IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски икономисти: Пазарът трябва сам да реши еврокризата

Съветът на "петимата мъдреци" настоява за създаването на правна възможност за напускане на еврозоната

15:59 | 28.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Германски икономисти: Пазарът трябва сам да реши еврокризата

Фискалната дисциплина на членовете на еврозоната следва да се надзирава от финансовите пазари. За това се изказват петимата водещи икономически експерти в Германия, известни още като "петимата мъдреци", цитирани от DPA.

По този начин експертите реагират на призивите за по-силна интеграция в зоната, например чрез общ финансов министър или общо европейско икономическо правителство.

„Вероятно по-добре е финансовите пазари да се разглеждат като анонимен инстанционен контрол", заяви икономистът Ларс Фелд при представянето на специалния доклад за кризата в еврозоната под името "Последици от гръцката криза за стабилно евро пространство". 

В докумeнта доверието към пазарите се обосновава и с неотдавнашния спор между гръцкото правителство и другите страни за по-голяма финансова помощ за Атина. „Този спор засегна силно политическия и обществения дискурс между държавите, членки на зоната", пишат икономистите. „Очевидно в европейското семейство е от съществено значение дали се отказва погасяване на кредити на анонимните финансови пазари или на данъкоплатците от европейските страни партньори“.

Консултативният съвет се противопоставя и на по-нататъшни предложения за интеграция на валутния съюз. В това влизат така нареченият фискален капацитет, който би позволил по време на криза да се извършват трансфери между страните членки, или обща европейска защита при безработица, което също се очаква да има стабилизиращ ефект. Според експертите подобни стъпки ще имат смисъл, само ако правителствата на страните членки получат допълнителен суверенитет. „За това обаче липсват политическата воля и перспективата за демократична легитимност“.

Ясната позиция на "мъдреците" е забележителна, защото дори и във федералното правителство на Германия по принцип има широка подкрепа за по-тясна интеграция. Федералният министър на финансите Волфганг Шойбле се изказва за възможността за назначаване на европейски министър на финансите, който чрез специални данъци да може да разполага и със собствен бюджет.

Въпреки че предвид многобройните нарушения на правилата и „мързеливи компромиси“ в миналото е съмнително до каква степен може да успее по-тясното сътрудничество, също толкова разклатено през последните години бе и доверието към рационалността на финансовите пазари.

Но основната идея на доклада не се споделя от всички икономически експерти. Икономистът от Вюрцбург Петер Бофингер често има особено мнение. Сега той посочва, че финансовата криза се дължи основно на погрешни решения на частни инвеститори. „Изглежда почти парадоксално, че участниците, които бяха спасени от държавата с цената на сериозни ресурси, сега се разглеждат като арбитър за подходящи макроикономически политики", казва той. 

Бофингер също така разкритикува механизма за обявяване в несъстоятелност за държавите, за който икономическите мъдреци настояват още от 2012 г. Според него това ще отнеме на страните възможността да преборят рецесията със стимулиращи конюнктурни програми. Фактът, че това функционира, е доказано през 2009 и 2010 г., когато и германското правителство е стартирало милиардна програма за стимулиране на икономиката. Такива програми също така използва и Испания, която се описва от останалите икономически експерти като „успешен модел“.

В своето становище икономическите експерти настояват за „последна инстанция" да бъде създадена възможността дадена страна да може да напусне еврозоната. Фактът, че този въпрос не може да се оценява при стриктно спазване на икономическите критерии, показва и отношението на икономическите експерти към Гърция. Те приветстват преговорите за третата спасителна програма, въпреки че съществуват съмнения, че Гърция може някога да изплати дълговете си без допълнителното им опрощаване.

Фелд обосновава това основно с мнението си, че оставането в еврозоната ще бъде по-добрата възможност за Гърция. Но той признава, че „въпросът за членството в еврозоната“ в крайна сметка трябва се разглежда и като „процес на балансиране", в който да се предвижда възможността за напускане на еврозоната. 

Експертният съвет на Германия за консултации по цялостното икономическо развитие, наричан накратко Съвет на 5-тимата мъдреци, е създаден през 1963 г. Целта му е периодичната независима оценка на общото икономическо развитие, за да се облекчи оформянето на оценките на всички инстанции, отговорни за икономическата политика, както и на обществеността. За тази цел годишно се изготвя доклад, който се предоставя на Федералното правителство до 15 ноември.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
В условията на количествените облекчения на ЕЦБ изобщо да се говори за ,,пазар" е неаргументирано и неоснователно. Ако все пак предложението на въпросните ,,немски мъдреци" визира прекратяването на количествените облекчения на ЕС и търсене на частни инвеститори, които да изкупят токсичните дългове на европейските фалирали държави, то резултатите биха били прекратяване на евр.зоната.Изобщо ако се намерят такива инвеститори, които да закупят/рефинансират токсичните дългове на тези държави те биха го направили при годишна доходност/лихва поне от 15-20% .При подобна доходност,обаче фалита на задлъжнялите европейски държави не може да бъде укрит, тъй като при подобна доходност изплащането на задълженията става дори невъзможно като хипотеза. Действията на ЕЦБ като краен кредитор (К.О) има единствената цел да прикрие несъстоятелността на задлъжнялите евр.държави,като отпуска кредити при непазарна доходност/създава механизъм( приема тези токсични активи,като гарант срещу отпускането на нови кр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Финансовите пазари да бъдат арбитри ?! - тези луднаха Нещата се решават лесно като се впише в Конституцията ,че ако държ.дълг премине 60 или 100% като САЩ да не може да има бюдж.дефицит Финан.министри да залагат 2-3% бюдж.излишък за което или трябва да увеличават данъците или да намаляват разходите но първо забрана на офшорките с което бюдж.дефиците на САЩ и ЕС става веднага 2-3% бюдж.излишък Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Осанна !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Svraka
преди 8 години
Достатъчно ясно казват какви грешки натропосаха цяла камара политици. Трагедията е че не поемат последствията.Инак казано, по малко доверие на политиците.Един бисер има тук. "Мързеливи компромиси"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Виж "сам" да забърка някоя нова криза - да, ама да я реши.....No Way
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
крас
преди 8 години
ЧЕТЕТЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ БЪЛВАТ МЪДРЕЦИТЕ: Очевидно в европейското СЕМЕЙСТВО е от съществено значение дали се отказва погасяване на кредити на анонимните финансови пазари или на данъкоплатците от европейските страни партньориЗа какво "СЕМЕЙСТВО" пишете бе неграмотници?!Не знаете ли какво включва понятието " ДЪРЖАВА" с КОНСТИТУЦИЯ със ЗАКОНИ?!Къде в Евопа е тази ФЕДЕРАЛНА ДЪРЖАВА, къде го основния закон КОНСТИТУЦИЯТА , къде ги законите бе ***?Наложеният в Европа модел е КОЛОНИАЛЕН с метрополия ГЕРМАНИЯ , и колонизирани нации служещи за суровинен придатък.Ако съпоставим поведнието на Германия с това на БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ще констатираме огромните разлики с които те се отнасят към доминиона.НЕМЦИТЕ СИГМЕНТИРАХА В ТЯХНА ПОЛЗА ИКОНОМИКАТА И ТРУДОВИЯ ПАЗАР И ПРЕВЪРНАХА ЕВРОПА В ЕДИН ГОЛЯМ КОНЦЛАГЕР. Хората от ДОМИНИОНА напускат държавите, които ИЗЧЕЗВАТне само като форма на управление, но и като човешки ресурс, който може да създава национален продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още