осем поредни сесии, като за негативното настроение се погрижиха първият спад на приходите от 2003 г. насам, както и излизането на милиардера Карл Айкан от вложението в компанията, който обоснова решението си с възможни рискове за китайския бизнес, пише CNBC.

Кук призна, че сега клиентите преминават по-бавно към новите модели на iPhone, отколкото преди над година при пускането на пазара на по-големия екран.  

Като цяло обаче той остава оптимист. Около 10 милиарда долара тримесечна печалба е „повече от печалбата на всяка друга компания".

Кук не се съгласи с предположението, че фокусът на Apple към високите ценови модели става проблем вследствие на наситеността на западните пазари на смартфони и ръста на развиващите се пазари. „Подобни неща казваха и за Китай, където сега компанията осъществява една четвърт от своята дейност“, каза Кук.

По думите му във всяка страна има прослойка, която може да е целева аудитория за калифорнийския концерн. В Китай, например, средната класа ще достигне 500 млн. души до пет години. Това, по думите на Тим Кук, са хора, които могат да си позволят продуктите на ръководения от него производител.

Освен това и в момента 40% от продадените в страната iPhone-и са дистрибутирани като замяна на смартфони с операционна система Android. „За да расте Apple, не е нужно да има огромен ръст на пазара".

Същевременно Кук защити и умния часовник Apple Watch. „След няколко години хората ще си кажат – ама как така не съм искал да нося този часовник“. По отношение на това устройство обаче Apple все още бил в период на обучение. Според анализаторите обаче и в момента компанията стана лидер в този сегмент, но перспективите пред тази продуктова категория се подлагат на съмнения.

В понеделник акциите на Apple Inc. приключиха сесията със спад от 0,1 на сто, отчитайки осем поредни сесии на намаление. Това е най-дългият период на понижения от 28 юни 1998 г., показват данни на WSJ Market Data Group. За да си го представим по-добре, ще споменем, че Apple представи своя първи iMac две седмици по-късно – на 15 август 1998 г.

Ако негативният тренд бъде продължен и днес, тази деветдневна поредна негативна серия ще бъде най-дългото слабо представяне от 14 юни 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
еми хубуу! А ся кажи при дефлациа, дълг върху дълг, лихвес, чси и прочее неща, как ше си земе кредитес масовиа ябълков фен. платилите ше стават все по-малко.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 7 години
На потребителското поколение не им трябват 2 хилки кеш - Повечето ги купуват с контракти от операторите, а останалите с кредитни карти на забРавено изпалщанеАко тия надути телефони трябваше да се плащат кеш с изработени с труд пари - апълките отдавна да са дали фира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Цъ! Тези цени убиват клиентите, вместо да ги доят.Откъде казваш, ше земат отщи 2 хилки за новиа "хит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 7 години
не ги отписвайте бързо. достатъчен им е само един нов хит и сектантите ще се юрнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Не е важно колко е сега печалбата, а колко ще бъде след 5-10 години. Епъл реализира 70-80% от печалбата в сектора, при положение, че има само 15% пазарен дял. Подобна рентабилност може да се поддържа само при много силна иновативност, но иновациите при Епъл са по скоро минало.Дори да се задържат сегашните продажби, без иновативност е нормално печалбата на Епъл да падне със 70-80%, а стана ли това акцията ще е доста наценена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още