IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Непал откри слънчевата енергия

В Непал над 300 дни в годината времето е слънчево - повече, отколкото в Германия, която е номер едно в света по добив на слънчева енергия

16:41 | 03.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Уморен от прекъсванията на електроподаването, които са безкрайни и се дължат на недостига на бензин, който задушава Непал от месеци, Панкай Шреста, консултант по мениджмънт, решил да инвестира в слънчеви панели за къщата си в Катманду.

„В началото нямахме газ за битови нужди и си купихме електрическа готварска печка. След това обаче електричеството бе прекъснато и как можехме да си готвим?", възкликва мъжът на 52 години. 

С прекъсвания на електроподаването, които могат да продължат до 15 часа на ден и на фона на скока на цената на горивото, с които се захранват генераторите, секторът на слънчевата енергия в Непал се надява на силно увеличение на продажбите, пише в свой цитиран от БТА анализ AFP.

И макар закупуването на слънчеви панели да е немислимо за милиони бедни непалци, играчите на пазара са на мнение, че петролната блокада ще накара средната класа, отчаяна от сегашното положение, да се обърне към възобновяемите енергии.

"Вече отчитаме годишно увеличение с 10% на домакинствата, които използват слънчева енергия", казва Рам Прасад Дитал, ръководител на обществената организация за рекламиране на възобновяемите енергийни източници - Alternative Energy Promotion Centre.

"Интересът се засилва в градските зони наред с кризата за бензин, очакваме (за сектора слънчева енергия) значителен растеж през идните години", допълва той, уточнявайки, че става дума за "идеален" избор за мнозина непалци.

Черен пазар за гориво и за газ

Непал, който е обграден и исторически зависим от Индия за снабдяването си с петрол и битов газ, страда от недостиг на енергийни източници заради затварянето на границата с Индия от над четири месеца.

Етническото малцинство на мадхесите е блокирало ключов пропускателен пункт на границата в знак на протест срещу новата конституция, приета през септември. Според мадхесите тя политически ги изтласква в периферията.

Дълго опашки се вият нощем на бензиностанциите, а черният пазар за контрабандно гориво и битов газ процъфтява.

Досега компаниите за производство на слънчева енергия се бяха насочили към селските домакинства, лишени от връзка с електрическата мрежа, възползващи се от субсидии на неправителствени организации или пък от самото правителство. Това обаче позволи да бъдат монтирани слънчеви панели на 750 000 жилища.

Само че на салона за чисти енергии, състоял се в Катманду през януари, се събраха много значими бизнесмени и потенциални клиенти от средната класа. Продажбите на слънчеви системи превишиха 18 милиона долара на този салон, който продължи три дни, като 90-те изложители се затрудниха да отговорят на търсенето, коментираха организаторите на изложението.

Няма надеждни данни за годишния оборот на сектора, но главното сдружение на производителите посочи близо 140 милиона долара.

Консултантът Панкай Шреста е платил на практика 6500 долара за система, която е в състояние да произвежда 4200 вата слънчева енергия, инсталирана в дома му през декември миналата година. Сега вече дори не се разбира кога електричеството е спряло или пък отново е тръгнало. И вече няма нужда да се чака на опашка, казва консултантът пред AFP.

Слънчева енергия или водни електроцентрали?

В Непал над 300 дни в годината времето е слънчево, а това е повече, отколкото в Германия, която е номер едно в света по добив на слънчева енергия. Така малката азиатска страна е идеална за развитието на този сектор.

Само че досега Непал съсредоточаваше усилията си върху водноелектрическия си потенциал, за да си извоюва енергийна независимост. В същото време редица мащабни проекти за експлоатацията на многобройните водни потоци от Хималаите се сблъскват с големи трудности.

Чуждестранните инвеститори се оплакват от административните пречки, а една норвежка компания дори обяви в началото на януари, че се отказва от проект на стойност 1,5 милиарда долара. Изградените водноелектрически мощности в Непал са само за 800 мегавата или едва 1,9% от огромния потенциал на страната.

„Водноенергийните проекти са с голям мащаб и изискват големи инвестиции и време", подчертава Дипак Бахадур Шахи, президент на непалската асоциация на производителите на слънчева електроенергия.

„Секторът на слънчевата енергия е в ръцете на частниците и можем бързо да отговорим на търсенето", допълва той.

Малките проекти разцъфтяват през последните години в широк диапазон, като се започне от потъналите в прах села и се стигне до къщите за гости в Хималаите, които искат да осигурят топли душове на посетителите им.

„Преди търсенето бе главно за основно осветление, но сега клиентите искат системи с голяма мощност, способни да захранват портативни компютри и домакински уреди", казва Шахи.

Слънчевата енергия обаче продължава да бъде прекалено скъпа за много домакинства и предприятия в тази страна, където годишният доход на домакинство достига 700 долара.

Съоръжение за 120 вата, което може да захранва шест лампи и един преносим компютър или мобилен телефон, струва близо 400 долара.

При все това истината е, че недостигът на бензин породи нови клиенти: Динеш Шреща, президент на Непалския медицински колеж (Nepalgunj Medical College) планира да инсталира слънчева система за студентското градче, където живеят 700 студенти.

„Не е възможно да знаем кога ще приключи енергийната криза в Непал", казва Шреща.

„Харчим милиони за дизелови генератори всяка година. Слънчевата енергия не е икономична, но пък ще бъде уникална инвестиция", веднъж завинаги.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
О, да!Някой да е виждал, какви поражения правят тия панели на покривите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
абе незнам ама там в Непал спат на равно с орлите, може и да виждат какво става в С.Корея или България от там ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Ама те ще си направят шлюзове и ще ги вдигат корабите във въздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ше открие ми как нема открие кат Планината им е на 8.4 км от морското равнище ... аз се чудим даже как не гасат луната за лека нощ ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
nobel
преди 8 години
И непременно едно пристанище за втечнен шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
nobel
преди 8 години
И непременно едно пристанище за втечнен шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
sssaaa
преди 8 години
МЗ-етка, отивай да инвестираш бързо там. Там е бъдещето - ВЕИ, ВЕЦ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Наистина откриват топлата вода но потенциала е много голям и за ВЕЦИначе трябва да се знае и за топлата вода от слънце с над 90% КПД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085Казано кратко и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Наистина откриват топлата вода но потенциала е много голям и за ВЕЦ Иначе трябва да се знае и за топлата вода от слънце с над 90%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още