IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът забави възхода си в очакване на нови икономически данни

Зелените пари поеха глътка въздух на фона на надеждите за данните за личните разходи и за бизнес активността

11:05 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът забави възхода си в очакване на нови икономически данни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар записа по-сериозни загуби в петък, когато няколко по-слаби доклада от САЩ предизвикаха опасения, че Фед може да се забави с вдигането на лихвите. Зелените пари поеха глътка въздух в началото на днешния ден на фона на надеждите, че данните за личните разходи и за бизнес активността ще върнат позитивните настроения сред инвеститорите.

В петък еврото записа солидна печалба спрямо долара, която обаче не успя да задържи до края на деня. Зелените пари бяха подложени на силен натиск, след като няколкото по-слаби доклада за американската икономика, включително и този за брутния вътрешен продукт, разколебаха инвеститорите.

Анализаторите са на мнение, че доларът може да се завърне към печалбите през тази седмица, ако получи подкрепа от предстоящите макроикономически новини от САЩ. По-късно днес ще бъдат изнесени данните на ISM за производствената активност, а най-голям интерес предизвиква докладът за промяната в неселскостопанската заетост, който ще бъде публикуван в петък.

Другото важно събитие от седмицата ще бъде свързано със срещата на японската централна банка, която също ще се проведе в петък. Заложените от институцията цели за ръст в инфлацията не се оправдават по никакъв начин и редица пазарни участници очакват да станем свидетели на ново разширяване на стимулите. Подобни нагласи имаше и на предишни срещи на централната банка, но за момента институцията се въздържа от този ход.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В петък еврото поскъпна рязко спрямо долара като в един момент от деня успя да заличи загубите си от предишни три дни, достигайки до силната съпротива на 89-дневната пълзяща средна около 1,1110. В последствие единната валута изгуби голяма част от спечеленото, завръщайки се в подножието на 1,1000, където се намира и в момента. Задържане на цената под 1,1000 създава предпоставки за обръщане на предимството в полза на долара. В случай, че това се случи, можем да очакваме тестване на ключовата подкрепа при 1,0817.

GBP/USD

Двойката продължава своето движение в рейндж около нивата при 1,5600. Опитите на британската лира за поскъпване за момента са ограничени от съпротивата около 1,5670, а в случай, че това ниво бъде преминато и цената на дневна база завърши над него, можем да очакваме поскъпване до върховете от средата на юни около 1,5900. Въпреки липсата на по-сериозно предимство за една от двете валути, цената се задържа над средносрочната възходяща тренд линия, построена по дъната от 13 април насам, което създава допълнителни предпоставки за поскъпване на паунда.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още