IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск за България заради кризата в Македония?

Вълна от македонски граждани може да се очаква само при драматично влошаване на обстановката, според анализ на Deutsche Welle

09:58 | 14.05.15 г. 46
<p>
	Куманово след насилието.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Куманово след насилието. Снимка: Ройтерс

Три дни след кръвопролитията в Куманово и разразилата се политическа буря в Македония, премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурност към правителството. След спешното заседание бяха дадени уверения, че кабинетът и службите вече имат план да покрият всички възможни рискове за България. Това се казва в анализ на Георги Папакочев за ситуацията при съседите, публикуван от Deutsche Welle.

„Македония ни е съседка и каквото се случва там може да рефлектира и върху нас“, заяви по телевизията външният министър Даниел Митов, подчертавайки, че отговорността за кризата се носи от правителството в Скопие.

Бившият генерален консул в Битоля, сега преподавател по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Наум Кайчев е убеден, че българските служби за сигурност едва ли ще допуснат на българска територия да проникнат „терористични групи и елементи“, по думите на вътрешния министър Бъчварова. Въпреки това структурите по сигурността следва да бъдат нащрек и да си вършат работата“, казва Наум Кайчев.

Според него вълна от македонски граждани към България може да се появи само при драматично влошаване на обстановката в съседна Македония, но дори и тогава тя няма да бъде проблем за държавата: „Това все пак са близки хора, много от тях имат роднини в България, притежават и собствени имоти у нас. Да не говорим за многобройните възпитаници на български висши училища, както и за македонци, които вече са уседнали и работят в българските градове. Евентуалното адаптиране на тези хора в страната ще бъде лесно, но аз не очаквам да се стигне до такова развитие на събитията“, е категоричен бившият български генерален консул в Битоля.

Рисковете от дестабилизация

Докторът по международни отношения от университета в Оксфорд и бивш директор на Европейския съвет по външна политика в София Димитър Бечев също не очаква голяма миграционна вълна, доколкото конфликтът към днешна дата е локален. Той припомня 2001 година, когато Македония се намираше на ръба на много по-мащабен конфликт, но и тогава той беше локализиран и бежански поток не се появи.

„По-дългосрочните рискове се крият в евентуалната дестабилизация на Македония - нейната цялостна нестабилност ще я изолира все повече, а това ще се прехвърля и в България”, казва Бечев. Той смята, че изолацията на Македония от последните 7 години е в разрез с българските интереси. Дори да няма пряка заплаха, изолирането на бившата югорепублика от евроинтеграцията, проблемите й в процеса на демократизация и тръгването назад към авторитарно управление – всичко това индиректно засяга България.

„Ако се погледне в дълбочина, днес проблемите на Македония са свързани с корупцията, клиентелизма, с използването на групови, лични, фамилни зависимости и интереси при консумирането на властта. Това са проблемите и те съвсем не са междуетнически, както побърза да ги определи лидерът на ДПС Лютви Местан“, казва Димитър Бечев.

И все пак кои са възможните политически последици в случай на ескалираща криза в Македония? Историкът Наум Кайчев е убеден, че подобно развитие би довело до още по-голямо дестабилизиране на Западните Балкани, но в крайна сметка големият губещ ще бъде ЕС като цяло и най-вече неговите гранични държави-членки, каквато е България.

„Тъкмо затова София има интерес да поддържа балансите в региона или както се изрази външният министър Митов „за България е важна териториалната цялост и запазването на стабилността на Македония“, подчерта Кайчев.

Димитър Бечев смята, че по-общият интерес на България е регионът да бъде интегриран, да има демокрация и икономическо развитие, да бъдат парирани основните заплахи за сигурността на България – трансграничната престъпност, трафикът на наркотици, контрабандата. Според него обаче важен е отговорът на въпроса на кого служат отговорните институции в Македония и дали те обслужват обществения интерес или са превзети отвътре от полукриминалните мрежи, които действат и от двете страни на границата.

