IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

Икономисти и работодатели не виждат прозрачност и ясна информация за какво ще се харчат държавните пари догодина

08:16 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

Ако е ясно парите от бюджета за какво точно се ползват и какви цели се постигат с тях, то може би бизнесът ще е склонен да плаща и по-високи данъци. Това каза председателят на Българска стопанска камара (БСК) Сашо Дончев при откриването на дискусия относно проектобюджет 2012 г. вчера.

Документът беше внесен в парламента в началото на седмицата.

По време на обсъждането всеки от участващите представители на бизнеса и икономисти акцентира върху показателите, които смята за важни. Общо беше становището обаче за необходимостта от реформи, най-вече в държавната администрация, и необходимостта от ясна и точна информация как се харчат средствата на данъкоплатците.

Икономистът Георги Ангелов посочи, че трябва да имаме предвид положението в Гърция. Ето какво още каза той:

“Очевидно е, че еврото се тресе и Гърция е на ръба на рухването. А в очите на Европа ние, като съседна страна, може да бъдем свързани в една или друга степен с нейните проблеми. Затова трябва нашата финансова политика да е такава, че да показва, че сме различни от Гърция и у нас има финансова и икономическа стаблиност.

В този смисъл проектобюджетът за 2012 г. прави стъпка в тази посока с намалението на дефицита и запазването на минималната стойност на фискалния резерв на нивото от миналата година. Но за да ни вярват че сме стабилни, сроковете трябва да се спазват и през 2013 г. да имаме балансиран бюджет.

Трябва да се създават условия за увеличение на инвестициите, което може да стане чрез подобрение на бизнес средата, включително намаляване на бюрокрацията, наличие на стимули за развитие на науката и други.

Ако се изключат средствата от еврофондовете, друга промяна в планираните разходи за следващата спрямо тази година почти няма. Без структурни реформи в МВР не могат да се намалят разходите там, така че намалението от няколко милиона лева за този сектор е символично.

А средствата за работни заплати на администрацията растат и сега те са над 5 млрд. лева. Част от администрацията всъщност не подкрепя въвеждането на електронното правителство, защото тогава може да има съкращения”.

Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Попитали Асан какъв е бил живота преди и след демокрацията.Той отговорил с пример:- Преди демокрацията, работиш, работиш, КУПИШ хладилник, работиш, работиш, КУПИШ телевизор, работиш, работиш, КУПИШ пералня. След демокрацията, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ телевизор, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още