IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се засилва от началото на седмицата

Отслабващото напрежение на политическия фронт върна увереността на инвеститорите

11:11 | 15.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Липсата на агресивна реторика от страна на САЩ или Северна Корея през уикенда успокои пазарните участници и те изглежда са премахнали част от "мечите" си залози срещу долара в понеделник. Според данни за американската фючърсната търговия миналата седмица трейдърите са натрупали най-голямата къса експозиция спрямо долара от 2013 г. насам. В първия ден от седмицата се наблюдаваха продажби при активите убежища и завръщане на трейдърите към покупки на акции. Въпреки разочароващите данни от петък за ръста на потребителските цени, доларът поскъпна срещу кошницата от валути в понеделник. Коментар на влиятелния член на Фед Уилям Дъдли подхрани ралито при зелените пари. Банкерът изрази увереност в още едно лихвено увеличение до края на годината, ако икономическите данни отговорят на очакванията. Влиятелни американски икономисти изразиха увереност, че има вероятност растежът на заплатите да се окаже по-силен през идните месеци, което би стимулирало инфлацията.

Порция разочароващи данни за икономиката на Китай показа неочаквано охлаждане на втората по големина икономика в света. В понеделник данните за фабричното производство разочароваха пазарите, показвайки по-слаб растеж на годишна база от очакваното. Инвестициите също показват признаци на слабост заедно с пазара на недвижими имоти, където се наблюдава застой в ръста на цените. Китайската икономика се стреми да разчита все повече на вътрешно потребление за сметка на евтин износ, поради което отчетения спад в растежа на продажбите на дребно на годишна база може да намеква за по-продължително охлаждане.

Доларовият индекс, измерващ силата на зелените пари срещу кошница от 6 основни валути, записа уверен старт на седмицата, покачвайки се с 0.39% в понеделник. Миналата седмица наблюдавахме достигането на 8-седмично дъно при двойката USD/JPY, но в понеделник тя записа покачване от 0.45% до 109.64 йени за долар. Швейцарският франк е другата валута, която спечели най-много от покупките на сигурни активи през миналата седмица. Франкът се повиши с повече от процент спрямо долара от началото на "войната на думи" между САЩ и Северна Корея, но от началото на седмицата наблюдаваме разпродажби при швейцарската валута, която изгуби по-голямата част от спечеленото спрямо зелените пари.

Златото се отдръпна от двумесечните върхове главно поради натиска от засилващия се долар. Спот цената се понижи с 0.55% до 1 281.75 долара за унция, след като предишната сесия беше достигнато най-високото ниво от началото на юли. Фючърсите с доставка през декември приключиха на 1 290.40 долара. Въпреки понижението се очаква, че слабите данни за потребителските цени в САЩ ще окажат позитивно влияние върху цената. Данните създават очаквания за забавяне в лихвените увеличения, което е положителна новина за благородния метал, който не носи лихва.

Засилващият се долар и слабите данни от Китай донесоха волатилна сесия за петрола, която в крайна сметка завърши с понижение в цената от повече от 2%. Фючърсите на лекия суров петрол WTI приключиха търговията в понеделник с понижение от 2.5%, достигайки 3-седмично дъно на цена 47.59 долара за барел. Глобалният бенчмарк - Brent отчете понижени от 1.36 долара или 2.6%, до цена от 50.74 долара за барел. Рязък спад в цената се наблюдаваше веднага след оповестяването на данните от Китай, според които има сериозен спад в дейността на китайските рафинерии, което създава притеснения относно бъдещото търсене на петрол от втората най-голяма икономика.

Отслабващото геополитическо напрежение се усети най-силно при фондовите пазари. Щатските акции започнаха седмицата с уверени повишения, след като записаха една от най-лошите си представяния за годината през изминалата седмица. Инвеститорите изоставиха облигациите и златото за сметка на покупки на акции, твърдят анализатори и това обяснява ралито, което се наблюдаваше в понеделник. Информационният сектор изведе S&P500 с един процент по-високо, като по този начин измерителят завърши на рекорден връх при 2 465.84 пункта. Това е най-голямото повишение отбелязано от април насам. Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши със 135.39 пункта и приключи на 21 993.71. Най-печеливши в него за деня бяха Goldman Sachs, Apple и Boeing. Технологичният Nasdaq изоставаше през изминалата седмица, но записа най-увереното повишение за деня с покачването си от 1.34% до 6 340.23 пункта.

Европейските борси реагираха по подобен начин на глобалната ситуация, макар че данните показаха понижение в индустриалното производство в ЕС. Паневропейският Stoxx 600 приключи с 1.08% по-високо, като всички сектори в него бяха на зелена територия. Европейският банков индекс също записа отлично представяне, покачвайки се с 1.4%.

В 09:00 сутринта ще излязат данните за прогнозния БВП на Германия, икономика номер 1 на Стария континент. Икономиката се справя добре през тази година и това съвземане си проличава от уверения, но умерен растеж. Потребителските цени на месечна и годишна база ще дадат насоки за ефекта на Брекзит върху инфлацията в Обединеното кралство, данни за тях ще бъдат оповестени в 11:30 часа българско време. Основното събитие за деня и едно от основните за седмицата, са данните за продажбите на дребно в САЩ. Макар и да виждаме забавяне в растежа на цените, данните за продажбите на дребно имат потенциала да върнат вярата в скорошно лихвено увеличение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

Тук през днешния ден най-вероятно ще видим продължение на низходящото движение от вчера. Пазарът направи корекция, удряйки в пълзящата средна и отново се запъти надолу. Евентуалната следваща по-солидна подкрепа за цената ще е около 0.7800.

EUR/NZD

При EUR/NZD сценарият от анализа, който ви представихме вчера се потвърждава. Вече имаме пробив на пълзящата средна и всеки момент очакваме такъв и на дъното на 1.6114. При потвърден такъв, можем да очакваме движение до към 1.6020.

USD/CAD

Тук обаче цената не успя да пробие пълзящата средна и отложи пропадането. Въпреки това все още сценарият от вчера не е напълно изключен и все още сме по-скоро с мечо настроение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 6 години
така се е засилил че няма отлепяне от земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още