IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпи след разочароващите данни от САЩ

Темпът на повишение на потребителските цени отвъд Океана остана под предварителните прогнози на експертите

11:52 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът се понижи леко в последния работен ден на миналата седмица, след като в САЩ бяха оповестени данните за инфлацията. Въпреки че индексът на потребителските цени се покачи с 0,1 процентни пункта до 0,5%, това не бе достатъчно за пазарните участници, тъй като прогнозите на икономистите бяха за ръст от 0,6% на месечна база. Това е най-силното представяне на индикатора за последните 8 месеца. Според голяма част от експертите обаче, повишението на цените се дължи главно на ръста в цената на бензина, което е в резултат от забавеното производство на петрол в страната, в резултат от ураганите Харви и Ирма. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо шест от основните валути, се понижи леко с 0,02 на сто до 92,93 пункта. На седмична база индексът завърши със спад от 0,75%. Спрямо японската йена, доларът поевтиня до нивата около 111,81.

Еврото отстъпи с 0,04% до 1,1824 долара за евро, след като председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврозоната продължава да се нуждае от значителни монетарни стимули, тъй като програмата за количествени улеснения на банката все още не може да доведе инфлацията до целевото ниво от 2%. "Изявлението на Драги определено бе студен душ за голяма част от пазарните участници преди редовното заседание на централната банка, което ще се проведе на 26 октомври", коментира Карл Шамота, директор глобална продуктова и пазарна стратегия в Cambridge Global Payments в Торонто.

Нарастващите сигнали за възможното постигане на споразумение между Великобритания и ЕС за 2-годишен преходен период, след като страната напусне Общността, доведоха до ръст при паунда. Британската валута се изкачи до 11-дневен връх, завършвайки деня с повишение от 0,2 на сто до 1,3288 долара за паунд.

Спот цената на златото се покачи с 0,7% до 1 302,00 долара за тройунция, подкрепена от неубедителните данни за инфлацията в САЩ. Фючърсите със срок на доставка през декември нараснаха до 1 304,60 долара. На седмична база златото завърши с повишение. По този начин благородният метал прекъсна негативната серия от 4 поредни седмици на спад. "Задържане на цената над 1 300.00 долара е необходимо, ако искаме да видим едно по-трайно поскъпване при жълтия метал", коментира Тим Браун, трейдър в MKS PAMP. От техническа гледна точка 50-дневната плъзгаща се средна се намира около 1 298,00 долара, което е в непосредствена близост до психологическата съпротива от 1 300,00 долара. Силни резултати отчетоха и другите благородни метали. Среброто нарасна с един процент до 17,44 долара за тройунция, докато платината поскъпна с 1,15%, затваряйки на нива от 943,70 долара.

Петролът се повиши в края на седмицата, подкрепен от данните, които дойдоха от Китай. Втората най-голяма икономика в света публикува в петък данни, според които вносът на петрол е достигнал размер от 9 млн. барела дневно за септември. Средният дневен обем за периода от януари до септември възлиза на 8,5 млн. барела на ден. Новината тласна цената на черното злато нагоре. Фючърсите на американския лек суров петрол завършиха сесията с ръст от 1,7%, достигайки 51,45 долара. На седмична база повишението е с 4%. Сорт Брент се покачи с 94 цента или 1,7% до нива от 57,19 долара за барел. Британският петрол приключи седмицата с ръст от 2%. Въпреки бичите настроения около цената на черното злато, от Bernstein Research са на мнение, че страните от ОПЕК трябва да удължат програмата за ограничено производство и след март 2018 година, за да могат запасите да се изчистят, а с това да се постигне трайно стабилизиране на петролния пазар.

Американските индекси достигнаха нови рекорди в петък, подкрепени от силните корпоративни отчети на някои компании. Технологичният индекс Nasdaq добави 0,2% към стойността си, достигайки 6 605,80 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с 0,13% до 22 871,72, а S&P 500 добави 0,09% към стойността си, затваряйки на ниво от 2 553,17 пункта. Акциите на Bank of America скочиха с процент и половина след по-силните от очакваното данни за печалбата на компанията. С 1,9% до 200 долара за акция скочиха книжата на Netflix след добрите новини за ръста в приходите на компанията. "Имаме три поредни много силни тримесечия при данните за корпоративните печалби", коментира Ърни Сесилия, CIO в Bryn Mawr. "През настоящото тримесечие също се наблюдава подобрение в ръста на приходите, а това е добър сигнал в дългосрочен план", допълни още Сесилия.

Европейските пазари завършиха търговската сесия със смесени резултати. FTSE100 и CAC40 затвориха на червена територия, отстъпвайки съответно с 0,28% и 0,17%. Германският DAX30 нарасна с 0,07 на сто до 12 991,87 пункта. В зелено се оцвети и общоевропейския индекс Euro Stoxx 600, който добави 0,3% към стойността си. Отделните сектори като цяло се представиха добре, с изключение на автомобилния, банковия и фармацевтичния. При акциите най-силни резултати отчетоха книжата на енергийните компании, които получиха подкрепа от поскъпването при петрола. Tullow Oil нараснаха с 3,2% докато книжата на OMV скочиха със 7,17%. Най-силен резултат реализираха акциите на британския кредитор Provident, които се покачиха с 12,42% на дневна база, след като от компанията обявиха нов план за преструктуриране на кредитния си портфейл. Към момента финансовата институция страда от липса на персонал и е на път да загуби близо 120 млн. паунда (159 млн. долара) през настоящата година.

Днес икономическият календар е беден откъм събития. Сред по-важните новини, които предстоят, са данните за търговския баланс на еврозоната, които ще бъдат обявени в 12:00 часа. Прогнозите на икономистите са, че за август балансът на валутния съюз ще достигне 21,4 млрд. евро спрямо 23,2 млрд. евро месец по-рано. В 15:30 българско време се очакват данните за индекса на Фед за Ню Йорк. Този индикатор дава оценка за бизнес условията и очакванията на мениджърите от производствения сектор за района на Ню Йорк.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

В петък публикувахме идея за покупка на двойката:
„Вчера късно през деня лирата коригира сутрешното поевтиняване. През днешния ден се очакват данни за инфлацията в САЩ, те ще окажат влияние върху движението на щатския долар и респективно върху двойката GBPUSD. Ако видим пробив на съпротивата при 1,3289 ще търсим покупки, но с повишено внимание заради новините в 15:30 ч., за да се купува е необходимо да видим силен импулс, пробиващ съпротивата при 1,3289. Сигналът ще бъде по-надежден, ако това се случи с отварянето на лондонската сесия.“

В ранните часове на лондонската сесия се реализира импулсът, който търсехме, в последствие, след известна волатилност, двойката достигна нашата цел около 1,3352.

GBP/NZD

Вчера публикувахме идея за продажба:
„Наблюдаваме ясно очертана правоъгълна консолидация. Ако през днешния ден видим пробив под 1,8620, ще продаваме до подкрепата при 1,8540. Всичко зависи от качеството на пробивния импулс. В случая ще бъде най-добре, ако той е с рязко и амплитудно движение и след него да видим корекция. Независимо от всичко тук ще търгуваме само при сигнал за шорт. Трудно е да се определи отсега как точно ще се отиграе.“
Движението се случи според очакванията ни. След достатъчно силен пробив и тест на кръглата цена 1,8620 получихме ускорение в низходяща посока до предварително определената цел от 1,8540.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още