IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът забави поскъпването си след изнесената стенограма на Фед

Прогнозите на анализаторите за темповете, с които централните банкери ще покачват лихвите, все още се различават чувствително

10:44 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът забави поскъпването си след изнесената стенограма на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар отстъпи позиции по време на азиатската сесия в четвъртък, но остана в близост до 2-седмичния връх спрямо кошница от валути, който достигна вчера. Вниманието на инвеститорите през вчерашния ден беше насочено към изнесените записки от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Документът потвърди очакванията, че повишение на лихвите през юни е малко вероятно.

Стенограмата от заседанието на Фед, проведено през април, не съдържаше сериозни изненади за инвеститорите. Документът затвърди очакванията, че централните банкери ще се възползват от слабите икономически данни напоследък и ще забавят покачването на лихвите за края на тази година или началото на следващата.

Информацията, че Федералният резерв ще се забави с покачването на лихвите, не е изненада за никого. По-важната насока, която специалистите търсеха в стенограмата, беше свързана с темповете, с които централните банкери ще покачват лихвите, когато процесът започне. Прогнозите на анализаторите по този въпрос все още се различават чувствително. Залозите са, че лихвите ще бъдат покачвани с по 25 базисни пункта веднъж на няколко месеца до достигане на лихви в порядъка на 2,5% - 3% през следващите няколко години.

През вчерашния ден беше изнесена и стенограмата от заседанието на Английската централна банка, като от него стана ясно, че на последната среща всички девет члена са гласували лихвите да бъдат запазени на рекордно ниските 0,5%. Единодушното решение на банкерите е продиктувано от забавящата се инфлация в страната, която по-рано през седмицата се понижи под нулата за първи път от половин век насам. Изненадващо ниската инфлация измести очакванията за момента, в който лихвите във Великобритания ще бъдат покачени за началото или средата на следващата година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още