IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще работи гръцкият приватизационен фонд?

Той ще действа като гаранция за кредиторите от еврозоната, които чувстват, че Гърция последователно не изпълнява обещанията си за реформи

09:42 | 14.07.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някои пристанища също може да бъдат приватизирани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои пристанища също може да бъдат приватизирани. Снимка: Ройтерс

Един от ключовите елементи от споразумението на Гърция за спасителен пакет за 86 млрд. долара е приватизационният фонд, в който Атина ще прехвърли част от активите си на стойност около 50 млрд. евро, коментира CNBC.

Фондът, който тепърва трябва да бъде одобрен от гръцкото правителство в сряда, ще набира средства за Гърция или чрез продажба на активите, или чрез експлоатирането им с печалба. Фондът ще бъде разделен, като половината от 50-те млрд. евро ще бъде използвани за рекапитализация на банките, 25% по вноски по дълговете, а останалите 25% ще бъде реинвестирани в гръцката икономика. Какво точно представлява обаче фондът?

Защо Гърция се нуждае от приватизационен фонд?

Фондът ще действа като гаранция за кредиторите от еврозоната, които чувстват, че Гърция последователно не изпълнява обещанията си за реформи. Някои от реформите в приватизацията, които бяха в основата на по-ранния заем към Гърция през 2010 г., например, все още не са изпълнени.

Какво ще съдържа фондът?

Според изявлението на еврозоната, което представи детайли за сделката със спасителния заем към Гърция, фондът ще включва „ценни гръцки активи“. Той ще бъде създаден в Гърция и управляван от гръцките власти, но ще бъде под наблюдението на „съответните европейски институции“.

Засега липсват допълнителни детайли кои точно гръцки активи ще бъдат част от фонда, но вероятно сред тях ще бъдат големи държавни компании и предприятия и ще включват дялове в гръцки банки, електрически компании и дружества за комунални услуги, летища и пристанища. Има спекулации, че фондът може да включва и държавна земя и собственост.

Колко време има Гърция, за да продаде активите?

Според изявлението активите във фонда ще бъдат продавани през целия срок на заемите, дадени от кредиторите. Тази първоначална сделка цели да покрие гръцките финансови нужди за следващите три години. Заемите от Европейския механизъм за стабилност, спасителната програма на еврозоната, обаче ще имат по-дълги срокове от по 10 години или повече, което означава, че Гърция има известно време, за да продаде държавните си активи.

Какво мислят инвеститорите?

„Мисля, че това, което прави планът да работи, е че те не искат незабавна продажба на гръцките държавни компании. Те не казват „трябва да продадете гръцки компании за 50 млрд. евро и да ни дадете парите възможно най-бързо“. Те прехвърлят дружества или част от тях във фонд и ще разработват тези фирми, за да получават печалба и за да постигнат максимално голяма възвръщаемост“, казва Джим Лийеис, ръководител в M&G, най-голямата компания за управление на активи в Обединеното кралство.

„Затова за мен най-важното е, че не става въпрос за незабавно разпродаване. Защото стойността от това за гръцкия народ ще бъде много по-малка, а и ще бъде унизително да те накарат да продадеш активите си на капиталисти по целия свят, които идват, за да продадат твоите фирми“.

От друга страна главният кредитен стратег към LNG Capital Гари Дженкинс казва, че сумата от 50 млрд. евро е в съответствие с прогнозите на Международния валутен фонд за стойността на потенциалната гръцка приватизация още през 2011 г. Оттогава тези активи със сигурност са изгубили част от стойността си, казва той.

Според него обаче това е малка победа и за Ципрас, който гордо заяви, че е успял да опази гръцките активи да бъдат изнесени в чужбина от гледна точка на факта, че администрацията на фонда ще бъде базирана в Гърция. „Ако беше подписал офертата отпреди няколко седмици, нямаше да има такъв сегрегиран фонд“, казва Дженкинс.

