IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага промени в Закона за енергийната ефективност

Пред консултантите са поставени необосновано високи изисквания, според антимонополния орган

10:43 | 12.05.15 г.
КЗК предлага промени в Закона за енергийната ефективност

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага да бъдат облекчени условията за консултантите, които правят оценки на сгради и промишлени инсталации по Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ).

КЗК е оценила дали правилата при правната уредба на услугите по сертифициране и обследване отговарят на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Комисията е разгледала ЗЕЕ и и Наредбата за обследване и сертифициране от 10 март 2014 г.

Изискванията на Закона за енергийната ефективност

Политиката за енергийната ефективност се провежда от Министерството на икономиката и подчинената му Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Тя води отделни регистри за лицата, които извършват обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради и на промишлени системи.

ЗЕЕ изисква те да са търговци, да притежават техника, описана в Наредбата, да разполагат с персонал от консултанти по енергийна ефективност, които имат завършено висше техническо образование, както и стаж по специалността – не по-малко от 2 г. за магистри и не по-малко от 3 г. за бакалаври, и са положили успешно изпит.

Съгласно Наредбата лицата, които искат вписване в някой от двата регистъра, следва да представят списък на персонал от консултанти и документ за съществуващото правоотношение между тях. Консултантите не могат да участват в екипите на повече от двама търговци.

АУЕР издава на вписаните в регистрите лица удостоверения срещу такса. Срокът на валидност на удостоверението е 3 г. След изтичането на срока ново удостоверение може да бъде издадено след успешно полагане на изпит.

В Наредбата е описано, че необходимата квалификация се придобива след изпит във висши технически училища в направленията „Енергетика“ и „Електротехника“. Изпитът се провежда под формата на изпитен тест и чрез защита на курсов проект. Подновяването на квалификацията става след успешно издържан тест, без защита на проект.

КЗК проверява дали нормативната уредба на дейността по сертифициране и обследване за енергийна ефективност може да предизвика определени конкурентни проблеми.

Мнението на бизнеса

Камарата на енергийните одитори (КЕО) посочва в становище, че действащият ЗЕЕ и подзаконовите актове имат съществени празноти и бланкетни норми, които водят до колизия при прилагането им.

Според организацията периодичното полагане на изпит е незаконосъобразно, тъй като дипломите от ВУЗ-овете са безсрочни. Камарата счита, че тригодишната валидност на удостоверенията, издавани от АУЕР, не следва да се обвързва с полагането на повторни изпити от физическите лица, участващи в екипа на юридическото лице.

В становището Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) заявява, че е силно обезпокоителен цялостният нормативен подход към проблемите на енергийната ефективност. Разграничението на лицата от ЗЕЕ на „търговци“ и „нетърговци“ не е коректно, защото „търговец“ по смисъла на Търговския закон може да бъде и физическо лице.

КИИП намира, че в закона следва да се запази изискването лицата да са „търговци по смисъла на Търговския закон“, които могат да бъдат организирани под формата на юридически лица, включващи в състава си персонал от съответни специалисти, или като еднолични търговци, които също да включват в състава си персонал от специалисти, както и да отпадне визираната възможност само едно физическо лице да извършва дейностите по енергийна ефективност.

Камарата не подкрепя законодателното решение да се забранява участието на едно лице в повече от два екипа. Организацията намира, че изискването за предварително удостоверяване на правоотношенията може да отпадне. КИИП предлага още към изискваните специалности да се добавят „Енергетика“, „Електротехника“, „Архитектура, Строителство и Геодезия“. КИИП също е на мнение, че удостоверенията не следва да имат срок на валидност. Освен това Камарата на инженерите не счита, че техническите средства трябва да се притежават от фирмите.

Според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изискването за минимален стаж не е оправдано, за разлика от изискването за провеждане на изпит за квалификация.  

Българската стопанска камара (БСК) пък е на мнение, че периодичното полагане на изпит или тест създава излишна бюрокрация и е недопустимо като вид дискриминация. За много не по-малко отговорни професии (юрист, финансист, строителен инженер, лекар) такова изискване няма. Според стопанската камара изискването за минимален стаж е необходимо. Според нея част от разпоредбите поставят бариери за навлизането на нови участници на пазара.

Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още