IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са глобалните последствия от колапса на еврозоната?

Единственият наистина добър начин за спасяването на еврозоната е растежът в региона значително да надхвърли очакванията на анализаторите, пише Кенет Рогоф в коментар за FT

12:08 | 08.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какви ще са глобалните последствия от колапса на еврозоната?

Както мнозина анализатори правилно са забелязали, експериментът с еврото е на кръстопът. Или еврозоната ще прерасне в фискален съюз, или слаби страни членки ще бъдат принудени да я напуснат. Но експериментът с еврото ни изправя на кръстопът и когато говорим за международната валутна система като цяло. Дали внуците ни ще наследят свят с многобройни национални валути или много малък брой мултинационални валути, пита Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет, в коментар за Financial Times.

Ако еврото оцелее и придобие статут на валута за резерв наред с долара, със сигурност ще наблюдаваме силни консолидационни тенденции и на други места. Нови съюзи ще бъдат създадени, в опит да повторят успеха на еврото. Те ще се стремят към по-ниски лихвени проценти и по-голяма устойчивост при финансови кризи.

Вероятно например Канада и Мексико ще сформират Северноамерикански валутен съюз със Съединените щати, който впоследствие ще се разшири, приобщавайки значителна част от Латинска Америка. Китай и Япония могат да загърбят различията си и да станат ядрото на трети основен търговски блок в Азия. Наистина допреди последната финансова криза беше трудно за повечето изследователи да си представят бъдещето по някакъв различен начин, освен може би идеалисти, вярващи, че целия свят трябва да премине към единна валута. (Съмнявам се, че това ще бъде удачно, тъй като известна конкуренция между валутите е важна за ограничаване на инфлацията, посочва Рогоф.)

И все пак, ако еврото бъде разкъсано от центробежни сили, да кажем защото европейските лидери са неспособни от конституционна гледна точка да вземат трудни решения за това как радикално да понижат дълговите нива в периферията на еврозоната, ще са нужни много десетилетия, преди някой друг регион да пробва подобна амбициозна програма. 80-те и 90-те години на миналия век ни научиха, че за страни с отворени капиталови пазари фиксираните валутни курсове са мираж, който не може вечно да бъде запазен. Ако еврото тръгне по пътя на валутния борд в Аржентина – първите две десетилетия на 21-ви век ще бъдат запомнени със същия урок.

Странно е, но еврото не беше в центъра на последната финансова криза. Единствено Испания може наистина да бъде описана като страна епицентър на кризата, като разбира се, САЩ и Великобритания имат много по-голямо систематично значение. По-скоро дълговата криза, която Европа преживява сега, е типичен вторичен трус от дълбоката финансова криза. И все пак, дори ако еврото не е в основата на кризата, то трябва да може да устои на подобни трусове.

За съжаление, както стоят нещата сега, еврото по-скоро усилва трусовете, отколкото да ги абсорбира. Великобритания, която не се присъедини към еврозоната, спечели от силната и устойчива девалвация на британския паунд. Междувременно, страните от периферията на еврозоната са хванати в капана на болезнено слаба конкурентоспособност и липса на лесен механизъм за решаване на този проблем. Плановете на европейските лидери да постигнат ефективна девалвация, чрез чувствителни корекции на заплатите в засегнатите от дълговата криза страни са трудно приложими. Единственият наистина добър начин за спасяването на Европа е растежът в региона значително да надхвърли очакванията на анализаторите. За съжаление, растежът след финансовата криза вероятно ще продължи да бъде спъван от огромната дългова тежест.

Иронично е, че еврото, създадено, за да елиминира спекулативните флуктуации на валутните курсове в рамките на Европейския съюз (ЕС), страда от прекалено високия си курс, не на последно място спрямо долара, точно в момент, когато едно чувствително поевтиняване на  единната валута би било много полезно. Европейските лидери може погрешно да приемат това като доверие в еврото.

