IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за бизнес климата в Германия подкрепиха еврото

Щатският долар е подложен на сериозен натиск, започнал през втората половина на вчерашния ден

11:52 | 24.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за бизнес климата в Германия подкрепиха еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото увеличи печалбите си спрямо долара в петък, след като получи подкрепа от стабилните данни за бизнес климата в Германия. В подкрепа на единната валута дойдоха и индикациите, че силно нуждаещата се от кеш Гърция е направила прогрес в преговорите за осигуряване на свежи пари. От своя страна щатският долар губи позиции в очакване важния икономически доклад за поръчките на трайни стоки в САЩ, който ще бъде изнесен по-късно днес.

Изнесеният по-рано днес доклад за бизнес климата в Германия, изготвян от IFO, оправда очакванията на инвеститорите. Индексът се изготвя на базата на мащабно проучване сред 7 000 компании в страната, които дават своето мнение за текущите бизнес условия и очакванията си за следващите месеци. Границата от 100 при измерителя разделя положителните от отрицателните стойности. Колкото по-високи са стойностите на индикатора над 100, толкова по-висока е степента на доверие сред компаниите за положителното развитие на икономиката.

Подкрепа за еврото дойде и от вчерашното изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати изпадането на Гърция в неплатежоспособност. Анализаторите коментираха, че изявлението отчасти е свалило напрежението около Атина и за момента е разсеяло опасенията, че страната може да фалира.

Щатският долар е подложен на сериозен натиск, започнал през втората половина на вчерашния ден. Нова доза противоречиви новини за икономиката на САЩ от четвъртък разколеба силно инвеститорите. Нагласите на всички пазарни участници са, че в дългосрочен план американската икономика е във възход и текущата серия от противоречиви данни не може да я отклони от пътя.

Именно поради тези причина пазарните участници очакват с интерес данните за поръчките на трайни стоки през месец март. Последната за тази седмица важна новина от САЩ може да даде спокойствие на пазара, стабилизирайки долара или да доведе до още по-сериозни загуби за зелените пари, в зависимост от това, дали реалните стойности ще са над прогнозата от 0,2% ръст, или ще бъдат под нея.

Едно евро се разменя срещу 1,0900 долара, намирайки се в близост до върховете за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото успя да се измъкне от загубите, които регистрира в ранните часове на вчерашния ден. След множеството опити на единната валута да пробие низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на декември насам, през вчерашния ден това се случи.

Цената премина съпротивата около 1,0790 и през днешния ден се изкачи до следващото важно ниво при 1,0900. При преминаване и на тази стойност, можем да очакваме тестване на важните нива в диапазона около 1,1000-1,1040.

GBP/USD

След няколкото неуспешни опита на лирата за пробив над съпротивата около 1,5050, тази сутрин двойката се изкачи над това ниво, насочвайки се към върха от 18 март при 1,5166. Цената се намира около силната съпротива на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец юни.

В случаи, че паундът успее да пробие текущия 10-месечен тренд, това ще създаде сериозни предпоставки за обръщане на посоката на движение при двойката.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ИЗУМИТЕЛЕН АНАЛИЗ ОТ КОЙТО СЕ НАЛАГА ИЗВОДА, ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОЗОНАТА ЗАПОЧВАТ И СВЪРШВАТ С ТЕЗИ НА ГЕРМАНИЯ, С НЕЙНАТА БИЗНЕС СРЕДА И ИКОНОМИКА!БЕЗ ДА СЕ ОСЪЗНАВА НА ЕДНО ЧИСТО ПОДСЪЗНАТЕЛНО НИВО СЕ ВНУШАВА, ЧЕ ЩОМ В ГЕРМАНИЯ НЕЩАТА СА ДОБРЕ ЗНАЧИ ВСИЧКО В ЕВРОПА Е НАРЕД. А КАК СТОЯТ НЕЩАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ , В ИТАЛИЯ , В ИСПАНИЯ , ПОРТУГАЛИЯ?ИЛИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СА САТЕЛИТИ НА МИТРОПОЛИЯТА ГЕРМАНИЯ?С ТОЗИ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ ВЕЧЕ СЕ ЗАТВЪРЖАДАВА УБЕЖДЕНИЕТО, ЧЕ ГЕРМАНИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В МИТРОПОЛИЯ НА НЯКАКАВА ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА ЕВРОПА В КОЯТО ПОД КОЛОНИАЛАНА ЗАВИСИМОСТ ОСТАВАТ НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ , НО И ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИЦИ ЗА КОИТО НИЩО НЕ СЕ ГОВОРИ И НЕ СЕ ОТЧИТАТ ДАННИТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ. ДАЛИ ПЪК МЕРКЕЛ И ЕКИПА И НЕ ПОСТИГНАХА ТОВА КЪМ КОЕТО С ВОЙНА СЕ СТРЕМЕШЕ ХИТЛЕР - не поставиха ли в своя икономическа зависимост цяла Европа. НЕ Е ЛИ ЗАВЪРШЕНО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТРЕТИЯ РИМ И ТО НЕ ОТ КОЙ ДА Е, А ТОЧНО ОТ ГЕРМАНИЯ ?!КАК ГИ ВИЖДАТ НЕЩАТА В САЩ?Едва ли са очаровани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още