IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването при долара продължава на фона на силните данни от петък

През днешния ден пазарите в САЩ и по-голямата част от Европа ще останат затворени

12:00 | 25.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването при долара продължава на фона на силните данни от петък

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В петък щатският долар поскъпна чувствително спрямо всички основни валути, срещу които се разменя, след като публикуваните данни за инфлацията в САЩ изненадаха приятно пазарните участници. Днешният ден е почивен за пазарите отвъд Океана, както и за по-голямата част от борсите в Европа и поради тази причина търговската активност ще остане по-слаба

Доларът поскъпна до двумесечен връх спрямо йената в понеделник. Печалбите на зелените пари се дължат на пазарния оптимизъм от петък, след като данните за основния индекс на потребителските цени в САЩ отчетоха повишение до 0,3% за месец април. Това е най-сериозното повишение на измерителя от януари 2013 г. Индексът на потребителските цени е основният измерител, показващ нивото на инфлацията в страната и също така е наблюдаван от Фед.

На годишна база основният индекс на потребителските цени се разшири до 1,8%, което показва, че инфлацията е близо до заложената от Федералния резерв бариера при 2%. Задържането на инфлацията около тези стойности дава надежда на инвеститорите, че централната банка може да повиши лихвените равнища в края на годината.

Признаците на подобрение в данните за щатската икономика от този месец, показаха, че растежът все пак остава по-силен спрямо този на останалите развити икономики като еврозоната и Европа. В случай, че силните данни, които през последните месеци са по-скоро откъслечни, отколкото постоянни, се завърнат на нивата от миналата година, това ще създаде сериозни предпоставки за повишаване на лихвите.

През днешния ден пазарите в САЩ и по-голямата част от Европа ще останат затворени, а по-сериозни макроикономически новини можем да очакваме във вторник, когато ще бъдат изнесени данни за поръчките на трайни стоки отвъд Океана.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар печели позиции спрямо еврото за шести пореден ден. Зелените пари преминаха ключовата съпротива при 1,1000, където е позиционирана 89-дневната пълзяща средна. Задържането на двойката под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд.

Следващото ниво, към което ще се насочи долара, се намира около 1,0800. За момента възходящото движение на еврото е преустановено, а преминатото вече ниво при 1,1000 ще оказва ключова съпротива на двойката.

GBP/USD

Двойката се задържа в подножието на съпротивата при 1,5500. В случай, че британската лира не успее да се завърне над това ниво, можем да очакваме понижение до подкрепата на 89-дневната пълзяща средна около 1,5155.

Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд и ще създаде предпоставки за по-сериозно понижение на двойката и достигане до психологическото ниво при 1,5000.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още