По-точно би било, ако кажем, че с основание или без, пазарите са по-притеснени от липсата на план „А“ за икономиката и бюджета на САЩ, отколкото от липсата на план „Б“ за еврозоната. Разбира се, след като съм изследвал свободните валутни курсове повече от три десетилетия, напълно съм наясно, че те могат да са много трудни за обяснение и още по-трудни за прогнозиране, казва Рогоф.

Колкото и трудни да са валутните курсове за прогнозиране и обяснение, възможно е урокът от кризата в еврозоната да се окаже в това, че по-лесно търпими са резки флуктуации на валутните курсове, отколкото непредвидими политически решения. Политиците, които създадоха еврото, определиха прехода към единната валута като жертва в името на своите внуци. Точно сега няма как да кажем каква система ще е по-удачна за бъдещите поколения. Според някои анализатори еврото е политическо създание, което никога няма да бъде оправдано от икономическата реалност.

Да имаме по-малък брой валути е феномен с доста икономически смисъл – например понижаването на разходите по транзакциите. Истинският въпрос обаче е дали общата валута е устойчива политически. Моето предположение е, че ако сегашното забавяне на глобалния икономически растеж не премине бързо, няма да се наложи да чакаме прекалено дълго, за да получим отговор на този въпрос, казва Рогоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Европа е в "Капана на парите"....Наличието на тази клопка е поради липса на съответстващо на качества на Незлатни пари подобрено държавно финансово управление.При примамка завишена полезност на Незлатни", спрямо Златни пари, държавните власти влизат в "Капана на парите....Съществуването на сегашната държавна финансова грешка е особено важно обстоятелство, защото всяко правителство, което работи при тези условия винаги достига до управленски неуспех.Досегашните провали на правителства във всички държави по света не се дължи на конкретни политически качества на съответни ръководители, а е подсигурен от условията при които те работят. При тези условия (с наличие на Грешка на Джон Лоу) те (при достатъчно време) не могат да постигнат обществен успех....http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
hahomir4ev
преди 12 години
"Европейския съюз (ЕС), страда от прекалено високия си курс, не на последно място спрямо долара, точно в момент, когато едно чувствително поевтиняване на единната валута би било много полезно."При малко здрав разум от "анализатора" Кенет Рогоф щеше да се досети че печатането тихомълком на още Евро ЕЦБ би решило проблема с Гръцкия , Испанския и т.н. дългове като в същото време понижи цената на Еврото , за което твърди че също е проблем "Европейските лидери може погрешно да приемат това като доверие в еврото."Еврото е скъпо не защото му имат доверие , а защото ЦБ на куп държави като Китай , Суадитска Арабия и други с предимно доларови резерви се опитват да се застраховат от безумното печатане на долари от САЩ и техния в пъти по голам от Гърция дефицит/БВП (който бвп официално е формиран %80 от сектора услуги в който включват и финансовите услуги които както можете да се досетите дават окло %90 от всички услуги ако се смятат като пари ) . Справка-ЦБ на Китай при$/EUR1.19,какво направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Много си в грешка. Единната валута е невъзможна без реална политическа федерация с централна власт, фискална политика, федерална ЗАДЪЛЖИТЕЛНА конституция и прочие. Докато думата на Саркози и Меркел е по-силна от тази на европейския президент ( който изобщо не го знам кой е), докато ЕП взема ПОЖЕЛАТЕЛНИ решения, докато всяка държава си има собствен бюджет която сама си прави и решава сама да си възобнови границите и да казва че не желае да плаща за Гърция, няма как да стане. Т.е обратно е - първо федерация после единна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Преди 150-200 години в САЩ положението е било подобно - всеки щат (като много от щатите са били независими държави) си е имал собствена валута. Но САЩ става САЩ едва когато всички тези щати се обединяват в една федерация с една валута. Затова, ако европейците искат да има силна Европа, трябва да се постараят да преодолеят трудностите с еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още