IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар бе валутата с най-голям ръст спрямо щатския в четвъртък

Британската лира бе разпродадена след решението на АЦБ, като двойката GBPUSD спадна с 1.04% до 1.2518 долара за паунд

12:50 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Английската централна банка (АЦБ) запази лихвените си равнища без промяна на проведеното в четвъртък заседание. Лихвата се запаси на рекордното дъно от 0.25%, като от банката заявиха, че инфлацията в страната ще достигне целта от 2% до края на месец февруари. АЦБ прогнозираха и по-бърз икономически растеж през следващите години. Програмата за количествени улеснения също остана без промяна и ще продължи да действа, докато достигне размер от 435 млрд. паунда, като в сила остава и програмата за покупка на корпоративни облигации в размер на 10 млрд. паунда. Гуверньорът на банката Марк Карни посочи, че лихвата няма да бъде повишена дори и инфлацията да достигне ниво от 2%, докато не премине процесът по излизане на Великобритания от Европейския съюз. Предстоящият Brexit може да разклати икономиката на страната и да промени изцяло икономическите прогнози. Прогнозата за ръст на БВП от 2% през тази година, се очаква да спадне до 1.6% през 2018 г. и 1.5% през 2019 г. Карни допълни, че все пак банката няма да толерира твърде дълго време инфлация над 2%.

Лирата бе разпродадена след решението на АЦБ, като двойката GBPUSD спадна с 1.04% до 1.2518 долара за паунд. Щатският долар от своя страна поскъпна не само спрямо паунда, но и спрямо цялата кошница от валути с 0.20%. За ръста на зелените пари спомогна спадът в молбите за помощи при безработица с 14 000 до 246 000 молби, като прогнозата на анализаторите бе за спад от 9 000. Така вече 100 поредни седмици молбите за помощи при безработица остават под ключовото ниво от 300 000.

Валутата, записала най-сериозно поскъпване спрямо долара, бе австралийският долар след неочаквано силните данни за търговския баланс на страната, който се повиши до 3.51 млрд., Озито се покачи с 1% спрямо зелените пари до 0.7654.

Въпреки лекия ръст на щатския долар, все още несигурността около решенията на администрацията на Доналд Тръмп насочва пазарните участници към златото като актив убежище. Цената на ценния метал се повиши с 0.51% до 1 214.61 долара за тройунция. Петролът от своя страна записа втори ден на повишения след обявеното намаляване на добива от страна на ОПЕК с 840 000 барела на ден. Към момента от картела са изпълнили 83% от заложеното намаляване на добива според подписаното споразумение във Виена. Все пак все още има опасения от повишения добив от страни като Иран, Нигерия и Либия, които останаха извън споразумението. Все още производството на ОПЕК остава с 550 000 барела на ден над поставените цели от картела.

Индексите в Европа приключиха с леки повишения, като германският DAX30 записа ръст от 0.3% до 11 650.05 пункта, въпреки спада на акциите на Deutsche Bank AG с 5.2%. Индексите зад Океана също приключиха на зелена територия, след спада в молбите за помощи при безработица в САЩ. Индустриалният Dow Jones в края на деня приключи на ниво от 19 883.45 пункта, а широкият S&P500 се повиши с 0.1% до 2 278.30 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Вчера публикувахме идея за продажба на двойката при отрицателни данни за инфлацията: „През днешния ден АЦБ ще публикува своя доклад за инфлацията. Лирата е сравнително свръх купена и всякакви колебливи или разочароващи данни биха довели до рязко разпродаване. От друга страна канадската валута ще бъде сравнително пасивна, което ще доведе до чисти движения при двойката. Разочароващи данни ще бъдат по-удобни за търговия на двойката, чрез продажби.“

Една от най-важните точки в доклада беше увеличената загриженост към инфлацията и по-ниски очаквания за БВП през 2017 г. Това и търсехме, за да продадем лирата срещу канадския долар. Възможно е да видим и допълнително поевтиняване при двойката през следващата седмица, но около днешните нива ще бъде разумно да се затворят около 70% от експозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още