Наследството на тайните служби

Според Бечев темата за двустранните българо-македонски отношения е обсебена от хора, свързани с разузнаванията и с всякакви полицейски структури. „Това е контрапродуктивно, защото когато се гледаме един друг като заплаха и взаимно се шпионираме, трудно можем да развиваме някакво позитивно сътрудничество, да търсим общи интереси в икономическата сфера.

Като се замислим, много от хората, които публично говорят в България по темата за Македония са директно свързани със службите и то със службите от едно време. Бремето на миналото, на взаимното подозрение, следене, на активните мероприятия ако щете, все още го има. А това неминуемо поставя граници на сътрудничеството – както в сферата на сигурността, така и в другите области на политиката и икономиката“, обобщава политологът Димитър Бечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
а в същност да те питам-ти нещо конкретно(освен онова за минималната заплата) ще кажеш ли? Или то няма потенциал за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
мен статистика ми преподаваше Маламов, ако не знаеш кой е-провери. на изпита всички ли имахте 6ци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 3
cokrat1
преди 8 години
Брато, много си зле щото бръщолевиш с подробности даже за човек когото не познаваш...Аз съм учил статистика в днешното УНСС...на изпита имах оценка отличен 6. Не ми говори за методики за изчисления щото ги познавам по-добре от теб. Чат форуми не е място за сериозни дискусии, освен ако не си "кукундел" некЪв....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Брато можеш да викаш на емзетката или на бегеманчето. Щото аз брато не съм ти. Знам, че не знаеш по каква методика изчисляват. Знам, че не знаеш нищо за Македония. Например, че е полицейска държава и протести там по принцип рядко и трудно има. А да ти кажа, че и у нас до скоро нямаше, а по мое мнение нямаше и да има, ако не бяха дирижирани. Чешеш си езика тука колкото да кажеш нещо, за да изглеждаш оригинален. АМа в същност си просто въздух под налягане. Ако те интересува методологията-хвани и прочети. Дай сравнение. И ще последвам съвета ти-ще помисля. Ти няма да можеш, щото то тая работа не е до искане, а до можене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 8 години
Много си зле ""брато"" ...не знаем по каква методика изчисляват те безработицатс те. Дори и да е 20% ,не им е проблем явно. Щом няма вълнения, протести по тая тема, значи не им е проблем. Виж, нашите най- ниски доходи на работещите, най-ниските пенсии, което води до това българите да са и най-нещастни в ЕС си е очен биг проблем брато. Повече мисли върху това което пишеш...щото е много смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
В частта за това, че няма да те барнат, каквито и убеждения да имаш в Русия-Борис Немцов си дрънкаше врели-некипели. И ако следваме теорията на Quo bono? то са го гътнали американците. Тогава руснаците казаха нещо от типа на-"при цялото ми уважение към личността на Немцов, той беше политическо джудже в сравнение с Путин". Хубаво или лошо е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Пак от уикито(пак щото ме мързи), заТюринг: "Унизен от подобно лечение(б. на календар-"лечение" трябва да е в кавички; "лекували" са го от хомосексуализмът) , което покрай другите неща предизвиква и уголемяване на гърдите му, той слага край на живота си през 1954 г., след като изяжда ябълка, потопена в цианид."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
или ти за другата част от писанията си коментирал? За Маккартизмът-днес числата си ги взех от уикипедия(щото ме мързеше), там можеш да сравниш дали съм прав или не. Дефиниция на концлагер има на: http://dictionary.reference.com/browse/concentration+camp (на английски)http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80 (на български)"Концентрационният лагер (концлагер) е голям център за масово задържане, предназначен за политически затворници както и за етнически или религиозни групи, които са лишени от свобода без съдебен процес"Сиреч-Гуантанамо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ами аз и линковете в подкрепа на тия полуистини съм дал. Представи си колко си лек, като само си написал едно умозаключение, предвид, че притежанието на ум е под въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
мале колко полуистини си написал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още