IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се осигури устойчив глобален растеж?

Необходимото ускоряване на производителността ще е много трудно, но не и невъзможно, смятат Лаура Тайсън и Джонатан Вьотцел

09:13 | 26.04.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как може да се осигури устойчив глобален растеж?

Светът е изправен пред голяма дилема. Въпреки че бързият икономически растеж, като този, реализиран през последните 50 години, е от решаващо значение за подпомагане на развитието, сега също знам, че той може да има сериозни отрицателни последици, особено за околната среда.

Как можем да балансираме императивите на растежа и развитието с необходимостта да се гарантира устойчивост,  питат на сайта project-syndicate.org Лаура Тайсън и Джонатан Вьотцел*.

Безпрецедентният ръст на доходите на глава от населението през последните 20 години извади повече от един милиард души от крайната бедност. В развиващите се страни продължителността на живота се е увеличила с 20 години от средата на 1970 г. насам, а процентът на неграмотност сред възрастните е намалял почти наполовина през последните 30 години.

Бързият икономически растеж обаче предизвика огромен натиск върху околната среда. Нещо повече, той е придружен от растящо неравенство на доходите, което достигна исторически върхове в много страни (въпреки че между отделните страни неравенството е намаляло). Като се има предвид това, може да се твърди, че по-бавният растеж ще е добър за света.

В този случай решението е налице. Според нов доклад на McKinsey Global Institute (MGI) застаряващото население и намаляваща раждаемост в много части на света биха могли да забавят растежа на световната икономика значително през следващите 50 години.

Всъщност, дори ако производителността нарасне със същото бързо темпо, както през последния половин век, глобалният растеж ще намалее с 40% - доста под анемичния ръст от последните пет години. Увеличението на заетостта също е напът да се забави значително. В резултат на това, дори и при по-бавния ръст на населението, доходът на глава ще намалее с около 19%.

Все пак през следващите 50 години БВП ще се утрои, а доходът на глава от населението ще се удвои. Въпреки този темп на дългосрочен растеж, той ще представлява рязък спад спрямо темповете от последните 50 години – шесткратно увеличение на БВП и почти трикратно на дохода на глава.

Въпреки потенциалните ползи, особено за околната среда, очертаващото се забавяне на растежа носи значителни рискове. Макар че икономическият растеж не е самоцел, той дава възможност за постигане на по-широк набор от цели на обществото, включително създаването на икономически и трудови възможности за милиони уязвими и бедни хора, както и предоставянето на социални услуги като образование, здравеопазване и пенсии.

Как ще гарантираме, че тези задължителни изисквания са изпълнени въпреки демографските и екологичните ограничения? Първата стъпка е да се осигури икономически растеж чрез повишаване на производителността.

Необходимото ускоряване производителността - с 80%, за да поддържа темпа на растеж на БВП и с 22% за поддържане на растежа на доходите на глава от населението на нивото от последния половин век, е трудно. Докладът на MGI, базиран на казуси в пет икономически сектора, обаче установява, че постигането на такава производителност, макар че е "изключително предизвикателство", е възможно, и то без да се разчита на непредвиден технологичен напредък.

Три четвърти от потенциалния ръст на производителността може да дойде от подобрения, които вече са доказали своята ефективност - модернизиране на търговията на дребно, консолидиране производството на автомобили в по-малък брой по-големи фабрики, подобряване ефективността на здравеопазването, както и намаляване на загубите при преработката на храни. Останалото може да дойде от технологични, оперативни и бизнес иновации - например, създаването на нови семена за увеличаване на селскостопанските добиви, използването на нови материали (като композитни въглеродни влакна) за производство на по-леки и по-устойчиви коли и самолети, или цифровизирането на медицинските досиета.

Друга значителна възможност за растеж се състои в повишаване на заетостта и производителността на жените. Днес само около половината от жените в трудоспособна възраст в света са заети. Те печелят около три четвърти от заплатите на мъжете в същите професии, и са по-силно представени в неформални, временни и слабо продуктивни работни места.

