IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се движи около психологическата граница от 1 300 долара

Цената на ценния метал се влияе от продължаващото напрежение в Иран и Северна Корея, както и от последните слаби икономически данни за САЩ

12:40 | 17.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Фондовите пазари в САЩ достигнаха рекордни стойности в понеделник, тъй като Wall Street погледна към публикуването на тримесечните резултати на множество водещи компании, включително Netflix. Dow Jones се повиши с 85.24 пункта достигайки ниво 22 956.96. Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 2%, което е най-силното покачване в цената на компания от индустриалния индекс за деня. Гигантът Apple, отчете ръст от 1.8% на цената на ценните си книжа, след като анализаторите от KeyBanc Capital Markets прогнозираха много по-добри от очакванията резултати за 2018 г. Широкият S&P 500 завърши с 0.2% повишение затваряйки с 2 557.64 пункта, като водещите компании в индекса са от телекомуникация и финансовия сектор. Технологичният Nasdaq затвори с 0.3% по-високо от предходната сесия до ниво 6 624 пункта. Трите американски индекса затвориха с рекордни стойности за сесията.

Паневропейският Stoxx600 завърши в неутрални стойности, а повечето сектори завършиха на отрицателна територия. Испанските акции отново бяха подложени на натиск, тъй като политическата несигурност в кралството се задълбочава. Президентът на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон даде изявление в понеделник сутринта, за да даде яснота дали официално е обявил независимост. Той обаче заяви, че иска да се срещне с премиера на Испания Мариано Рахой. Испанският IBEX спадна с 0.8%.

Междувременно британският лидер Тереза Мей се отправи към Брюксел в понеделник, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за Европейския съюз Мишел Барние. Срещата беше обявена още миналата седмица, след като преговорите между Обединеното кралство и ЕС достигнаха "състояние на застой". В същото време пазарите следяха с интерес изборите в Австрия. Министърът на външните работи Себастиан Курц обяви победа за партията си - консервативната Австрийска народна партия. Круц проведе кампанията си с твърда позиция срещу мигрантите.

Азиатските пазари затвориха по-високо в понеделник, водени от данните за инфлацията в Китай. Японският Nikkei225 се повиши 10-и пореден ден, като достигна 21-годишен връх. Увеличението бе с 0.47%, а индексът затвори на ниво 21 255.56 пункта. Японските пазари ще бъдат следени с повишен интерес, тъй като в страната на изгряващото слънце предстоят избори в долната камара на парламента в края на седмицата.

Щатският долар отбеляза лек ръст в понеделник, а петък доларът се понижи до най-ниското си ниво за последните 2 седмици. Тогава данните за потребителските цени не повлияха на нивата на инфлацията и това разочарова инвеститорите. Доларовият индекс, чиято стойност се определя спрямо кошница от 6 основни валути, се повиши с 0.23% до 99.30. Измерителят се понижи до 99.32 в петък, непосредствено след данните за потребителските цени. Председателят на Фед Джанет Йелън в неделя отново потвърди ангажимента на американските централни банки за повишаване на лихвите, дори след разочароващите данни за инфлацията.

Иракски Кюрдистан замрази за кратко производството на 350 000 барела на ден от основните области Bai Hassan и Avana, поради опасения за сигурността и нарастващия конфликт с централната власт в Багдад. Правителството в Ербил обяви, че войските му са поели контрола над находищата на Иракския North Oil Cо., а рафинериите бързо възобновяват производството на черното злато. Властите в автономната област увериха също, че петролът не спира да тече през петролопроводите за износ и няма да предприеме никакви стъпки, за да го спре. Лекият суров американски петрол завърши сесията с 42 цента повече на цена от 51.87 долара за барел. По-рано през деня беше достигнат връх при 52.37 долара за барел. Сортът Brent повиши стойността си с 62 цента като достигна цена от 58.47 долара.

Златото се движеше около психологическата граница от 1 300 долара в понеделник, повлияно от продължаващото напрежение в Иран и Северна Корея, както и от последните слаби икономически данни за САЩ. Силните данни за продажбите на автомобили в Китай изстреляха паладия до най-високата му стойност от февруари 2001 г. до ниво от 1010.50 долара за тройунция. Цената обаче направи корекция до края на сесията до 972.22 долара, което е спад с 1.62%. Среброто се понижи с 0.65% до 17.237 долара за тройунция. В предходната сесия среброто удари връх от средата на септември до 17.46 долара. Платината коригира цената си до 930.70 долара за тройунция до 1.41%.

В 13:00 часа ще бъдат публикувани данни за за потребителски цени в еврозоната. От късния следобед до 23:00 часа ще следим макроикономическите данни от САЩ. По-интересните данни са свързани с цените на внос и износ от страната, както и индекса за индустриалната продукция. В 20 часа президентът на Фед за Филаделфия Патрик Харкър ще изнесе реч.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Днес очакваме данните за инфлацията във Великобритания, а очакванията са тя да достигне 3.0%. Ако очакванията се оправдаят или дори преизпълнят, ще видим покачване при лирата спрямо кошницата от валути. Тъй като GBP поскъпна през последните 2 седмици може положителната дата да не окаже моментален ефект във възходяща посока, поради това нашата първа цел е около зоната на съпротива при 1.3351. При отрицателни данни очакваме понижение поне до кръглата цена от 1.31500.

AUD/USD

Тази двойка има чисто технически потенциал да се покачи и да тества диагоналната съпротива. От друга страна щатският долар се покачва от началото на седмицата и може би не е настъпил подходящият момент. По-вероятно е да видим през днешния ден допълнително понижение и едва тогава някакво покачване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още