Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ами ако балонът се спука?

Ако има понятие като здравословен балон, този при криптовалутите е именно такъв

Ами ако балонът се спука?

Блок верига, използвана за добив на биткойни. Снимка: Ройтерс

Често пазарите бушуват и се надуват, но бумът в дигиталната валута биткойн е изключителен. Цената му скочи над два пъти само за два месеца. Ако някой достатъчно умен или късметлия е купил биткойни за 1000 долара през юли 2010 г., когато цената бе едва 0,05 долара, сега би притежавал състояние от 46 млн. долара. И други криптовалути отбелязаха ръст, като общата им пазарна стойност  е около 80 млрд. долара.

Толкова резки скокове рядко са устойчиви. По-често от всякога сега думата „биткойн“ се асоциира с „балон“. Важен е обаче въпросът какво му качи цената. Дали това е само спекулация, или доказателство, че биткойнът влиза в по-съществена роля като средство за обмен или склад на стойност? С други думи, дали биткойнът е като лале, злато или долар – или нещо съвсем различно, пита в свой анализ по темата The Economist

Да започнем с това, че е нищо повече от мания по лалетата, спекулативна истерия, при която покачващата се цена стимулира повече купувачи независимо от същността на актива. Сегашната траектория на биткойна наистина изглежда маниакална. Натрупаха се дребни инвеститори. Мнозина запознати с инвестирането в биткойни прехвърлиха залози на етерий и „първични монетни предлагания“ (ICO), при които фирмите емитират собствени дигитални жетони.

Прилича на рай за мошеници, но за разлика от лалетата биткойните имат широка реална употреба. Сега с тях се купува всичко – от пици до компютри. А какво да кажем за златото? Със сигурност биткойните имат повече от временна прилика. Златотърсачите не се доверяват на правителствата и на тенденциите им да печатат пари; така е и с познавачите на биткойни: нито една централна банка не отговаря за криптовалутата. 

Още по темата

Но един склад на стойност не би трябвало да скача толкова, колкото този: биткойнът се срина от над 1100 долара в края на 2013 г. до под 200 година по-късно, преди да скочи на пресекулки до сегашните си смайващи върхове. Вместо да бъде само вид дигитално злато, биткойнът се стреми към по-благородни цели: да бъде обменно средство като еврото, йената или долара. Регулаторите започват да го приемат сериозно. Скокът в цената му може до известна степен да се обясни с решението на Япония да го третира като всяка друга валута.

Но системата на биткойните оперира на лимита си и разработчиците му не могат да се разберат как да увеличат броя на обменните сделки, които системата може да поддържа. В резултат една трансакция сега струва почти 4 долара и отнема часове, за да бъде потвърдена.

Ако биткойнът и други криптовалути не приличат на нищо друго, тогава какво са? Най-доброто сравнение може би е с интернет и дотком бума, който той създаде в края на 90-те години. Подобно на интернет, и виртуалните валути въплъщават иновация и я пораждат още повече. Сами по себе си те са експеримент как да се поддържа публична база данни („блок-веригата“), без никой, примерно банка, да отговаря за това. А блок-веригите са платформи за по-нататъшни експерименти. Да вземем етерия. Той позволява всевъзможни проекти, от видеоигри до онлайн пазари, да събират фондове с емитиране на жетони – в основата си частни капитали, които могат да бъдат търгувани и използвани в рамките на тези проекти. Това може да е опасен начин за иновативност, но при криптовалутите рисковете изглеждат ограничени.