MGI изчислява, че увеличаването на икономическата активност на жените може да допринесе за почти 60% от потенциалния растеж на работната сила през следващия половин век. Осъзнаването на този потенциал ще изисква усилия от страна на работодателите и правителствата за премахване на дискриминационните практики, които пречат на подбора, задържането и насърчаването на жените, както и кредитни, данъчни и семейни политики за подпомагане на работниците да балансират своите отговорности на работното място и у дома.

В същото време, за да се намали въздействието на продължаващия бърз растеж върху околната среда, светът трябва да подобри своята ресурсна ефективност значително. MGI и други установиха множество екологично отговорни възможности за растеж, които произхождат от по-интелигентно използване на ограничените ресурси.

Да вземем подобренията в енергийната ефективност, която може да намалят наполовина прогнозираното търсене на енергия до 2020 г. Както Калифорния - осмата по големина икономика в света - е доказала, строгите стандарти за енергийна ефективност може действително да бъдат добри за растежа и заетостта. В действителност тези политики запазиха енергийното търсене на глава от населението постоянно през последните три десетилетия (докато то нарасна с 50% в останалата част на САЩ), без да се прави компромис с растежа.

Налице са силни бизнес и потребителски аргументи за подобряване на производителността на ресурсите, тъй като тя може да доведе до значителни икономии на разходи. За щастие политиките в подкрепа на тази цел набират скорост както в развитите, така и в развиващите се страни.

Дори увеличението на икономическата активност при жените и ресурсно-ефективният растеж да поддържат висок икономически растеж, остава едно предизвикателство: неравенството в доходите. Всъщност няма проста връзка между растежа и неравенството в доходите. В края на краищата неравенството се увеличава както в бавно растящите развити икономики, така и в бързо разрастващите се нововъзникващи икономики.

Според френския икономист Тома Пикети неравенството в доходите расте, когато възвръщаемостта на капитала надвишава икономическия растеж, което означава, че сам по себе си по-бързият икономически растеж ще намали неравенството. Използвайки по-различен подход, икономисти от Международния валутен фонд също намират положителна връзка между по-слабото неравенството на доходите и по-бързия растеж, като заключават, че политиките, които преразпределят доход, могат по-бързо да насърчат по-устойчивия растеж.

Растежът все още има значение. Когато положителните демографски фактори се превърнат в отрицателни, а екологичните предизвикателства станат още по-ярки, бизнесът и правителствата трябва да помислят внимателно как да се подобри ефективността на ресурсите, докато същевременно благоприятстват по-всеобхватен икономически растеж.

