IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът спадна след слабите данни за продажбите на дребно

Погледите на инвеститорите са насочени към срещата на Паричната комисия на Федералния резерв тази седмица

12:55 | 18.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът се понижи срещу основните валути в петък, след като данните показаха неочаквано намаление в продажбите на дребно през изминалия месец, а пазарните участници допълнително занижиха очакванията си за лихвено увеличение през декември. Очакванията на повечето икономисти бяха за увеличение от 0,1% за месец август, но изглежда ураганът Харви е потиснал продажбите на автомобили, което е довело до спада от 0,2% в продажбите на дребно през август. Погледите са насочени към срещата на Паричната комисия на Федералния резерв (Фед) тази седмица, но няма очаквания за лихвено увеличение, а по-скоро за обявяване старта на намаляване на баланса. Въпреки това тонът на банкерите ще даде много насоки относно развитието на монетарната политика в краткосрочен план.

Паундът достигна най-високите си нива от Brexit насам, след като банкер от Английската централна банка (АЦБ) обяви, че времето за лихвено увеличение "може би е в следващите месеци". Валутата вече беше записала най-добрия си ден за годината от април насам в четвъртък, когато заседава АЦБ. Подемът продължи и в петък, когато валутата се изкачи над 1,36 долара за паунд. Последният ракетен изстрел на Северна Корея над Япония доведе до волатилност на пазара, като доларът в началото на търговската сесия се понижи спрямо йената. В последствие тенденцията беше обърната, а много пазарни участници се усъмниха в статута на йената на актив-убежище предвид обстоятелствата. В по-късната търговия доларът се повиши с 0,6% до 110,88 йени, постигайки най-доброто си седмично покачване от ноември. Еврото се изкачи с 0,2% до 1,1940 долара в последния ден на миналата седмица, но все още се намира под постигнатия наскоро 2-годишен връх. Движението при единната валута е факторът, който изведе доларовия индекс до 91,86 пункта, регистрирайки понижение от 0,3% за деня.

В петък първоначално по-слабите икономически данни от САЩ дадоха стимул на златото, но цената падна, след като официален представител от ЕЦБ отправи призив за постепенно оттегляне на стимулите от икономиката. Тези новини се считат за негативни за златото, тъй като се възприемат като оформяне на пазарни очаквания относно нормализирана монетарна политика. Постепенното покачване на глобалните лихви вече е оформена тенденция, а тя би се отразила негативно в цената на благородния метал,тъй като той не носи лихва и става по-неизгоден за притежание. Последните новини от Северна Корея не оказаха особено влияние в ценовото движение и изглежда, че в момента пазарите обръщат повече внимание на глобалните политически новини. Един от главните инвестиционни стратези на US Bank Wealth Management заяви, че "теорията за глобалния синхронизиран растеж набира сила, а по-високата инфлация изглежда означава, че Фед ще предприеме ход". Спот цената се понижи с 0,6% в петък, за да достигне 1 321,88 долара за тройунция, най-лошото седмично представяне от ранния юли насам.

Цената на петрола отбеляза най-голямото си седмично покачване за последните 2 месеца, записвайки поскъпване от 5,1% в рамките на изминалата седмица. Рестартирането на рафинериите в САЩ, които бяха повлияни от ураганния сезон, както и прогнозите за по-високо глобално търсене изведоха цената на черното злато нагоре. Доклад на ОПЕК от миналата седмица предвижда по-високо търсене на петролните продукти на организацията през 2018-та година и глобално затягане на пазара, което частично се дължи на сделката на картела. Последва доклад на Международната агенция по енергетика, според който пренасищането на пазарите се топи благодарение на по-силното търсене в Европа и САЩ, както и на намаляването на продукцията от страна на ОПЕК. Експертите са единодушни, че за да видим устойчивост при тези по-високи цени трябва да има и устойчивост в търсенето.

Щатските борси отново записаха зелена сесия, а и трите главни индекса приключиха седмицата с повишение от поне 1,4%. Информационният и финансовият сектор изведоха S&P500 за първи път на нивото 2 500 пункта, индексът отбеляза напредък от 0,2% за деня. Индустриалният Dow Jones също отбеляза нов рекорд, след като се повиши с 64,86 пункта за деня и завърши на 22 266,40 пункта. Компаниите, които допринесоха най-много за дневното представяне, бяха Boeing, 3M и Apple. Технологичните акции започнаха сесията най-слабо, но в последствие се превърнаха в най-добре представящите се, а технологичният Nasdaq се покачи с 0,3% и приключи на 6 464,27 пункта.

Днешният ден е неработен за банките в Япония, а главните данни, които ще привлекат инвеститорското внимание са данните за потребителските цени в ЕС през август. Индексът на потребителските цени (CPI) е един от основните измерители на инфлацията, той изчислява изменението на цените на стоки и услуги от потребителската кошница. Традиционно индексът се публикува и във вариант, който не съдържа по-волатилни стоки, като енергийни ресурси и храна. Прогнозите на икономистите са за покачване на инфлацията с 0,3% през август спрямо предходния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

На 12 септември публикувахме коментар за потенциала на еврото да поевтинее спрямо щатския долар:

„От началото на 2017 двойката се покачва в стабилен тренд. Разбира се, покачването не се дължи толкова на поскъпващото евро, колкото на поевтиняващия долар. В началото на 2017 г. публикувахме редица коментари относно щатския долар и опасността за поевтиняване. След повече от половин годишно покачване двойката тества ключовата техническа съпротива около 1,2050. Няма да бъде изненадващо, ако видим отстъпване на единната валута спрямо зелените пари. Постепенно идва момента за преминаване към отбора на продавачите.“

На следващия ден получихме силен низходящ импулс според очакванията ни. Тенденцията към поевтиняване ще се запази в средносрочен план ако общата икономическа ситуация остане непроменена. Въпреки това смятаме, че към момента този импулс бе напълно достатъчен за извличане на печалба от двойката. Това беше най-ниско рисковото движение.

GBP/JPY

Предвид последното заседание на АЦБ и оптимизмът около затягането на монетарната политика, лирата остава строго възходяща валута в краткосрочен план. През днешния и утрешния ден е много вероятно да видим още едно покачване при двойката. Възможно е цената да оформи нещо като триъгълник и ако стане така, ще бъде много по-лесно да се определи нивото на покупка съответно и обема.

EUR/CAD

Покрай увеличението на основния лихвен процент в Канада и стръмното покачване на канадския долар, двойката регистрира няколко силни низходящи импулса. Ако видим цената да тества зоната на подкрепа, около 1,4254, до края на месеца ще търсим краткосрочни покупки. Към момента рисковано да се застава срещу тренда, от друга страна нещата са твърде много 50/50, за да се продава по посока на тенденцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още