IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на долара след коментарите на Тръмп насочи инвеститорите към златото

По време на цялата пресконференция Доналд Тръмп избягваше да говори за фискалната политика, което доведе до разпродажби на щатския долар

13:37 | 12.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Пазарите през вчерашния ден бяха насочили вниманието си към първата официална пресконференция на Доналд Тръмп, след като бе избран за президент на САЩ в края на миналата година. Тръмп посочи в речта си, че възнамерява да създаде повече работни места в страната, като накара щатските компании да върнат производството си в САЩ. Първата задача на новия кабинет ще бъде да се отмени здравната реформа на Барак Обама, по-известна като Obamacare. Тръмп посочи, че правителството е длъжно да преговаря за цените на лекарствата и фармацевтичните компании са длъжни не само да продават лекарствата си в САЩ, но и да ги произвеждат в страната, като това ще спомогне за създаването на нови работни места. Той се изказа и против скъпоструващата програма за новите самолети F-35, с които трябва да бъде оборудвана американските военновъздушни сили.

По време на цялата пресконференция Доналд Тръмп избягваше да говори за фискалната политика, което доведе до разпродажби на щатския долар от страна на пазарните участници. Зелените пари приключиха деня със спад от 0.23% спрямо кошницата от валути, като най-сериозно понижение записаха спрямо австралийския и новозеландския долар с близо 1%.

Слабият долар насочи инвеститорите към златото, което пак се приема като актив убежище. През вчерашния ден ценният метал се повиши с 0.31%, като приключи нивото под психологическата граница от 1 200.00 долара за тройунция. Днес златото продължава да поскъпва, като проби ключовото ниво и една тройунция злато се търгува за 1 201.93 долара. Петролът от своя страна през изминалия ден приключи започналите в понеделник разпродажби. Лекият суров петрол сорт WTI записа ръст от 2.81% до 52.24 долара за тройунция, въпреки повишението в петролните запаси на САЩ с 4.1 млн. барела. Цената на петрола намира съпротива при около 50 долара за барел след изказването на енергийния министър на Обединените арабски емирства, че тази цена е прекалено ниска за повечето производители на петрол.

Борсовите индекси в Европа приключиха вчерашния ден на зелена територия въпреки спада в акциите на фармацевтичните компании. Германският DAX30 се повиши с 0.5% до 11 654.45 пункта, а френския САС40 се търгуваше на ниво от 4 897.50 пункта, след като акциите на френската медийна група Mediaset се покачиха с 5.9%. Щатските борси също приключиха с повишения след ръст в акциите на енергийния сектор. Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 0.5% до 19 942.95 пункта, следван от S&P500 с 0.3% до 2 275.10 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Моментните разочарования от вчерашното изявление на Доналд Тръмп и технически скъпият долар са добра предпоставка за по-дълбоки корекции на зелените пари спрямо кошницата от валути. В началото на 2017 коментирахме нашите очаквания за слаб долар през януари. Тъй като подобни негативни настроения често се отразяват добре на японската йена, няма да бъде изненадващо, ако видим резки червени движения при двойката. Рязкото поскъпване през изминалите месеци е добра предпоставка за къси позиции. Моментните песимистични настроения имат потенциал да върнат двойката към нейната равновесна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още