IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иде ли краят за индустрията на брента?

Силно свитите цени може да означават началото на края на доставчиците на този сорт петрол

12:11 | 22.01.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индустрията е изправена пред бурни времена. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Индустрията е изправена пред бурни времена. Снимка: архив Ройтерс

Производителите на петрол в Северно море бият алармата. Цената на един барел (159 литра) от сорта брент очевидно в дългосрочен план падна под прага от 50 долара, което е приблизително нивото от 2009 г. А за петролната индустрия това е истинско бедствие.

„Ние сме близо до колапса", казва Робин Алън, ръководител на британската браншова асоциация Brindex, която представлява предимно малките петролни компании. „При сегашната цена почти е невъзможно да се печелят пари", казва той, цитиран от DPA. 

Това е драматичен обрат на тенденциите за петролната индустрия в Северно море и може би началото на края ѝ. Само преди две години секторът бе обявил гръмко инвестиции от 120 милиарда долара в производството на петрол в Северно море - в съчетание с перспективата да успее отново да увеличи производството. Но сега компаниите от сектора, техните доставчици и доставчиците на услуги или подлагат всички свои инвестиционни планове на нови проверки, или направо ги замразяват.

Петролните находища в Северно море са стари и постепенно се изчерпват. Този петрол бе отговора през 40-те години на петролната криза. В най-добрите времена, в края на 90-те години, в Северно море се добиваха повече от 250 млн. тона суров петрол годишно. След това бе прехвърлен зенитът и производството пада все по-бързо и по-бързо. Междувременно производството е над два пъти по-ниско, отколкото преди 20 години.

С все по-голяма техническа сложност производителите все пак успяват да извличат допълнително количество нефт от полетата. Конкретно норвежците се считат за световен лидер по отношение на максималния добив. Но това също струва много пари. От 2011 г. насам производствените разходи в нефтените полета край бреговете на Шотландия са се увеличили с повече от 60 на сто. А доставчиците и фирмите за услуги прибираха своя дял при цена на петрола над 100 долара. Но цената на петрола спадна наполовина от миналото лято досега. „Този ценови шок ще промени в дългосрочен план цялата петролна индустрия“, казва базираният в Хамбург енергиен експерт Щефан Буколд. „Рисковете за възвращаемостта на скъпи нефтени проекти и на алтернативни енергийни доставки сега трябва да бъдат оценявани по различен начин". Рисковите проекти с високи цени отсега нататък ще намират все по-трудно инвеститори или кредитори.

Шотландският „петролен“ град Абърдийн сега е обхванат от страх. Първите петролни компании вече обявиха орязване на персонала си. В Норвегия десет процента от приблизително общо 100 000 работни места ще бъдат съкратени. Държавната енергийна компания Statoil, чийто бизнес минава далеч отвъд производството на петрол и газ в Северно море, възнамерява да намали разходите си до 2016 г. с общо 1,3 милиарда долара. А норвежката крона вече се обезцени силно спрямо еврото и долара.

Германският добив на петрол в Северно море е сравнително малък по обем.  Платформата
Mittelplate е най-голямото находище за страната, намиращо се близо до крайбрежието на провинцията Шлезвиг-Холщайн. От нея се добиват по около 1,3 милиона тона годишно. „Ситуацията с приходите се влоши значително“, казва говорител на оператора RWE Dea. Текущата програма за сондажи ще бъде завършена според плановете, а след това компанията ще прецени бъдещите си операции.

Производствените зони в Северно море бяха разработени сериозно през седемдесетте години на миналия век след първия ценови шок на пазара, като алтернатива на петрола, произведен от членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Наименованието на сорта идва от името на поле в Северно море, открито през 1970 година. Думата брент е образувана от първите букви на имената на етерично-маслени слоеве - Broom, Rannoch, Etieve, Ness и Tarbat. Самият брент на практика е смес от масла от офшорни области на брент, Осенберг и Фортис между бреговете на Норвегия и Шотландия.

