IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар спря загубите след противоречивия петък

Доларът реализира спад от 3.6% спрямо йената през изминалата седмица, което е най-значителното поевтиняване на щатската валута от 2009 година

11:46 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от основни валути по време на азиатската сесия. Зелените пари възвърнаха днес част от загубените позиции в петък, в резултат на смесените данни за несеселскостопанската заетост. Въпреки че новосъздадените работни места разочароваха със стойност от 151 000, почасовото заплащане беляза ръст от 0.5%, което представлява най-голямото увеличение от година насам. Това, което ограничи загубите за долара обаче, беше спадът на безработицата до най-ниската стойност за последните 8 години, която се понижи до 4.9%. Тези положителни данни успяха да подкрепят щатската валута, която поскъпна спрямо японската йена през сесията в Азия до 117.52, след като в петък се свлече до 116.28.

Ръстът на възнагражденията, заедно със спадащата безработица биха помогнали да разсеят съмненията за стабилността на американската икономика. След по-слабото четвърто тримесечие на 2015 г. за САЩ се появиха твърдения, че следващото повишение на лихвените нива ще се забави, като дори шансът за еднократно затягане на монетарната политика бе поставено под съмнение. Доларът реализира спад от 3.6% спрямо йената през изминалата седмица, което е най-значителното поевтиняване на щатската валута от 2009 година. Пазарните участници разпродаваха долара, за да върнат валутата на място, което не предполага увеличение на лихвените нива през март.

Спадът на безработицата обаче заедно с ръста на възнагражденията подбуди отново очакванията за действия от страна на Федералния резерв на САЩ до края на годината. Инвеститорите ще очакват изявлението на председателя на институцията Джанет Йелън по-късно тази седмица във Вашингтон, на което тя би могла да подскаже за намеренията на централните банкери по отношение на лихвите в страната. Вероятността за пристъпване към повишение на лихвите като цяло през годината вече възлиза на под 50%, което също подпомогна отслабването позициите на долара. По-евтиният долар, вследствие на данните за неселскостопанската заетост не успя да задържи изцяло позициите на основните стоки, но намали загубите за петрола.

Импулсът, който бе наблюдаван през изминалата седмица при „черното злато“ изглежда вече загуби своята сила. Също така срещата между Саудитска Арабия и Венецуела в неделя, която имаше за цел дискутиране на възможни стъпки за стабилизиране на цената на суровината, завърши без значителни сигнали за съдействие. Въпреки това, петролният министър на Венецуела, който се среща с лидерите на основните страни производителки, за да стимулира по-скорошни действия, с цел ограничаване на добивите сподели, че срещата е била продуктивна. Това обаче не задоволява инвеститорите и натискът върху цената на петрола се задържа. Тази седмица пазарът ще се съсредоточи както върху нивата на запасите в САЩ, така и върху изявлението на Джанет Йелън, което ще се състои в сряда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

На 1-ви февруари публикувахме: „Двойката тества солидни нива на подкрепа, като заедно с теста наблюдаваме дивергенция при Relative Strength Index (RSI) и поскъпването изглежда реалистично очакване […]” “Таргет около съпротивата при 0.9250 ще бъде разумно ниво за затваряне на дългите позиции или на част от тях. Достигането на тази зона ще ни позволи да преместим стопа малко над нивото на отваряне, тъй като входът в позиция се намира около абсолютното моментно дъно.”

Поскъпването вече е факт, както и достигането на първата съпротива. Част от позицията трябва да се затвори и да се премести стопа над нивата на отваряне. Другият вариант е цялата позиция да бъде затворена около 0.9250.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още