IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана стабилно въпреки гръцкото "Не" на референдума

Несигурността около единната валута доведе до поскъпване на японската йена

12:00 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана стабилно въпреки гръцкото "Не" на референдума

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От проведения в неделя референдум в Гърция стана ясно, че жителите на страната не са съгласни с приемането на текущите условия на европейските кредитори. Отрицателният вот на референдума увеличи значително вероятността Атина да излезе от еврозоната. Въпреки това пазарите реагираха минимално на новината, като еврото успя да заличи голяма част от загубите си, регистрирани в началото на сесия.

Движенията на валутните пазари при отварянето на сесията в понеделник вечерта не бяха толкова драматични, колкото очакваха голяма част от пазарните участници. Анализаторите обясняват липсата на по-сериозни движения, с нежеланието на инвеститорите да поемат риск, влизайки в позиции. На този етап огромна част от пазарните участници остават встрани от търговията, в очакване на следващата стъпка от гръцката сага.

След провеждането на неделния референдум, на който гърците гласуваха с „Не“, съществува голяма вероятност Атина да се оттегли от еврозоната. Страната пропусна плащане към МВФ в края на юни, което на практика я въведе в състояние на фалит. На 20 юли Гърция трябва да плати цели 3,5 млрд. евро на ЕЦБ, като преговорите на страната с международните кредитори ще продължат. Специалистите са на мнение, че Европа няма да отстъпи сериозно в исканията си към Атина, което връща преговорите в начална фаза. Все пак очакванията са в рамките на тази седмица да бъде взето решение, дали Гърция ще остане в еврозоната, или не.

Несигурността около еврото доведе до поскъпване на японската йена, която традиционно се използва от азиатските инвеститори като актив убежище във времена на несигурност. Високопоставени лица от Япония коментираха, че ситуацията в Гърция има ограничен ефект върху фондовите пазари в региона, заявявайки, че работят усилено, за да се предпазят пазара от по-сериозна волатилност.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото отчете отрицателен гап за втора поредна седмица, но бързо успя да заличи регистрираните загуби, завръщайки се в близост до нивата на затваряне от петък. Нивата около 1,0955 дават основна подкрепа за единната валута. При понижение под това ниво, можем да очакваме достигане до дъното от 27 май при 1,0813. От друга страна, поскъпването на еврото го изведе до подножието на съпротивата при 1,1100, ниво, около което двойката вероятно ще се консолидира в очакване на разрешение с кризата в Гърция.

GBP/USD

Британската лира губи позиции, като през последните дни се задържа около важната подкрепа при 1,5555. Около това ниво се намира и дългосрочната низходяща тренд линия, която беше пробита от паунда на 17 юни. Тестът на тази линия ще покаже, дали британската лира има сили да обърне дългосрочния тренд. В случай, че цената се понижи под 1,5550, предимството ще се завърне на страната на долара, а следващата важна подкрепа ще бъде около нивото на 89-дневната пълзяща средна при 1,5300. В случай, че текущата подкрепа издържи и лирата остане над това ниво, можем да очакваме по-силен дългосрочен тренд в полза на паунда.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още