IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът загуби позиции спрямо йената, след като Nikkei записа понижения

Поскъпването на американските пари обаче ще продължи на фона на различията между политиките на Фед и останалите централни банки

12:30 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът загуби позиции спрямо йената, след като Nikkei записа понижения

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поевтиня спрямо японската йена по време на азиатската сесия днес. По-силно изразените предпазливи действия на пазарните участници подтикнаха йената да се превърне в убежище за инвеститорите, след като в резултат на волатилна сесия, Nikkei загуби позиции. Покупките на японската валута се засилиха след изявлението на Централната банка на Япония относно проучване, касаещо корпоративното доверие.

Японският индекс измерващ икономическите нагласи на най-големите производители в островната страна остана непроменен за последното тримесечие на 2014 г. на стойност от 12 пункта, при очакван от икономисти ръст до 14 пункта. Самият доклад беше определен като незадоволителен, което само по себе си индикира, че икономиката на Япония е по-скоро в застой, а не се възстановява. Това доведе до понижения на основния индекс Nikkei и съответно до поскъпване на японската йена, като инвеститорите потърсиха сигурност във валутата, изразена от силни покупки.

Все още поскъпването на долара спрямо кошницата от основни валути, включително и еврото, през последните сесии остава очаквано. Доларовият индекс записа понижение от 0.39%, но въпреки това запазва силни позиции, което предполага разпространение на надеждите за увеличение на основния лихвен процент в САЩ през юни. Анализатори посочват, че би трябвало фокусът да попадне и върху позициите на йената спрямо кошница от други валути.

Ако силният долар се окаже предпоставка за занижени корпоративни резултати на американските компании и доведе до спад на фондовите пазари в САЩ, тогава йената би могла да спечели позиции спрямо долара, въпреки неговата силна позиция спрямо другите основни валути. Дори и резултатите на американските корпорации да се окажат незадоволителни, вдигането на основният лихвен процент в САЩ остава доста вероятно, като това евентуално ще стане ясно след срещата на Фед през юни.

Анализатори смятат, че поскъпването на щатския долар ще продължи, като основна причина се посочва различаващите се перспективи пред паричните политики на САЩ и останалите водещи икономики. Текущата ситуация в икономика номер едно е в ярък контраст с политиките на еврозоната и Япония, където централните банки продължават с програмите си за количествени улеснения, имащи за цел да стимулират растежа.

По-важните новини, които ще бъдат обявени днес, са новосъздадените работни места в САЩ, с изключение на селскостопанския сектор и правителството, според ADP, както и индексът PMI, касаещ производствената индустрия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Предимството за щатския долар се запазва, като едно евро се разменя срещу 1,0760 долара.

Подновяването на низходящия тренд вече е налице, след като котировките не успяха да се задържат трайно над 1,1000. Тестване на дъното от 13 март при 1,0462 остава силно вероятно, имайки предвид, че Гърция не успява да намери общ език с кредиторите си.

Без финансовата помощ на ЕС и Международния валутен фонд Гърция би фалирала до няколко седмици. От друга страна, повишението на еврото спрямо долара се ограничава от съпротива на ниво около 1,0960.

GBP/USD

Британският паунд изтри печалбите от началото на деня спрямо долара, и се насочва към подкрепата на ниво от 1,4738. Основната съпротива за британската лира продължава да се намира около психологическото ниво при 1,5000.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още