Днес сравнително висококачественият петрол от сорта допринася с една четвърт за общите доставки на най-голямата европейска икономика – Германия, като Норвегия, Обединеното кралство и Русия са основните доставчици. От началото на петролната криза нефтът от Северно море се счита и за  стратегически ресурс, за да бъде Западът по-малко зависим от доставките от Русия и ОПЕК.

Британската петролната и газова асоциация вече формулира стъпки, които са необходими, за да остане индустрията конкурентоспособна. „На първо място, ние трябва да намалим разходите и да увеличим ефективността си", казва Малкълм Уеб, ръководител на Асоциацията Oil & Gas UK. В допълнение трябва да се помисли за намаляване на данъчното облагане за печалбите от производството на петрол и газ. Британските добивни фирми плащат данъци в размер на 60 до 80 на сто от печалбата си, в сравнение с налог от 20 на сто за останалата част от икономиката.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Има алтернативи на петрола. Отчасти за това цената му пада (не отричам съществуването на много фактори, които влияят на цената).Технически е възможно да се произвеждат пластмаси и гориво от растения и микроорганизми. Също така има напредък в "изкуствената фотосинтеза" - горива се произвеждат от въглеродния диоксид във въздуха (макар, че цената на така произведените горива е все още твърде висока).Проблемът е, че след това падане на цената на петрола, алтернативните технологии стават още по-неизгодни.Петролът няма да свърши, защото с нарастване на цената му алтернативните технологии ще стават все по-изгодни икономически.Петролната епоха няма да свърши, защото е свършил петрола - така както каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
тъй като си много голям и знаещ - в Русия основния сорт на петрола е БРЕНТ, също така в Русия американците яко са инвестирали в ШИСТОВИ находища! незнам кой къде ще ходи, ама аз в този момент съм май единствения фен на електричеството, за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 1
dobri
преди 9 години
Лукойл не добиват нефт в България. Тук те преработват нефт. Друг е въпроса, че е с една от най-големите себестойности в ЕС. Но пък за сметка на това продукцията е с ниско качество. Колкото до данъците.... след като 30% от данъците от течни горива не влизат в бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
"... Британските добивни фирми плащат данъци в размер на 60 до 80 на сто от печалбата си, в сравнение с налог от 20 на сто за останалата част от икономиката..." А какви данъци плаща лукойл на Р. България? В какъв размер от печалбата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
"""""What the *** is happening to US Manufacturing ?----"Annnd, it's gone.""""""Всъщност, мненията под статията са по-интересната част. Специално на американоФилите ги препоръчвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
http://***.zerohedge.com/news/2015-01-21/what-heck-happening-us-manufacturing"""What the Heck Is Happening to US Manufacturing?""""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 22
Internet
преди 9 години
Всеки надничар-центов от младежкото ГЕРБ с каруцарски език и мисълТрол и каруцар - мечтата на селянчето, наето за пропагандатор от младежкото ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 18
Internet
преди 9 години
Всеки надничар-центов от младежкото ГЕРБ с каруцарски език и мисълТрол и каруцар - мечтата на селянчето, наето за пропагандатор от младежкото ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 19
Internet
преди 9 години
Лелеее, тебе в районното на МВР така ли те обучиха, на такъв езикЦитирам те- *** рубладжийски. Скачай на вибратора да се самоизнасилваш бруталноТова в ГЕРБ нормален език ли еА стотинкаджия ЦЕНТОВСмешник милиционерски от младежкото ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 25
georgi_shum
преди 9 години
Най простото *** във форума пак се изказа. Абе *** - затварят не ефективните. Другите даже увеличават добива. - на гледай и реви: http://***.eia.gov/petroleum/weekly/crude.cfm - т.е за първите две седмици на тази година. Среднодневното производство расте - дори и спрямо рекордния по добив Декември 2014. *** рубладжийски. Скачай на вибратора да се самоизнасилваш брутално.. Ааа и я кажи кво става с Wells Fargo и Barclays бе ***.:) Нали щяха да фалират.. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още