IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се прави политика със селфита

Канадският премиер Джъстин Трюдо е въплъщение на новия маниер на управление „по-близо до съгражданите си“

14:30 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С усмивка на актьор от любовни филми, винаги готов да позира за селфи, канадският премиер Джъстин Трюдо е въплъщение на новия маниер на управление „по-близо до съгражданите си“ въпреки риска да го упрекнат, че "ненужно се перчи".

Едва вкусил победата си на 19 октомври, либералният лидер даде тон и наложи собствен стил: отпрати охраната и слезе в метрото на избирателния си район в Монреал, за да благодари на всеки поотделно и на всички заедно, че са му поверили властта, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Клеман Сабурен. 

Последва дъжд от серфита и топли думи - градеше се отличен имидж на нов, млад и достъпен министър-председател, самата противоположност на строгия консерватор Стивън Харпър, изгубил изборите след десетгодишно управление.

„Запазената марка на Трюдо е близостта до хората - коментира Тиери Жиасон, експерт по политическа комуникация в университета „Лавал“, Квебек. „Тези кампании със селфита чудесно илюстрират неговия подход". 

От церемонията по встъпване в длъжност в Отава, открита за всички, до големите международни форуми като парижката конференция за климата или Давос - и да забравяме телевизионното предаване, в което десет канадци минаха един след друг през личния му кабинет - Трюдо неуморно поддържа имиджа си на винаги благоразположена рокзвезда. Но понякога в трагични моменти на неизменната му усмивка сякаш й липсва състрадателност.

„Трюдо се мъчи да използва придобитите умения - учил драматургия, той е подготвен изпълнител" и „много добре внушава посланията си на хората, за разлика от Харпър", отбелязва Нелсън Уайзман, политолог от университета в Торонто.

Първата роля, в която той без притеснения се въплъти, бе на наследник на бившия либерален премиер Пиер-Елиът Трюдо, бащата на съвременна Канада. Като негов син той "идва от политическа фамилия, свикнала да прави постановки от частния си живот. От тази рецепта се вдъхновяват и неговите стратези", посочва Жиасон.

Обикновен депутат от задните банки, той за три години изминава пътя до водач на либералната партия; въпреки това като за 44-годишен има доста скромен политически опит.

Тъкмо затова акцентира върху семейния си живот по време на предизборната си кампания и в началото на мандата, казва Жиасон. Апогеят на тази "трюдомания" бе "лъскавата" снимка в декемврийския брой на Vogue, на която е прегърнал съпругата си Софи Грегоар, облечена в рокля от висшата мода.

„Канадците ги влече към този тип личност, към образа на млад баща на семейство, със съпруга хубавица и чаровни деца, всичките в чудесно здраве. Такъв образ искат да виждат хората тук", разсъждава Жиасон.

Също като младото поколение, с чиито гласове бе избран, премиерът описва живота си в социалните мрежи - качи например във Facebook снимка, на която е маскиран ала "Звездни войни" за празника Хелоуин.

Напълно в крак с времето си, той формира правителство, зачитайки и принципа на равенство, и етническото разнообразие в Канада. "Защото вече е 2015 г.!" - мотивира се Трюдо и този израз тутакси стана хит в социалните мрежи.

Това не са просто подхвърлени думи, а фраза, "пълна със сила и носеща послание", която "къса веднъж завинаги с политиките на Харпър", смята Жан-Жак Стрелиски, експерт по политически маркетинг във Висшето бизнес училище в Монреал.

"Който инвестира най-много в имиджа си, ще може най-дълго време да получава дивиденти . . . А Трюдо вложи в него всичко възможно", посочва той.

За момента впрочем канадската икономика се движи на забавени обороти и сериите от селфита на Трюдо постоянно подхранват критиките от страна на консервативната опозиция.

Бившите управляващи обвиниха например Трюдо, че "ненужно се перчи" в Давос, където канадският държавник позира за снимки със звезди като Боно и Кевин Спейси.

„Премиерът вероятно трябва да спре да използва телефона си за селфита", препоръча му лидерката на консерваторите Рона Амброуз. Според нея е по-добре Трюдо да решава с негова помощ енергийните проблеми на страната.

„Рискът е да разиграва и занапред спектакли на семейни теми в опит да маскира не твърде доброто управление - изтъква Жиасон. - Тогава общественото мнение може да се обърне срещу него“. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още