IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващите месеци превес ще имат факторите, които понижават цените на зърното

Очакванията за стабилно производство и намаляващо потребление водят до нов ръст в оценките на преходните запаси

14:14 | 14.02.16 г. 2
Следващите месеци превес ще имат факторите, които понижават цените на зърното

С напредването на пазарната година и зимата в Северното полукълбо, все по-ясно се очертава ситуацията на международните зърнени пазари.

Очакваният с интерес февруарски доклад за световното търсене и предлагане на селскостопанска продукция на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) по-скоро потвърди нагласите, че в следващите месеци превес ще имат факторите, оказващи натиск върху цените надолу, пише в свой анализ Стилиян Гребеничарски от InteliAgro.

Той отбелязва, че в пореден доклад прогнозите са по-негативни, що се отнася до пшеницата, но причини за оптимизъм липсват и при царевицата. 

В допълнение, позитивните макроикономически новини за световния растеж продължават да са рядкост, финансовите пазари – нестабилни, а петролът сорт Брент поевтиня с над 13% в четири поредни сесии от 4 февруари насам.

Дори доларът, който достигна най-ниското си равнище спрямо кошница водещи валути от 40 месеца насам, не успя да подкрепи достатъчно котировките на селскостопанските суровини.

Пшеница

USDA остави непроменени прогнозите си за глобалното производство през пазарната 2015/16 г. на рекордните 735-736 млн. тона. В Европа и Черноморския регион покачване на оценките за реколтата в Украйна с 0,3 млн. т. се компенсира от корекция надолу със същия размер за Казахстан. Турция пък се очаква да изнесе с 0,5 млн. т. повече от предвижданото досега.

Негативните новини за цените дойдоха от Китай, където ревизия на потреблението в предходни години доведе до ръст в оценките на световните начални запаси за 2015/16 г. от 2 млн. т.

В допълнение, като резултат от политиката на Пекин за насърчаване използването на натрупаните местни количества царевица, прогнозите за търсенето в страната през настоящата кампания са занижени с 4 млн. т.

Потреблението в Индия също търпи отрицателна промяна – с близо 3 млн. т., след неочаквано високи данни за складираните количества. По този начин световното търсене през пазарната 2015/16 г. ще е около 711 млн. т. или с близо 5 млн. т. под прогнозата през януари.

Очакванията за стабилно производство и намаляващо потребление водят до нов ръст в оценките на преходните запаси – със 7 млн. т. до рекордните 239 млн. тона. По този начин те биха надминали с близо 25 млн. т. запасите, с които приключи 2014/15 г.

Пшеницата с най-скорошна доставка в Чикаго поевтиня с 5% в пет поредни сесии достигайки 168 долара/т. – най-ниската си стойност от началото на декември. Суровината в Париж поевтинява неизменно от 27 януари насам, отстъпвайки за този период с 11% до около 150 евро/т.

Царевица

Световното производство на царевица за пазарната 2015/16 г. се очаква да бъде в порядъка на 970 млн. тона, което с 39 млн. т. по-малко от предходната година, но с 2 млн. т. над прогнозираното през януари. Ръстът се дължи на повечето площи с културата в Бразилия и Аржентина, което води да положителна корекция със съответно 2,5 и 1,4 млн. т.

Той надминава понижената оценка за началните запаси в двете страни – с общо 0,8 млн. т., след по-активен износ през кампания 2014/15. Историческата суша в Южна Африка води до ново орязване на очакваната реколта – този път с 1 млн. т.

USDA повишава прогнозата за глобалното потребление с 1 млн. т., основно в следствие на ръст в употребата на фуражна царевица в Китай, за сметка на пшеницата (положителна корекция с 2 млн. т.).

Малко по-високи са и очакванията за търсенето в Мексико, Индия и Турция, което частично се компенсира от занижените за Бразилия и Аржентина. Преходните запаси в света за настоящата пазарна година остават на нивото си от януари – 209 млн. т. Това е с 3 млн. т. над края на 2014/15 г. и с 34 млн. т. повече от 2013/14 г.

Макар докладът да бе неутрален за царевицата, котировките ѝ не бяха подминати от общите настроения на финансовите пазари, неясната макроикономическа картина и нагласите при пшеницата. Контрактите с най-скорошна доставка в Чикаго отстъпват с 3% от началото на месеца и в сряда суровината се търгуваше около 142 долара/т. Сходна е и динамиката в Париж, където цената в сряда бе около 148 евро/т., при 153 евро на 3 февруари.

По оперативни данни на Министерството на земеделието и храните, от началото на юли през Пристанище Варна са изнесени 1,288 млн. т. пшеница, което е с 58% повече от същия период на миналата година. Близо наполовина са изнесените количества рапица – 88 хил. т., а с 29% по-малко са количествата ечемик – 130 хил. т. Изнесеният слънчоглед през порта е 88 хил. т. (-25%), като от края на ноември товари от суровината не са обработвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Името ти да не идва от Пеканови ядки ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Докладът е от преди няколко дни и за сега няма съществени промени в цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още