IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците счупиха рекорда за работещи “старчета“

20 процента от възрастните американци работят, а този дял вероятно ще се увеличава

19:08 | 14.05.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти 20% от американците на възраст 65 и повече години работят, според най-новите данни на американската служба за трудова статистика, информира Bloomberg, цитирана от БТА. Това е най-големият дял работещи възрастни хора от началото на 60-те години.

Тъй като огромното поколение на "бейби бума" (периода 1946-1964 година, характеризиращ се със силна раждаемост - бел. ред.) точно сега достига пенсионна възраст, САЩ имат най-много работещи възрастни граждани в историята си. 

Помолени да опишат плановете си за пенсиониране, 27 процента от американците посочват, че ще "продължат да работят възможно най-дълго", установи проучване на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2015 година. Други 12 процента заявяват, че изобщо не планират да се пенсионират.

Защо повече американци отлагат пенсионирането си? Bloomberg изброява няколко причини.

Нужда от пари

Според изследване на Трансамериканския център за пенсионни проучвания 60 процента от анкетираните посочват, че печеленето на пари е поне една от причините да се пенсионират по-късно от планираното. Почти 50 процента отбелязват, че финансови проблеми са основната причина да работят след 65-ата си година.
Финансовата криза, и предшествалият я крах в технологичния сектор, заличи пенсионните спестявания на много представители на "бейби бум" поколението, ако изобщо са имали такива.

Харесват работата си

Сред анкетираните 36 процента твърдят, че работят след 65-годишна възраст, защото харесват работата си искат да останат свързани с нея.

Тук може би влияние оказва образованието. Хората с колежанско или университетско образование предпочитат да работят до по-късно спрямо получилите само училищно образование, според изследване от 2013 година. От 1985 г. делът на по-възрастните американци с колежанско образование се е утроил до около една трета от хората на възраст 60-74 години.

Работодателите искат наоколо (няколко) по-възрастни работници

При безработица от 5 процента в САЩ, най-ниската от 2008 година, работодателите имат стимул да се грижат за щастието на по-възрастните си работници, тъй като може и да не успеят да намерят други на тяхно място.

С повече обучение тези умели, опитни служители са станали по-ценни за работодателите. През 1985 г. работниците са получавали най-големи заплати през 40-те си години. До 2010 г. възрастта на получаване на най-голям доход се измества от 40-те към 50-те години. Работещите от всички възрастови групи над 50 години печелят повече, отколкото 25 години по-рано. Трудещите се в края на 60-те си години получават дори с 30 процента повече. Работниците под 50 години пък печелят по-малко, отколкото са печелили по-рано.

Възрастните американци са по-здрави и живеят по-дълго

И накрая, много американци имат повече време да правят каквото си поискат. С увеличаването на средната продължителност на живота по-дългата кариера не означава непременно по-малко време в пенсия.

Най-много се повиши дълголетието на състоятелните, образовани хора, но дори най-слабо образованите американци живеят няколко години повече от родителите си преди десетилетия.

 

Има дори някои доказателства, че работата всъщност може да подобри здравето на възрастните хора, макар изследвания да са установявали и обратното.

 

Може би пенсионирането не е толкова забавно

Трудно е да се обясни защо американците вероятно се наслаждават по-малко на златните си години, но именно това бе установено миналия месец от проучване на американски институт.

Може би става дума за решение за удължаване на трудовия живот, което хората вземат заради примера на околните. С все повече хора от поколението на "бейби бума" достигащи пенсионна възраст, става все по-нормално да се работи на възраст над 65 години, посочва Торстен Сльок, икономист на Deutsche Bank.