* Тайсън е професор в Haas School of Business към Калифорнийския университет. Тя е старши съветник в Rock Creek Group и член на Съвета за глобален дневен ред по въпросите на половото неравенство към Сетовния икономически форум. Била е председател на Икономическият съвет към американския президент. Вьотцел е директор на McKinsey Global Institute. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
"Хората започват да се държат разумно, когато всички други възможности са изчерпани."Важното е да се изяснят понятията растеж, развитие и печалба. Разширяването на смисъла им извън системата с парите, ще спести много проблеми през следващите десетилетия. Естествено това звучи еретично за всички, възприемащи все още парите като универсален еквивалент. Но те, парите, вече не са универсален еквивалент. Загубиха това си качество след десетилетия печатане на пълни обороти. Време е за нови ценности и еквиваленти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
От години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) плюс психопатии или от всичко по-малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Дадени са 23 трилиона за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898 Тоест откраднати са 23 трилиона от хората с различни методи и за 8 трилиона откраднати с манипулациите на ЛИБОР е отделна тема В филма добре го казват ,че ако тези 23 трилиона са дадени за ВЕИ всичко ще е наред тоест всичко може да се оправи ако се вземат правилните мерки а те са забрана на офшорките и т.н. регулации и данък лукс с цел бюджетни излишъци които се инвестират е точно определени неща за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Притеснен съм ,че повечето икономисти не осъзнават ,че в една затворена система като Земята не може да има безкраен растеж - какво остава за хората които нямат икономическо образование Някои го осъзнават но ги е страх да го кажат ,че така наречените кризи на капитализма или бизнес кризи са просто кражба през банките чрез лихва и инфлаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
Екстраполацията на модели от миналото в сегашната ситуация е напълно не приложимо . Така че напразно се хабите да дращите у темата . 1.Никога до сега в човешкото ни развитие не се е случвало такъв процент от населението да получава директно доходите си от държавата . 2.Никога до сега теорията на Гезел не е прилагана толкова директно 3.Никога до сега централните банкери не са разполагали с толкова детайлна и навременна информация за състоянието на икономиката За добро или лошо живеем в истински "интересни" времена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis8
преди 8 години
еми и *** трябва да се развият иначе не може, те тея *** Сашш ограбват своите си с тея войни и мизерии с тая борса и после се чешат по празните тикви що нямали работа и що се получило такова разделение в Сашш между бедни и богати ?!?! Що ли, то като само дереш данъкоплатците да ти плащат войните и загубите на борсата и няма вече средна класа кво искат ?? Те хората и да искат да си купят нещо нема с кво. После разтежи немало - ми нема да има то не ти треа да си страшен икономист да го видиш тва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Очаква се някой друг да вкара пари в одрусаните чували на сдуханите бедни икономики...за да може пак тези, дето са прибрали и предишните пари, да приберат и тези. Вярно, няма как. Ако правилно си спомням историята, щатите правят плана "Маршал" за Европа, за да я възстановят, та да се изправи с/у СССР. Сега, като се замислиш, май е време за глобален "план Маршал". Пък ако ще, да изправят света и с/у извънземните. Напр. Китай налива в Азия и Африка, щатите-в латинската Америка. И да си противостоят отново блоково икономически. Но, веднъж изправили на крака африканци и т.н., кой ще им дава за без пари природни запаси и т.н.? Интересно предизвикателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis8
преди 8 години
грешката на концепцията е в това, че те искат ние да продължаваме да консумираме, но ние не можем, защото вече имаме. Те трябва да направят така, че останалите 6 млрд. да започнат да консумират нормално, и ако това стане, даже и няма да ни стига. Но понеже бедните не може да си платят и дерибеите не им дават. Ако всички *** и маймуни по света започнат да си купуват телефони, телевизори LCD, коли и разни менюта вкусотии и ала бала и ей го разтежа, но не щат да развиват бедните,еми няма да стане тогава работата, а ние кво да напрайм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
alphaomega
преди 8 години
Днес нещата обаче стават още по сложни заради някой допълнителни фактори.1.Демографските проблеми, пренаселването на земята и застаряването на населението в развитите държави.2. Технологичния прогрес и автоматизацията в производствата води до безработица. Това в комбинация с демографията води до по ниска покупателна способност на значителна част от населението а без консумация няма растеж.3.Постоянните политически и военни конфликти навсякъде по света пречат на нормалното развитие на много държави. Създават се излишни трусове, имиграционни вълни, и стотици милиони нови бедни които в крайна сметка бягат в богатите държави и там създават допълнителни проблеми и цялото става един затворен кръг от който трудно се излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
alphaomega
преди 8 години
По принцип растеж има когато чорбаджиите развържат кесиите!Обаче има един проблем. В условията на този икономически модел който сега имаме в световен мащаб УСТОЙЧИВИЯ растеж е НЕВЪЗМОЖЕН! Икономиката е циклична и следва естествения бизнес цикъл като всеки период на растеж рано или късно приключва и е последван от спад и криза.Човешката психология на масово ниво създава нови и нови балони постоянно без значение в кой сектор на икономика а също и от географска гледна точка. Днес в една част на света утре в в друга..... Именно постоянната жажда за печалба и растеж води до нерационално мислене и прекомерно струпване на капитали във един или друг сектор. После като се спука балона следва вълна от фалити и всички изпадат в паника която бързо преминава в депресия и постоянен страх, и хората спират да инвестират докато не се упокоят нещата. След определено време започват да инвестират отново при при първи признаци на нов балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 8 години
И аз гледах филма по НатГео. Много факти показват и е вярно, че много сме я "втасали".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още