IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да отвърже юана?

Силната валута е все по-голямо бреме за страната, тъй като оскъпява износа и изостря дефлационните сили в икономиката

14:20 | 21.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Може ли Китай да отвърже юана?

Изненадващият ход на Швейцарската централна банка за премахване на минималния праг в курса франк/евро е напомняне, че може да има неочаквани последици от валутните войни на централните банки.

Докато пазарите осмислят шока от миналата седмица, може да очакваме фокусът да се насочи към други слаби места на глобалната валутна карта, пише Крейг Стивън в MarketWatch. 

Китай се откроява, тъй като подобно на Швейцария фиксира валутата си, което става все по-трудно за поддържане.

Благодарение на дългогодишния си пълзящ нагоре фиксинг към щатския долар юанът става все по-скъп спрямо почти всички основни валути. Най-големият износител в света трябваше да понесе две години на агресивна девалвация на йената след въвеждането на абеномиката и придружаващите я количествени улеснения.

Сега се задава нов фронт, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда готова да даде зелена светлина на своя програма за количествени улеснения (QE) в четвъртък. Ходът на Швейцария пък означава, че Швейцарската централна банка преустановява покупки на евро за поддържане на франка евтин, което означава, че еврото почти сигурно ще се обезценява.

Допълнителна сила на юана определено няма да е добре дошла за китайската икономика. БВП на Китай през четвъртото тримесечие на 2014 г. е нараснал само със 7,3% годишно, с което растежът за минлата година е 7,4% - най-слабият от 24 години насам. Това се случва на фона на приближаваща дефлация и ново изтичане на капитали от страната.

Валутните сътресения от миналата седмица представляват ново препятствие за китайския растеж, тъй като се оскъпява износът за Европа - вторият най-голям пазар на Китай след САЩ.

Другата опасност за Китай е, че силната му валута изостря дефлационните сили. Цените на производител в страната спадат от почти три години, а ниските цени на петрола добавят допълнително напрежение. Пазарът на имоти изглежда също може да тласне инфлацията значително надолу. Цените на новите жилища в големите градове са спаднали с 4,3% през декември спрямо година по-рано. 

Трудността за Пекин е, че тези външни валутни движения са извън неговия контрол. Ако мерките за поевтиняване на еврото предизвикат още един кръг от валутни обезценки, то още колко поскъпване може да издържи юанът?

Макар действията на швейцарската и други централни банки в Европа от миналата седмица да бяха доста различни, те имат нещо общо: институциите действаха неохотно в момента, в който натискът стана непоносим.

Последна актуализация: 20:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Ако се излизаше лесно , Япония да се е справила още в средата на 90-те...Това е класически пример за дефлационна спирала - намаляващо население, намаляващи инвестиции, повишаващи се разходи за пенсионно осигуряване, падащи цени, падащи приходи.... Кое от това е хубаво?! Да, може да се каже, че за потребителите това е морков...но съвсем скоро става ясно, че е прогнил и пълен със стронций....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Мисля че за Китай моментът все още не е настъпил. Те ще отвържат юана когато преценят че вносът на суровини е по-важен от износът. Според мен поне още година доларът може да спи спокойно, но кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
......става така наречената дефлационна спирала.................................В обратният случай, като се прекали с печатането се получава инфлационна спирала. Познаваме много примери за инфлационни спирали. Германия през 20-те, бивша Югославия в края на 80-те, Зимбабве, Русия, България през 1997, на кой знае защо не се сещам за нито един реален пример за дефлационна спирала в историята. Може би защото от дефлация се излиза далеч по-лесно, отколкото от инфлация. Ако знаеш примери - сподели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Repoman
преди 9 години
Ами не е точно така. Бюджетите също могат да бъдат намалявани в реален размер пропорционално с размера на дефлацията, както и всички разходи и заплатите на администрацията.Единствения проблем го виждам само при държавите които гърбят бедните, т.е. с големи косвени данъци като ДДС и с малки преки данъци, защото при тях ще има по-голям спад на приходите. Но това може да се компенсира с промяна на данъчното бреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Така е, но ако има и отрицателна лихва/заради дефлацията/, това би трябвало да поправи нещата поне по отношение на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
hellwitch
преди 9 години
Опасността е за държавните бюджети и дългове - при дефлация става все по трудно да се правят, защото номинално приходите намаляват, а дълга расте още повече. От там следват дефицити за намаляване и ако се режат разходи това води до още дефлация и т.н. става така наречената дефлационна спирала водеща към пълена икономическа разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Repoman
преди 9 години
Дефлацията не е чак такова зло. Верно, не е добре да намаляваш заплатите на персонала си в реален размер. Но реално, хората пак ще си купуват същите неща ако това се гледа. Отделно, като има дефлация се стимулират хората да отлагат покупките си, защото след няколко месеца нещата ще са по-евтини. А това стимулира отговорността и спестовността на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още