„Все пак се чудя как ще се почувстват гръцките работници от това да бъдат управлявани от друга страна. Сигурен съм, че бъдат изключително щастливи и няма да има никакви протести…“, добавя той.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Когато САЩ,Япония и Европа се изправиха пред лицето на кризата забелязали какво направиха?Свалиха лихвите,пуснаха печатницата ,а не икономии,данъции тем подобни рецепти на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 8 години
пак ли почна различните евра? Споко нали ще влизаме в ЕЗ скоро ще имаш и БГ евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ами ще пречи това, че ако се въведе драхма, то ще да е за да се девалвира иначе смисъл няма. Така ще се окраде населението,спестяванията му, заплатите и пенсиите ще се намалят не на половина а в пъти, стандарта на живот ще се срине.. абе България през 97ма ще стане. Чуждестранни инвестиции в следващите 10 г. - забрави. Тотална загуба на доверие от международния бизнес, напускане на чуждестранни компании къде поради волатилната валута и несигурната ситуация в страната, къде поради спадналата покупателна способност на вътрешния пазар. Това ако не е катастрофа, здраве му кажи. Едно 10 год. няма да знаят къде се намират и след 10 год. ще приличат на нас преди 10 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
крас
преди 8 години
Какво ще и пречи на Гърция да въведе драхмата като местна валута. ЩЕ ИЗТЕГЛИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ ГРЪЦКИТЕ ЕВРА ГАРАНТИРАНИТЕ С АКТИВИТЕ ЦЕНТРАЛНАТА ИМ БАНКА И ЩЕ ГИ ЗАЛОЖИ СРЕЩУ НАПЕЧАТАНИТЕ ДРАХМИ!Как ще извадят от обръщение ГРЪЦКИТЕ ЕВРА от еврозоната си е проблем на ЕС, а не на Гърция.На ЕС ще му изкочи още един сериозен проблем свързан с т.н. ЕДИННА валута. Ще се окаже , че има не само ГРЪЦКО ЕВРО , но и НЕМСКО , ИСПАНСКО ИТАЛИАНСКО .... Ако имам евробанкноти , щях да се насоча към обръщането им в НЕМСКИ ЕВРА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Със сигурност щеше да е възхитен защото това е истината - фактите Проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране е харесал написаното от мен защото е истина - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861 И ТУК - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1622477044697190
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ами.. въвеждането на драхмата щеше да е национална катастрофа за Гърция. Това което ще им се случи в момента е... национална катастрофа за Гърция така че.... можеха да си изберат.. как да катастрофират. Ципурата прецака нещата с това, че тръгна да се прави на мъж, а както казват сърбите "нема муде" да държи до край и за това ги насади на най-кофти варианта. Когато хем се дървиш, хем не ти стиска да скочиш, ядеш най-много бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
крас
преди 8 години
КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ НЕ ГЛАСУВА ТОВА ЗАРОБВАЩО И НЕРЕШАВАЩО ПРОБЛЕМА С ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ СПОРАЗУМЕНИЕ?!КРЕДИТОРИТЕ ЩЕ ПИЯТ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА, ЗАЩОТО СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО НЕ СЪЩЕСТВУВА ПРАВНА НОРМА ПОЗВОЛЯВАЩА ИМ ДА СЕ УДОВЛЕТВОРЯТ С ДЪРЖАВНИ АКТИВИ!ЗАТОВА ПРЕХВЪРЛЯТ СОБСТВЕНОСТТА ВЪВ ФОНД КОЙТО СПОРЕД ИЗЛЕЗНАЛАТА ИНФОРМАЦИЯ Е НЕМСКИ!!ФОНДА ВЕЧЕ Е ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО КОЕТО ПОПАДА ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА И АКТИВИТЕ МУ СА ОБЕКТ НА ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО!ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ *** ДА ГЛАСУВАТ ПОДОБЕН ЗАГРОБВАЩ ГИ АКТ!НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ЦИПРАС ПРЕДАДЕ ДЪРЖАВАТА СИ. ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДРАХМАТА БЕ ИЗХОДА ОТ СИТУАЦИЯТА!Въвеждането й щеше да взриви цялата еврозона и "ЕДИННАТА ВАЛУТА, която се оказва,че изобщо не е единна, а ГРЪЦКА , НЕМСКА , ФРЕНСКА ...!ЦИПРАС Е ПРЕДАТЕЛ СЪПОСТАВИМ С ГОРБАЧОВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха, как ще работи гръцкия приватизационен фонд. Ами като всеки приватизационен фонд - на принципа куче влачи диря няма. Е тука има един мой човек дето ще вземе това и това, па после ще плати ако има печалба. Ако не, ние ще му платим, ще направи инвестиционна програма, ама ще е пожелателна, а реално ще се изразява в съкращаване на хора и прибиране на печалби, докато има какво да се прибира, последвано от няколко препродажби и преструктурирания, задлъжняване и накрая фалит на приватизираното "нещо". Ние това много добре го знаеме, и ние и хърватите и унгарците .. имаме опит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 8 години
И какво каза Джефри Сакс по повод на твоя коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
deant
преди 8 години
Защо 50 млрд? Защо не около 300 колкото гърция дължи? Или поне на половината - 150? Тея 50 за къде по-напред. 25 М за рекапитализиране на банките, които ще бъдат източени точно за 2 месеца след като падне капиталовия контрол. Еврочиновниците или са крайно неграмотни или се чудят каква простотия да изсмучат от пръстите си или просто са наистина стреснати от Grexit, което май май е най-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още