Сега 20 процента от възрастните американци работят и мисля, че този дял само ще продължи да се увеличава, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Много приказки се изказаха тука , за някакво "развитие" , а и в статията що не пише , че американците бачкат, щото взимат малко пари ! Кой нормален ще работи след 60-та си година ,ако не е принуден по икономически причини ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Там плащането на осигуровки май не е задължинелно,или ако е - ти си определяш колко и за каква пенсияпартидите им са лични и можеш да се пенсионираш доста рано (на около 45-55?) и да си взимаш пенсия колкото имаш избор има всеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Уважаеми господине,от това ваше съждение"Влагам постоянно в знания, за да мога да работя колкото, с когото, когато и относително за колкото пари искам."останах с по-други впечатления. Разбирасе, че всеки уважаващ себе си професионалист в която и да е област, следва да е в крак с развитието на областта и тук няма спор. Много хора обаче влагат доста средства и усилия в придобиване на допълнителни квалификации, даже висши образования в области, напълно различни от това с което се занимават в момента, надявайки се че така ще си подсигурят по-добро бъдеще. Тук имам известни съмнения доколко се изплаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Ако сте учили електроника и да поправяте телевизорите през 1980, непременно ще сте изостанал ако не учите новите неща.Всеки иска най-новата техника, пък никой не иска да учи нови неща, които ще доведат до производство и поддръжка на нови продукти.Е, не става с наученото през 1980. Трябва да се учи докато си жив.Животът толкова бързо се променя, че вече не става така: завършиш и със знанията получени от университета да се пенсионираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Уважаеми господине, влагането на време и парив нови знания, както сте го описали е все едно игра на тото 6 от 49.Дълбоко не съм съгласен с Вас.Аз в момента си работя, но за да дам продукт с по-висока принадена стойност и да затворя кръга от необходими знания за да се получи завършен труд, влагам пари и време в липсващите ми компетенции.Тук не става въпрос дали след време ще ми трябват ? Те ми трябват сега, ама ги нямам.ЗА бъдещето ....Уважаеми и банките не знаят какво ще е бъдещето, но прехвърлят целият риск върху кредитополучателя. Дали ще познае или не, банката винаги печели, даже повече печели ако не познае.Има няколко фундаментални въпроса от битието.Уча се от по-големите, а те не оставят НИЩО на случайността.Та и аз се стремя така.Желая успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Като цяло съм съгласен с теб, особено с втората част от поста ти, че дори да можеш да не работиш от финансова гледна точка, работата в умерени количества те поддържа жив и в добра форма.Виж, влагането в знания е малко в стил бат Роско Плевнелиев и останалите трудови сектанти. Ти влагай, няма лошо, но няма как да знаеш какви знания и умения ще се търсят след 5-10-15 год. та нищо чудно вложенията ти да идат на вятъра. Например като бях малък, баща ми искаше да ме прави телевизионен техник. Телевизорите бяха скъпи и се трошаха често а и можеше да се бачка частно ( щото тогава.. бай Тошо беше малко по-инак работата) и кеша беше сериозен с тези знания. Е днес, 30 год по-късно, с тези знания общо взето можеш да припечелваш колко да има за папане, ама чак за колкото пари искам.. (абе май проблемът ми е че искам много ама.. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Капитализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Зависи какво тяло "продаваш", има мacтурбиращи момичета в интернет, които пред камера вадят повече пари от депутатите ни. За най-гледаните 2000 евро на ден е нищо. А иначе нормални да работят, дядо ми работи цял живот, след като се пенсионира се премести на село и започна да гледа животни и да се занимава със земеделие, иска всичко което изкара да го дава на нас, защото на него не му трябвали пари вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
АЗ също се подготвям да работя до гроб.Виждам, че осигурителната система, освен че е несправедлива, източвана е и тотално изтърбушена.Влагам постоянно в знания, за да мога да работя колкото, с когото, когато и относително за колкото пари искам.Животът се променя ... или и ти се променяш или ставаш мрънкаш аутсайдер.Освен това на 100% е доказано, че работещите възрастни са много по-добре физически и ментално съхраняващи се от техните връстници, които не работят.Именно и затова, аз съм спрял плащането на осигуровки.Нямам намерение да издържам електорат на бандитски партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
ABBA
преди 7 години
Всъщност статията е това:http://afera.bg/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още