IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как европейците се опитват да намалят зависимостта си от Русия

Най-ефективното оръжие на външната политика на Путин - износът на газ, е в опасност

13:47 | 18.01.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Как европейците се опитват да намалят зависимостта си от Русия

През последните дни лошите новини за руския президент Владимир Путин зачестяват. Спадът на цената на петрола и западните санкции затрудняват сериозно доставчика на суровини и енергия Русия. Икономически експерти намаляват прогнозите си за ръста на икономиката на страната, а рейтинговата агенция Fitch намали оценката си за кредитния рейтинг до BBB-.

Наскоро и руският заместник-министър на икономиката Алексей Ведев изказа една ужасяваща прогноза – предвид обезценяващата се рубла той очаква инфлацията през май или април да е в размер на 15% – 17% на годишна база.

Сега обаче в опасност е и най-ефективното оръжие на външната политика на Путин - износът на газ. Досега той можеше винаги при конфликтни ситуации да заплашва други страни с врътване на газовото кранче. Но сега сякаш и това време минава.

През миналата година Русия е доставила най-малко количество газ за последните десет години. Енергийният концерн „Газпром“ е изнесъл през 2014 г. Едва 195 млрд. кубически метра газ на Запад – с 10% по-малко, отколкото преди година, показват изчисления на германския портал Deutsche Wirtschafts Nachrichten на база на данни от руските митнически власти.  Между ноември 2014 г. и януари 2015 г. стойността на газовия износ е спаднала с 16% до 50,7 млрд. евро, показват още изчисленията.

Не само меката зима в Европа е причина за ниското търсене. Много по-важната причина е друга - „политиката на ЕС и Украйна за намаляване на зависимостта от руския газ дава своите плодове“, цитира информационната агенция Bloomberg Максим Мошков, анализатор по петролната и газовата индустрия на банка UBS в Москва.

По думите му Русия намира в Европа все по-малко и по-малко клиенти за своята газ. Досега Европа получаваше една трета от своята газ от Русия, половината от нея чрез тръбопроводи, които преминават през Украйна.

Ето защо Русия бе планирала да построи други тръбопроводи, като „Южен поток“, които да заобикалят Украйна. Но през декември руският президент Путин обяви, че проектът ще бъде изненадващо прекратен. В контекста на кризата в Украйна този милиарден проект се превърна в разменна монета между Русия и ЕС. Сега Москва възнамерява да реши украинския си транспортен проблем чрез новия газопровод „Турски поток“.

Междувременно страните от ЕС търсят алтернативни доставчици - и по този начин притискат руската икономика до стената. Европейските вносителки на газ се опитват да увеличат диверсификацията на доставките си. „Резултатът е, че 28-те държави на ЕС насърчават износа на газ помежду си и подобряват трансграничните си газопреносни мрежи“, казва Георги Славов от базираната в Лондон Marex Spectron Group.

През юни Русия спря доставките на газ за Украйна. В същото време Киев вече получава повече газ от страна на Запада. Литва, която навремето бе напълно зависима от руския газ, започнала да внася суровината от Норвегия, както пише Economist.

Така постепенно Русия губи позицията си на водещ енергиен доставчик на европейския пазар. А това е истински проблем за някога процъфтяващата икономика. Производството на петрол и газ съставляват все още 70 на сто от приходите от общия руски износ. А Путин ще трябва да потърси нови клиенти за руската газ. Така очевидно Путин много скоро ще трябва да намери нови клиенти за енергийните суровини на страната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Колкото до Набуко каквато и пр*д*я да пуснеш все щеше да мине - те жабарите не подбират, ама по Турския поток най-много вазелин да потече в посока Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 16 rate down comment 10
jeger
преди 9 години
Бойчо да се беше научил поне да преписваш грамотно ! С Десислава Попова разбихте представите ни за журналистика !Такива платени американски преписвачи в никъде небяхме виждали! Айде сега изтрии ми коментара за да докажете как блокирватеIP адреси и триете дори регистрации. Платени американски плагиади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
И ми бъркате името :) съвсем не съм Бойчо, ама какво ли да ти обяснявам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 9 години
Статий? :) На български няма дума в мн. число, която да завършва на й, това се учи причее в началното училище, ама няма откъде да знаете, ако не сте ходили на училище. Дайте адрес, на който да ви пратя една граматика, че е срамота... И нещо пак не чета критика към статията освен персонални нападки, с които сте вече мега смешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Абе ти няма ли да престанеш с тъпите си обиди. АКо няма какво да кажеш по статиите, по-добре не коментирай. Не се ли виждаш колко неграмотно пишеш, а се опитваш да дрънкаш само щуротии. Като не ти харесва да четеш тук, отивай в Блиц или ПИК-а, тук е за сериозни дискусии. Аман от руски продажници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
jeger
преди 9 години
платение плагият и преписвач БойЧо пак си е направил пиар! Бойчо Бойчо да беше учил още някоя година па да преписваш по грамотно плагият! Много се кефя като ми изтрият коментара значи се сещат че са кухи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
не бе няма защо Европа да се притеснява. Ние имаме такава причина. Имаш един доставчик в момента, не виждам скорощна алтернатива. А съпричастността на САЩ направо ме дразни, че си я споменал. И аз съм съпричастен за световният глад. Ужас. И кво поражда това? Даже примера ми не е удачен щото трябваше аз да съм един от тия, дето са виновни за световният глад. Като са толкова съпричастни що не преподпишат договорите с Мариците, наивнико? Що само руската енергия е лоша, но на Уестингхаус е добра? Толкова проамерикански правителства и нито един конектро на тебе какво ти говори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 7
benasipro
преди 9 години
Става дума, че повечето преведени статии в *** са от медии предназначени за масовия зомбиран читател.Едва ли има и 30% истина в тези статии-анализи.Далеч от тях,Не случайно медиите са 4-та власт. Не говоря за статии ( показващи с данни) например, че британския пазар на имоти е спаднал с 4.50%Бойчо Попов само превежда, тук не е свободна медия да се публикуват обективни професионални мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 10
Българофил
преди 9 години
Аз не виждам причина Европа да се притеснява, а няма и защо като те няма да бъдат засегнати.Примера с Босфора го дадох за да покажа съпричастността на САЩ.Ние тук наистина си говорим за смешно малки количества от които се нуждаем и ще си ги получим.Първоначално бях тръгнал да говоря точно затова, че никой не е направил нищо по въпроса за независимостта ни и мен това ме яде най-много.Толкова години и никакъв конектор.Стигна се до там един образ оня ден да разправя каква машина бил взел навремето и как ако Русия ни спре кранчето (което вече го намирам за чиста кретения), че щял да дупчи тръбата минаваща за Турция :)))Е те такива неща ме дразнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
О да-и аз мисля, че турският по принцип(може би не в началото) би бил по-евтин от украинският. Но още по евтино би било ако беше директно от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още