IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция

Проблемите, пред които са изправени тези страни, са структурни, а не резултат от дълговата криза в еврозоната, пише FT

11:00 | 26.06.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд (вляво) и италианският премиер Матео Ренци. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд (вляво) и италианският премиер Матео Ренци. Снимка: архив Ройтерс

Според Джон Мейнард Кейнс "очакваното никога не се случва; винаги става неочакваното". Обсебени от проблемите на Гърция и европейската периферия, финансовите пазари пренебрегват нарастващите рискове в ядрото, по-конкретно в Италия и Франция. Тези две държави са изправени пред увеличаващи се проблеми с големи дългове, бавен икономически растеж, висока безработица,  лошо състояние на държавните финанси, липса на конкурентоспособност и неспособност да направят необходимите  корекции.

Понижаването на цените на енергоносителите наред с  ниските цени на кредитите и по-слабото евро, проектирани от  Европейската централна банка (ЕЦБ), не могат да прикриват дълбоко залегналите и неразрешени проблеми завинаги, пише в цитиран от БТА анализ за Financial Times Сатяджит Дас, бивш банкер и автор на книгата "Extreme Money and Traders Guns&Money".

Съвкупният дълг на Италия (държава, домакинства и компании, б. ред.) възлиза на около 259 % от брутния вътрешен продукт (БВП) - с 55 % повече, отколкото през 2007 година. Френският е около 280% от БВП, с 66 % по-голям, отколкото през 2007 година. В сметката не  са включени неконсолидирани пенсионни и здравни задължения, както и непредвидени вноски по спасителни програми за  еврозоната. 

Бюджетният дефицит на Италия е 2,9 %. Държавният дълг възлиза на около 2,6 трилиона евро, доближавайки 140 % от БВП.  Държавният дълг на Франция надхвърля 2,4 трилиона евро, или 95 % от БВП. Бюджетният й дефицит сега е 4,2 % от БВП. Бюджетът на  Франция не е бил балансиран през нито една година от 1974 година насам.

Италианската икономика се сви с около 10 % от 2007 година, като страната на три пъти изпадна в рецесия. Безработицата надхвърля  12 %, като сред младежите е около 44 %. Растежът на БВП на Франция е анемичен, като безработицата е над 10 %, а сред  младежите - над 25 %.

В търговски план двете страни се представят вяло. Излишъкът по текущата сметка на Италия от 1,9 % от БВП се дължи по-скоро на влошаване на националната икономика, отколкото на успехи на износа. Дефицитът по текущата сметка на Франция е около 0,9 % от БВП и отразява спадащ дял от глобалния износ. Проблемите на двете страни са структурни, а не резултат от  дълговата криза в еврозоната. Високите възнаграждения, скованите трудови пазари, щедрите социални системи, големите държавни  сектори и ограничителните търговски практики са сериозни проблеми.

В индекса на конкурентоспособността, изготвен от Световния икономически форум, Италия и Франция са съответно на 49-о и на 23-о място, далеч зад Германия (четвърта) и Великобритания (десета). В изследвания на Световната банка Италия е 56-а, а Франция - 31-а, по условия за правене на бизнес. Международната неправителствена организация Transparency International поставя Италия на 69-о място от 175 държави в своя индекс на възприятие на корупцията, нареждайки я до Румъния, Гърци и България.

Липсата на конкурентоспособност е изостряна от еврото. Единната валута бе надценена с 15-25 % спрямо Италия и Франция до поевтиняването си в последно време. Лишени от исторически предпочитания вариант да девалвират съответно лирата и франка, за да подобрят конкурентоспособността си в международен план, двете страни все повече разчитат напоследък на финансирани с дългове държавни разходи, за да поддържат икономическата активност и жизнения стандарт.

Напредъкът по предложените структурни промени е бавен. Независимо дали икономиката се подобрява или влошава, реформите често биват изоставяни с аргумента, че моментът не е благоприятен. Една дълбока антипатия към пазарите и бизнеса  възпрепятства промените.

Франция и Италия може да не успеят да предотвратят финансова  криза. Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее.  Ако ли не, ще са нужни дълбоки съкращения на фискалния дефицит, за да започне понижаване на дела на кредитите в балансите. Необходимите фискални корекции от около 2 % от БВП ще имат обратен ефект, като ще предизвикат един добре познат цикъл на по-нисък икономически растеж, нарастващ бюджетен дефицит и по-големи кредити.

