IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът с повишения след позитивизма, изразен относно Brexit

Изглежда, че преговорите по Brexit отбелязват напредък, което се отрази положително на валутата

12:04 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Оптимизмът относно Brexit, изразен в понеделник от Тереза Мей помогна на паунда. Британската валута отбеляза ден на повишение и се задържа около 1,3200 долара за паунд, отбелязан беше и напредък от около 0,25% срещу еврото до 89,09 паунда за евро. В понеделник Тереза Мей заяви, че е амбициозна и положително настроена относно бъдещето на страната и че досегашните преговори за напускане на ЕС са провеждани в конструктивен тон. Изглежда, че пазарните участници наистина виждат прогрес в преговорите, след като някои от лидерите от ЕС заявиха, че преговорите могат да навлязат във втората си фаза през декември. Стерлингът беше подкрепен от коментарите и се възстанови от 11-дневното дъно срещу долара, отбелязано в петък. По-късно през деня обаче се задържа около 1,3220 долара, тъй като фокусът се измести върху спекулациите относно следващия председател на Фед. Трейдърите ще наблюдават с голям интерес предварителните данни за развитието на БВП на Обединеното кралство, които ще излязат в сряда. Резултатите ще са важна насока относно евентуално лихвено увеличение на заседанието на Английската централна банка (АЦБ) на 2-ри ноември, като по-слаби резултати ще намалят значително шансовете за такова.

В ранните часове на вторник вниманието се измести върху долара, след като Тръмп обяви в понеделник, че е съвсем близо до избиране на новия председател на Фед. Президентът на САЩ е провел интервюта с петима кандидати, сред които е и сегашния председател Джанет Йелън, чиито мандат изтича през февруари. Евентуалното назначаване на по-благосклонен към затягане на монетарната политика председател на Фед би дало сериозен тласък на долара. Спекулациите доведоха до понижение при зелените пари във вторник, които иначе бяха подкрепени от напредъка, отбелязан в Сената относно прокарването на планираната данъчна реформа. Доларовият индекс започна вторник с понижение, наблюдавахме и отдръпване от 3-месечния връх, отбелязан срещу йената на 114,10 йени, обменният курс се задържа около 113,35 йени за долар. Еврото отбеляза леко покачване в началото на деня и добави 0,1% срещу долара до 1,1754 в очакване на заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Анализаторите очакват от ЕЦБ да сигнализира, че ще започне да прави малки стъпки в затягане на монетарната си политика.

Новата седмица стартира положително за долара, което изпрати цената на златото на 2-седмично дъно, но загубите бяха парирани във вторник. Победата на Шиндзо Абе в Япония изведе долара на 3-месечен връх, което сериозно натисна златото в понеделник. Ценният метал беше подвластен на техническа търговия след това, тъй като цената достигна 100-дневната пълзяща средна, което е активирало известно количество лимит поръчки за покупки, твърдят търговци на метали. В понеделник спот цената се понижи с 0,01% и достигна 1 280,43 долара, а фючърсите с доставка през декември повишиха стойността си с 40 цента до цена от 1 280,90 долара за унция. Вторник започна с повишение от 0,1%, а спот цената се върна на нива около 1 283,30 долара.

Понеделник беше слабо волатилен за цената на петрола, която изглежда, че трайно се е установила в рейнджа 45-55 долара за барел. Цените останаха почти непроменени през деня, тъй като различните влияещи фактори взаимно се неутрализираха в голяма степен, което доведе до минимални изменения в спот цените, като барел от сорта Brent понижи цената си с 39 цента до 57,30 долара за барел. Сорта WTI беше подкрепен от конфликта в Северен Ирак и приключи деня на 51,90 долара за барел. Доставките от контролираните от кюрдите региони в Северен Ирак са намалели двойно в последните дни, след като армията на Ирак започна операция по овладяване на петролните залежи, намиращи се в региона. Миналия месец автономния регион проведе референдум в полза на независимост без одобрението на Багдад.

Американските фондови пазари завършиха с понижения в първия ден на най-натоварената с финансови отчети седмица от сезона на обявяването на печалбите за тримесечието. Индустриалният Dow Jones затвори с 54,67 пункта по-ниско, след като акциите на General Electric спаднаха с 6,3%, отбелязвайки най-големия си спад от 2011-та насам. Печалбите на компанията разочароваха, а инвеститорите разпродаваха акциите си след спекулациите, че компанията може да намали изплащаните дивиденти. Индустриалният и телекомуникационният сектор изоставаха през деня и изведоха S&P500 с 0,4% по-ниско до 2 564,98 пункта. Най-губещата компания за деня беше Hasbro, чиито акции спаднаха с цели 8.6% за деня. Акциите на Google, Facebook, както и на Alphabet се понижиха, което доведе до понижения при технологичния Nasdaq за деня.

Данните за бизнес активността в най-големите икономики в ЕС имат потенциала да донесат волатилност при еврото във вторник. Запитванията сред мениджърите от производствения сектор и сектора на услугите се ползват с авторитет пред трейдърите, тъй като се смята, че развитието на големите компании в доста случаи е идентично с развитието на икономиката като цяло. Стойности над 50 пункта в индекса означават ръст в темповете на развитие на икономиката. През деня ще видим данните за Германия, Франция, както и за ЕС като цяло. Интерес ще представляват и същите данни за САЩ, които ще бъдат достъпни в 16:45 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

Вчера публикувахме идея за търговия в рамките на деня:
„Двойката поскъпва в сравнително равномерен канал. Към момента възходящия тренд не е приключил, но ако видим пробив на текущата подкрепа е много вероятно да видим понижение до следващата, външната, трендлиния.“

След пробив и тест на средната диагонална линия, цената се отправи в низходяща посока. Понижението се случи по план и достигна нашата цел.

GBP/CAD

След слабата дата в петък канадският долар се обезцени рязко спрямо кошницата от валути. Двойката тества кръглата цена от 1,6680. Дори и цената да преодолее съпротивата потенциала за поевтиняване ще остане валиден. Около днешните нива и малко над тях ще търсим момент за продажба. Идеята за шорт ще отпадне само ако видим значително покачване (около 100 пипса) над 1,6680, особено ако то се дължи на покачване на британката лира.

AUD/NZD

На 19 октомври публикувахме:
„[…]Първата ключова съпротива е при 1,1135, предходния локален максимум. Преодоляването й може да отведе цената до следващата ключова зона на съпротива, а именно около кръглата цена 1,1300. Задържането на цената над първата съпротива ще бъде добър сигнал за силата на купувачите. От гледна точка менажирането на позицията е по-добре да се изчака корекция след пробива или добре оформена консолидация, но ако видим директно ускорение ще купуваме агресивно с малки обеми, към които да прибавяме в последствие.“

Цената не реализира добре оформена консолидация или корекция, а ускори директно. Всеки, който е купувал по време на покачването, непосредствено след пробива е добре днес да затвори всичко, тъй като е възможно да видим дълбока или продължителна корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още