IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червеният император, решен да спаси китайския комунизъм

Очаква се Си Дзинпин да получи нов петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започва утре в Пекин

19:03 | 17.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той е най-влиятелният китайски ръководител от четвърт век и се готви да бъде преназначен. Начело на втората световна сила, Си Дзинпин е решен да направи всичко, за да бетонира властта на Китайската комунистическа партия (ККП), без да прави отстъпки към гражданското общество, пише AFP.

Присъствието му е навсякъде в медиите до такава степен, че го сравняват с основателя на режима Мао Дзедун. Очаква се 64-годишният Си Дзинпин да получи нов петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започва утре в Пекин.

Генерален секретар на ККП, председател на Китайската народна република и на Централната военна комисия, кръглоликият и корпулентен Си Дзинпин държи отговорните позиции начело на втората световна сила.

"Той представлява това, което китайците искат като управление: добре поддържана страна, силен и уважаван Китай", отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

"Китайската мечта" за "грандиозен ренесанс" на най-населената страна в света, след един век на причинени от Запада унижения, служи на президента Си Дзинпин за програма. Той е почти винаги в началото на вечерните новини, като приема чуждестранни лидери, разговаря с обикновени граждани или изнася речи пред събрания на кадри, които го аплодират френетично.

Толкова много постановки в най-чистия съветски стил, които се придружават от завръщане на идеологията, на пропагандата и на повсеместните репресии срещу потенциалните съставки на дестабилизацията, започвайки с внимателно следените социални мрежи.

"Да се въведе ред в редиците на партията"

"Си Дзинпин се представя като анти-Горбачов. Това е човек, който беше травмиран от разпадането на СССР, което обяснява репресиите срещу гражданското общество и завръщането на идеологията, след като той получи властта", гласи анализ на журналиста Франсоа Бугон, автор на публикувана наскоро книга, озаглавена "В главата на Си Дзинпин".

"Ако се отклоним от марксизма или го изоставим, партията ни ще загуби душата и посоката си", предупреди Си Дзинпин миналия месец, сякаш неговата партия не направи гигантска стъпка към пазарната икономика след края на 70-те години.

Си Дзинпин е роден в привилегирована среда на 15 юни 1953 г. в Пекин. Той е син на Си Чжунсюн, един от основателите на партизанското комунистическо движение и принадлежи към всемогъщата каста на "червените принцове", наследници на революционери, дошли на власт през 1949 г., преди да бъдат пометени от чистките на Мао Дзедун.

"Привързан е много силно към Партията поради произхода си. Макар че баща му стана обект на чистка на Мао, Си е от тези синове, които искат да въведат ред в редиците на партията, а не да й отмъстят", смята Франсоа Бугон. "Той вярва, че партията е силата, която може наистина да промени Китай".

Си Дзинпин се опитва произходът му да бъде забравен и си изгражда имидж на близък до народа ръководител. Официалната преса набляга на живота му на село по време на Културната революция през 1966-1976 г., когато той е живял в пещера.

Мечо Пух

С края на проблемите от маоистката епоха, Си Дзинпин получава диплома за инженер химик от престижния университет "Цинхуа" в Пекин, но прави кариера в партийните редици, към които се присъединява на 21 години.

Си Дзинпин става губернатор на провинция Фуцзян през 2000 г., и генерален секретар на партията в провинция Чжъцзян през 2002 г. - две крайбрежни провинции, които са модел на икономическите реформи. През 2007 г. президентът Ху Цзинтао го вика да въведе ред в Шанхай, където партийният лидер е отстранен поради скандал за корупция.

През същата година Си Дзинпин става част от Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. През ноември 2012 г. той става негов председател.

Китайският президент познава Запада. През 1985 г. е живял в САЩ, за да учи земеделие.
Разведен, през 1987 г. се жени повторно за певицата Пън Лиюан, която тогава е много по-известна от него. Двамата имат дъщеря, която е държана на дистанция от медиите.

Бебешкото му лице му навлича подигравките на интернет потребителите, които са монтирали снимки на него и... Мечо Пух. До такава степен, че миналото лято в социалните мрежи бяха блокирани всички коментари за симпатичния мечок.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Българските невзрачни медии от Тиквесторо намерили на кой да се подиграват, тъппаци, несретници, пълни нещастници ... Нали си живеете у кочинната Буллгаристанна дет е манна небесна и Боце е атаман дет не прилича на Мечо Пуха ... златен клас вирей, проссс народ живей ... опраайте се и не гледайте на паницата на тези дет са на светлинни години от който и да било ..... без геййове, без педдали, без маннгали, без еввроггйески ценности и бараби ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
я не давай акъл там дет никой не ти го е искал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
BezEmotsia
преди 6 години
ЗА ДОБРОТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО КИТАЙ ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШИ ПЛАВЕН ПРЕХОД ОТ ДИКТАТУРА КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ. НЕ ИСКАМ ДА СИ ПРЕДСТАВЯМ МОМЕНТ, В КОЙТО ТАЗИ МНОГОЛЮДНА СТРАНА СЕ ТРЕСЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА. ТОВА ЩЕ Е ШОК ЗА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още