IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: На БФБ добрите резултати ще са за износителите

Европейските акции продължават печелившата серия, петролът и златото тестват дъно, твърдят анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank

13:28 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Второто полугодие на 2015 г. предполага по-добро развитие за европейската икономика въпреки турбуленциите от първата половина на годината, като борсовите индекси на континента ще продължат печелившата си серия от началото на 2015 г. и европейските акции имат потенциал за по-добро представяне от американските.

Основните валути и активи, като петролът и златото, ще продължат в настоящото си темпо и диапазон, ако предстоящото повишаване на лихвите в САЩ не смути финансовите пазари – това са тенденциите до края на 2015 г. в прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, които те публикуват съвместно вече шеста година.

Петролът и златото може да слязат до ниски нива при извънредна динамика на пазара и така да предоставят изгодна възможност за покупка. Експертите на Saxo Bank посочват моментът на вдигането на лихвите в САЩ като знак за инвестиция в злато. Българските акции вече може би са близо до своето дъно, но все пак потенциал за добро представяне до края на 2015 г. ще имат компаниите, спечелили от европейския пазар.

Глобалната икономика - подобрения въпреки шоковите събития

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank виждат съживяване и възстановяване както на европейската икономика, така и в САЩ въпреки поредицата от негативни събития, които рисуват мрачна картина: кризата с Гърция, последиците от руската криза, забавяне в Китай и срив на борсата там, предстоящото повишение на лихвите в САЩ, за което МВФ предупреди, че ще попречи на растежа.

Основното събитие на второто полугодие на 2015 г. е заявеното от Федералния резерв повишение на лихвите в САЩ, което в зависимост от начина на прилагането му ще се отрази на капиталовите пазари и на редица инвестиционни активи, както и на икономическите прогнози. Анализаторите на Saxo Bank вярват, че ФЕД ще вдигне лихвите рязко през септември, като това според тях е по-скоро еднократен акт, с цел да предотврати развитието на балони на пазарите.

Ако това се случи по този начин, те поясняват, че високата цена на капитала ще свие икономиката на САЩ и ЕС отново до нулата, но на следващ етап ще започне реалното подобрение през 2016 г. Негативният ефект от този подход би бил за инвестициите в акции и облигации. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг пък са на обратното мнение, като смятат, че ФЕД по-скоро ще повишава лихвите постепенно на малки стъпки, така че да не се отрази на финансовите пазари.

България ще разчита на външни източници на растеж

През първото полугодие на 2015 г. българската икономика разчиташе най-вече на износа за ЕС предвид възстановяването на икономиката на континента, стимулирана от евтиното евро. Но дори понижаването на лихвените проценти по банковите депозити не провокира съществено потреблението в страната. Търговията на дребно отчита около 1% повишение на годишна база през май, което е показателно за потреблението извън празнични периоди като Великден или Коледа. Лекото ускорение на инфлацията би трябвало да стимулира икономиката занапред поне в номинално изражение. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на ЕЛАНА Трейдинг обобщава: Очакваме 2015 г. да приключи в доста по-добра светлина в сравнение с трусовете миналата година.

На БФБ добрите резултати ще са за износителите

10% понижение от началото на годината е сериозна промяна за българската борса, която обаче през този период не може да се характеризира с никакъв пазарен тренд. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че на пазара са липсвали масови разпродажби, каквито например можеше да има по време на кризисните моменти при преговорите на Гърция с кредиторите. Това означава, че българските акции са близо до дъното си, посочва Цветослав Цачев. Износителите за ЕС ще са компаниите с добрите резултати до края на годината, така че техните акции ще се представят по-добре. Практиката показва, че времето за ръст на пазара е август или преди края на годината - именно следвайки периодите на корпоративните отчети, пояснява анализаторът от ЕЛАНА Трейдинг.

Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още