IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на кафе – състояние и посоки

Цените на кафето у нас са нараснали с 20-30% от началото на годината

08:15 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на кафе – състояние и посоки

Чашката кафе, която много хора смятат за неделима част от ежедневието си, за последните четири години е увеличила стойността си средно над два пъти, за което има и обективни, и субективни предпоставки. У нас официална статистика за цените на кафето и пазарния дял на марките му не се води, но проучване между основните вносители на сурово (зелено) кафе и цените на някои тържища сочи, че неговите цени от началото на годината са нараснали с 20-30% - както на едро, така и на дребно.

По данни на Международната организация за кафе (ICO) за осемте месеца на годината в световен мащаб кафето е поскъпнало с около 11%, докато за цялата 2007 г. международните цени на кафето са се вдигнали със 7%. Ако се върнем по-назад, за 2005 г. средната световна цена на кафето е била около 1112 долара за т, а за август тази година тя е около 2510 долара/т. На Лондонската стокова борса, която (заедно с Нюйоркската) е определяща за цените на кафето в света, през септември са сключени контракти за сурово (зелено) кафе от сорт Робуста (другият основен сорт е Арабика) при цена от 2518 долара/т до 2588 долара/т. Има и сключени фючърси за ноември при цена от 2503 долара/т.

Няколкото основни фирми вносители на сурово кафе у нас също търгуват от посочените борси. Международните цени обаче не могат да се прилагат директно като цени на едро у нас, защото кафето първо се пече, след това би могло да се продава в насипно състояние, но и да се пакетира – което са допълнителни разходи. От голямо значение е и произходът на кафето (страната производител), както и марката (която в повечето случаи е съчетание от няколко вида кафе).

Така например произведеното в Бразилия кафе общо взето е най-евтино, но страната е най-големият в света производител и износител. По данни за миналата година бразилският износ е заемал приблизително 29% от целия пазар на тази стока. Следващите най-големи износители на кафе в света са Виетнам, Колумбия и Индонезия.

Етиопия, която е родина на кафето, е на пето място със само близо 5% от световния износ (около 5,74 млн. броя чувала от по 60 кг), но нейното сурово кафе се смята за най-качественото и е съответно най-скъпото в света. Интересен е фактът, че за периода 2002-2007 г., въпреки че уверено заема първото място като износител на кафе с голяма „преднина” пред следващите я страни, Бразилия намалява износа си с 30%, докато Етиопия го увеличава с 55%.

Що се отнася до видовете зелено кафе, внасяни в България, основно те са по-евтини и съответно в огромната си част не спадат към елитните сортове кафе. В тази връзка търговци на едро на кафе коментираха, че се съобразяват с изискванията и покупателната способност на българския пазар. Самата търговия на едро на кафе у нас (в чували или пакетирано) се извършва през последните години основно на тържищата и чрез директни контакти между страните, като вносители са само няколко фирми.

Така например актуалните цени (с включен ДДС) на по-масовите марки кафе у нас през последните дни на тържищата са: „Елит форте” - 8-8,50 лв./кг, „Нова Бразилия” - 8,50-11,50 лв./кг (пакетирано), „Еко матик” - 9 лв./кг, „Бианди” - 9-13 лв./кг, „Лазарин–бял” - 15-16,80 лв./кг, „Лазарин–червен” - 20-22 лв./кг, „Мока” - 9,20-9,80 лв./кг, „Чимока” - 10,80–11,40 лв./кг. В страната се внасят и малки количества етиопско кафе, но тъй като то е в пъти по-скъпо от масовите марки, се доставя (след изпичане и евентуално смесване с други видове) най-вече за елитни заведения.

Сурово кафе (което по принцип е типична борсова стока) се търгува и на Софийската стокова борса (ССБ), но поради малкия брой у нас на фирмите продавачи, предлаганите оферти са рядкост. През последните дни обаче, за пръв път за повече от година, се появиха оферти както „купува”, така и „продава”. Офертата „търси” е при цена от 1700 лв./т без ДДС. А офертата „продава” е при цена от 3470 лв./т, и то от безмитен склад на границата, което означава, че освен че е без ДДС, в посочената цена не е включено и мито. В случая евентуално и двамата търговци на кафе би трябвало да направят съществени компромиси за цената, за да се стигне до сделка.

В перспектива обаче при цените на кафе в световен мащаб едва ли ще има съществено връщане назад, по-скоро, поне за близките месеци, тенденцията е задържане или леко повишение на цените, коментираха за Investor.bg наблюдатели на международните пазари, без да се ангажират с конкретни прогнози.

Големи търговци на кафе в България също не се ангажираха с прогнози в цифри относно цените на едро на кафе в страната, но мнението, че те няма да намаляват, беше всеобщо. Беше посочено в тази връзка, че основанието са както международните цени, така и производствените цени (за печене, смесване на видове и др.). Фактор за повишението на цените, според търговците, е и ръстът от октомври на цените на природния газ с 24%, тъй като фабриките за печене на кафе работят основно на газ.

Беше обърнато внимание и на въпроса, че цената на дадена марка кафе не представлява механичен сбор от цените (в съответното съотношение) на видовете кафе, които се смесват за получаването й (което почти винаги се прави, за да се получи балансиран вкус), а може и да е по-висока, в случай че вкусът на дадената марка е особено предпочитан.

Не беше даден отговор обаче на въпроса защо в началото на годината, когато отпадна акцизът за кафето, който беше 0,9 лв./кг, т.е. към онзи момент около 15-20% от стойността на кафето на едро, нямаше понижение на неговата цена.

От друга страна, търговци на дребно коментираха, че и за тях, и за клиентите ще е по-добре да има повече фирми-вносители на кафе и повече сделки да се осъществяват през стоковата борса, за да има конкуренция между големите вносители и съответно цените на кафето да са по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още