Една слаба икономика и ниска инфлация в крайна сметка ще причинят увеличаване на дълговете до равнища над критичните, което ще доведе до кулминационен момент. Покойният френски президент Франсоа Митеран твърдеше, че  "трябва да се даде време на времето". През последните 15-20 години обаче Италия и Франция обещават крайно необходими реформи. За съжаление времето изтича със сериозни последици и за двете страни, за европейския проект и за инвеститорите, вложили парите си в италиански и френски облигации и акции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата и ето данни за разходите за лихва като % от БВП - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-gdp.htmlето и БВП и дефицитите - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlОСТАВА САМО ДА СЕ СМЕТНЕ Италия - БВП 1,628 трлн. и 46млрд. бюдж.дефицит Разходи за лихви 4,65% спрямо БВП(1,628трлн.) = 75 млрд. Затова ето лихвите като % от държ.приходи - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-government-revenue.htmlИталия - 9,67% и даже няма да търся колко са приходите Затова ми харесва таблицата в САЩ - http://***.usdebtclock.org/#500млрд. бюдж,дефицит 250млрд. лихви за държ.дълг Общо лихви 2,5 трилиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Защо
преди 8 години
Тема, за която всичко е известно: абсолютизирането на "монетарното"управление, т.е. когато парите са основното средство за управление, кризите и срива са неизбежни. Ескалират демографски и етнически проблеми, назряват екологични катастрофи. За власт имащите е по-лесно да управляват само чрез парите, но грешката е голяма. Нямам предвид войни и насилие, като средство за успешно управление, Те се проява на слабоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява всичко и за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdE САЩ имат 61 трилиона общ дълг спрямо 17,6 трилиона БВП - http://***.usdebtclock.org/#Държавните дългове на ЕС и бюджетните дефицити - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДържавните дългове не са проблем и в статията е обяснено - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Единственият вариант е забрана на офшорките и т.н.- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвест. в енерг.ефективност ,топла вода от слънцето и ел.транспорт и влакове - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Политиците се спират лесно като се запише в Конституцията ,че държ.дълг не може да превишава БВП като САЩ Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#comments - ако трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% излишъци. Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от ошфорки.В света се въртят 32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoОписал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тези проблеми не са от вчера както става видно от статията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
Какви проблеми в Италия и Франция пък сега? Имам депозити и в Уникредит Булбанк и в Сосиете Женерал! Някой, ако знае повече информация да пише моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Някакви политици си печатат пари под формата на задлъжняване на бюджетите на държавите им , после си ги харчат и това им ХАРЕСВА ! Проблеми няма , има един единствен проблем - как да бъдат спряни за да не го правят повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Някакви политици си печатат пари под формата на задлъжняване на бюджетите на държавите им , после си ги харчат и това им ХАРЕСВА ! Проблеми няма , има един единствен проблем - как да бъдат спряни за да не го правят повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Не става въпрос само за ЕС защото САЩ също имат 17,5 трилиона БВП и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 350% спрямо БВП и за ЕС е по-лошо около 370% - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Държавните дългове на ЕС и бюджетните дефицити - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlПроф.д.ик.н. Красимир Петров добре обяснява всичко - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdE Ако не се вземат мерките които съм описал в коментар 1 ще стане страшно меко казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
крас
преди 8 години
БЛЕСТЯЩА СТАТИЯ РАЗКРИВАЩА МЕТАСТАЗИТЕ НА ЕДНА ОБРЕЧЕНА НА ФАЛИТ СИСТЕМА КАКВАТО Е ЕВРОПЕЙСКАТА!КЪМ НАПИСАНОТО ЩЕ ДОБАВЯ И ГЕРМАНСКИЯ ДЪЛГ, КОЙТО Е В РАЗМЕР НА 3,3 трилиона ? !!!Ставащото в Гърция не е по различно от ставащото в останалите страни на ЕС !ПРОБЛЕМА на ЕС се нарича КИТАЙ!Дъмпинговите цени на КИТАЙСКИТЕ СТОКИ убиват местните европейски производители и МЕСТНА банкова система, която вместо ИНВЕСТИЦИОННО КРЕДИТИРАНЕ, извършва СПЕКУЛАТИВНО СЕКЮРИТИЗИРАНО УПРАВЛЕНИЕ НА РИСКА !!Опита на ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪРЖАВА да създаде РАБОТНИ МЕСТА чрез ПУБЛИЧНО - ЧАСТНО ПАРТНЬОРСТВО в сверата на инфраструктурните проекти като краен резултат водят до КОРУПЦИЯ и огромни ДЪРЖАВНИ ДЪЛГОВЕ, които са за сметка на ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ появяващи се като ДЕПОЗИТИ в същите тези банки!Ако ви е направило впечатление Гърция има не само огромен външен дълг , но и ОГРОМНИ СПЕСТЯВАНИЯ в размер на 170 млрд. ?Така е не само в Гърция, но и в останалите страни от еврозоната!ЕВРОСЮЗА Е ОБРЕЧЕНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още