IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отбеляза зелена сесия в очакване на срещата на Фед

Анализаторите прогнозират да бъде обявен стартът за съкращаването на натрупания баланс от облигации на стойност 4,2 трилиона долара

11:22 | 20.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът се понижи спрямо кошница от валути във вторник в очакване на заседанието на Федералния резерв, на което се очаква да бъде обявено решение за старта на свиването на натрупания баланс от 4,2 трилиона долара в облигации. Затягането на монетарната политика от страна на Фед не спря спада на долара през тази година, тъй като и другите значими централни банки обмислят стъпки за спирането на стимули или повишение на лихвените проценти. Повечето анализатори очакват намаление на месечните покупки на облигации, но и оставяне на вратичка за лихвено увеличение през декември. Доларовият индекс, следящ силата на зелените пари срещу кошница от 6 основни валути, се понижи с 0,25% до 91,81 пункта. Това бе близко до 2-годишното дъно от 91,01 пункта, отбелязано на 8-ми септември. Фючърсната търговия дава малко по-големи шансове за лихвено увеличение през септември отколкото преди две седмици, като в момента фючърсните позиции показват 58% вероятност за повишаване на основната лихва. Речта на Доналд Тръмп пред ООН не беше с икономическа насоченост, но влиянието ѝ се усети в курса на USD/JPY. Опасенията на инвеститорите за допълнително ескалиране на напрежението между САЩ и Северна Корея доведоха до спад от около 0,1% до 111,64 йени за долар. Спекулациите относно евентуалното бъдещо оттегляне на стимулите от ЕЦБ донесе волатилна сесия за еврото. Беше достигнат седмичен връх срещу долара на ниво от 1,2005 долара за евро.

Златото записа спокойна сесия във вторник, а обемите бяха по-ниски от средните. Цената се е понижила с 3,6% от 8-ми септември, когато беше достигнат годишен връх на 1 357,54 долара. Същия ден доларът достигна най-ниското си равнище спрямо кошницата от валути за последните 2 години и половина. Напрежението около Северна Корея все още играе ролята на стабилизиращ фактор за цената на благородния метал, но речта на Тръмп пред ООН не повлия на цената. За изминалия ден спот цената се покачи с 0,21% до 1 309,32 долара за тройунция. Цената на фючърсните контракти с доставка през декември се понижи с около 20 цента до 1 310,6 долара за тройунция.

Очакванията за покачване на запасите на суров петрол на САЩ изведоха цената на черното злато до по-ниски стойности през изминалия ден. Въпреки отдръпването от 5-месечните върхове настроенията на пазара са бичи преди срещата между държавите-членки на ОПЕК и други държави производителки, на която ще бъде коментиран напредъка, направен след сделката за ограничаване на производството с 1,8 милиона барела. Вторият най-голям производител в рамките на ОПЕК - Ирак, обяви, че обмисля допълнителни мерки, включително удължаване на споразумението. Нигерия и Либия също ще изпратят представители, макар че не са включени в тази сделка. Фючърсите на сорта Brent завършиха изминалия ден с 29 цента по-ниско, до 55,19 долара за барел, подобно беше представянето и на лекия суров петрол WTI, който приключи деня на цена от 49,91 долара за барел, с 43 цента по-ниско. Повечето анализатори твърдят, че понижението от вчера не е оформяне на пазарни изгледи, а позициониране преди данните за запасите.

Dow Jones отбеляза 41-вото си рекордно затваряне за тази година, покачвайки се с 39,45 пункта, за да приключи сесията на 22 370,8 пункта. Най-печеливши за деня бяха акциите на Verizon и Goldman Sachs. Рекорд беше отбелязан и от широкия измерител S&P500, който се покачи с 0,1% и завърши на 2 506,65 пункта, като финансовият и телекомуникационният сектор бяха водещите в индекса за деня. Nasdaq също достигна нов връх, отчитайки напредък от 0,1% за деня до 6 461,32 пункта. Европейските борси също бяха движени от очакванията спрямо двудневната среща на Фед, но повечето борси на Стария континент завършиха в различни посоки. Общоевропейският Stoxx 600 остана почти непроменен за деня, но повечето сектори в него бяха на червена територия за сесията.

Днешният ден е най-наситеният с икономически значими събития за седмицата. Очаква се леко забавяне в индекса на продажбите на дребно във Великобритания, данните за който ще излязат в 11:00 часа. Индексът измерва повишенията в цените на стоки, закупувани на дребно за нуждите на домакинствата и е акуратен измерител на инфлационния ръст, макар и не толкова популярен, колкото CPI. Очаква се продължаване на тренда от миналата седмица при запасите на суров петрол на САЩ, данни за който ще излязат в 17:30 часа. Рестартирането на рафинериите след ураганния сезон е причината за покачване на резервите, като прогнозите са за увеличение от 2,8 милиона барела. В 21:00 часа ще бъде представено решението за паричната политика на Фед, което определено ще бъде най-зорко следеното събитие през седмицата. Очаква се коментар на банкерите относно инфлацията и растежа на заплатите, който ще даде ценни насоки относно евентуалното 4-то лихвено увеличение за тази година. Ще бъде обявено и решение за лихвения процент, макар че се очаква да остане на равнището от 1.25%. Повечето анализатори са съгласни, че ще бъде обявено съкращаване на натрупания баланс от облигации, които Фед изкупуваше след кризата, за да вкара пари в икономиката и да стимулира инфлацията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

XAU_USD

Вчера публикувахме идея за покупка на злато:

„През днешния ден нашите нагласи към златото са за покупки в рамките на деня. Трудността ще бъде да усетим дали златото ще се движи достатъчно или ще остане заключено в тясната консолидация. Едно е сигурно, няма да продаваме, ако видим пробив под 1 304,91.“

Цената се покачи според очакванията ни, без да пробие долната граница, през днешния ден ще търсим оптималната цена за затваряне на краткосрочната покупка.

GBP/JPY

Вчера публикувахме следната идея, тя се запазва и към днешна дата:

„Покрай увеличението на основния лихвен процент в Канада и стръмното покачване на канадския долар, двойката регистрира няколко силни низходящи импулса. Ако видим цената да тества зоната на подкрепа, около 1,4254, до края на месеца ще търсим краткосрочни покупки. Към момента е рисковано да се застава срещу тренда, от друга страна нещата са твърде много 50/50, за да се продава по посока на тенденцията.“

GBP/AUD

Вчера публикувахме идея за покупка ако цената премине горната граница на канала с чист пробив, издаващ наличието на купувач:

„Тук ситуацията е идентична търгуваме отново лирата. Особеното е техническата ситуация, вероятно ако видим още един възходящ импулс, той ще бъде последният от текущия тренд. Предвид, че се опитваме да купуваме по върховете, всеки трябва да си прецени риска и е добре да не бъдем особено агресивни относно обемите. Стопът трябва да бъде под долната граница на канала, това е най-плиткият допустим стоп за конкретната ситуация.“

Пробив не видяхме, цената остана заключена в диапазона, като по-късно през деня спадна под него. Идеята за покупки към момента отпада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още