Ако има термин като здравословен балон, този е именно такъв. Със сигурност регулаторите трябва да внимават криптовалутите да не станат средство за престъпна дейност като наркотрафика. Но те трябва добре да помислят, преди да ударят твърдо, особено първичните монетни предлагания. Прекалената твърдост може не само да спука балон, но и да затвори пътя на голяма част от полезната иновация, която вероятно може да бъде постигната заедно с него.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
2
 
17
Dies Irae до: briton
преди 4 дни
Зад биткойна стой нещо нещо което отдавна не стой зад нито една друга валута. Труд (бил той човешки или на машина). Чрез смятането на алгоритъм което е вид труд се създава нов биткойн. Това означава, че има предвидим ръст в количеството биткойни, а не както е с валутите на държавите да се печата без никакво покритие (било то злато или труд (човешки или машинен). 2- вече в Канада се продават къщи срещу биткойни. 3- криптовалутите предлагат нещо което е достъпно за всеки (не се иска да си финансист или каквото и да е друго, за да можеш да инвестираш в нея )просто ти трябва компютър и да направиш настройките. Повечето го приемат като допълнителен достъпен източник на пари. И най важното, това е един глас на бунт. Хората показват колко доверието им в банките и правителствата се е сринало и са искат да поемат сами нещата в ръцете си (или поне искат илюзията за това) Дали е балон не се наемам да кажа, дали ще се спука също.Но това не означава, че не е добре да се следи дори и чисто любителси
1
 
8
 
16
bgMan до: nobel
преди 5 дни
Цената на биткойна няма нищо общо с доверие или недоверие към каквото и да било, подобно твърдение показва че си в дълбока заблуда.
Биткойна и всички останали криптовалути имат няколко много важни характеристики, които ги правят предпочитани пред фиатните пари, което е много изгодно за всички перачи на пари и такива, които искат да избягат всякакви банкови и правителствени ограничения наложени при обикновените валути. Това е. На такива хора не им трябват обезпечени със злато и диаманти валути а свобода да правят с парите си каквото си решат и когато си го решат.
И наистина хич не са малко магазините, където вече можеш да се разплащаш с биткойни, но отново това не са магазини, откъдето средностатистически потребители пазаруват.
1
 
7
 
15
briton до: nobel
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Ти самият го каза. Държавите купуват злато. Защото то обезпечава валутата им. Биткойна какво го обезпечава? Нищо. Някакъв алгоритъм, който гарантира нещо си. Приказки във въздуха.
Спекула според дефиниции - "Покупка, задържане и продажба на акции, стоки, валута и други активи с цел печалба от флуктуациите в тяхната цена" Точно това в момента става с биткойна - хората вярвят, че има потенциал да поскъпне, понеже разбираш ли етера дигнал няколко хиляди процента и като цяло пазарът на крипто валути бил огромен. Биткойнът и той крипто, значи и той ще се вдига. Пазарни принципи никакви, пазарни обяснения защо това е така, пак никакви. Т.е. никакъв пазар. Чисти измишльотини. Което тези, които изкараха по няколко милиона, нямат нищо против и дори биха спорили колко е велико.
1
 
14
 
14
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Че основната причина не е спомената в статията на тази медия, изобщо не ме впечатлява (особенно е в сила когато не преписват, а сами се опитват да пишат нещо).
Основната причина (официално тиражирана в доста сайтовете) е, че тази валута позволява операции по прехвърляне при анонимността (на което китайското правителство (умишлено или не) все още не е намерило цаката), та новозабогателите китайци масово се юрнаха да използват биткона, за да си прехвърлят парите в чужбина (така избягват официалната забрана за максимален износ от 50 000 долара на година)).
3
 
6
 
13
nobel до: nobel
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Още веднъж повтарям, че това, за което говоря е просто ХИПОТЕЗА и че нещата няма да се случат дори приблизително така. Простичката истина е, че ние НЕ ЗНАЕМ до кога ще продължи спекулацията. Защото ако знаехме - това нямаше да е никаква спекулация. През 97-а спекулацията с хиперинфлацията беше успушна у нас по една единствена причина. Никой НЕ ЗНАЕШЕ точно кога ще свърши. Защото ако това нещо се знаеше всеки от нас би могъл най-прекрасно да се възползва точно по същия начин, по който го направиха големите измамници. До колкото чух мистър Сорос също е взел доста активно участие в играта.

Още от Анализи
Инвеститорите все повече обръщат гръб на долара за сметка на еврото