IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво всъщност спъва гръцката икономика?

Повсеместната бюрокрация и липсата на възможност за кредитиране преди всичко за малките и средните компании са сред основните проблеми

08:16 | 27.01.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Официалното съобщение звучи многобещаващо. Преди една година тогавашното гръцко правителство обещава на износителите възстановяване на ДДС, което те трябва да плащат за материали и междинни продукти, в рамките на 90 дни. Днес реалността е различна. „Имам клиенти, които чакат от 350 дни за възстановяването на таксите", казва пред германското списание WirtschaftsWoche експортният консултант Арис Склавунос, основател на базираната в Атина Export Academy.

Ето защо гръцките фирми започват да търсят спешни решения на проблема. „Производителите на зехтин купуват тапи за бутилките си от Португалия, тъй като при внос са освободени от ДДС", казва Склавунос. „Абсурдно е, че държавата дава такива погрешни стимули и лъжливи обещания".

Примерът илюстрира колко далече все още е Гърция от икономическото и политическото си възстановяване. Особено след парламентарните избори, при които СИРИЗА спечели историческа победа, като по този начин сигнализира за отказ от реформите. Но следващите предизвикателства вече са налице.

Наистина в шестата година от началото на кризата в Гърция се отчита известен напредък в областта на фискалната политика. Ако новият кабинет не задраска досегашните планове, през 2015 г. в публичния сектор за първи път от 40 години насам няма да се отчете дефицит. Но икономическият растеж е в застой, преди всичко защото няма износ, без който пък не е възможно устойчивото възстановяване. И нещо повече - в много области Гърция е зависима от вноса и не може да се снабдява сама. Новото правителство трябва да се погрижи спешно и за този проблем, който намира твърде малко място в обществения дебат.

Други изпаднали в криза страни успяха да обърнат тренда благодарение на бума на износа. Ирландия, Испания и Португалия вече отчитат експортни излишъци. Гърция обаче продължава да свива своя дефицит по текущата сметка. Износът на стоки и услуги в реално изражение спада до равнището от 2008 г. Нито една страна в ЕС не изнася по-малко спрямо своето БВП, отколкото Гърция, включително туристическият сектор и корабоплаването.

Икономисти от Европейската комисия изчисляват, че износът на Гърция е с една трета по-нисък спрямо стойността, която може да се очаква с оглед на брутния вътрешен продукт, размера на нейните търговски партньори и дистанцията до тях. "Ужасяващо лошо" гласи становището им за представянето на гръцката експортна индустрия.

Какви са причините? Експортният консултант Склавунос не смогва да отговори на този въпрос. Преди почти две години 49-годишният специалист започва свой собствен бизнес, след като почти две десетилетия е бил служител на германския производител на строителни материали Knauf. Сега той води курсове по експортен бизнес в своята Export Academy в атинския квартал Алимос, по средата на пътя между Акропола и старото летище Хеленикон. 

Един от проблемите е липсата на големи компании. Една трета от брутния вътрешен продукт се дължи на компании с по-малко от десет служители. В Португалия този дял е 22 на сто, в Германия - 15%. Дори и ако малките предприятия имат добри идеи и намират клиенти в чужбина, често страдат от липсата на финансиране. „Банките не са готови да финансират малки и средни предприятия", отбелязва Склавунос. А малкото по-големи компании, които получават кредити, плащат за тях много повече, отколкото европейските им конкуренти. За последните четири години гръцките фирми са плащали с три процентни пункта повече за кредитите си спрямо средното равнище за еврозоната, се казва в анализ на Европейската централна банка.

Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Аз предлагам една такава формулка (в груби измерения): Ако в момента имаме 50 души произвеждащи реални ползи и 50 души произвеждащи бюрокрация, като и едните и другите работят по 8 часа на ден, да направим така, че да имаме 100 души произвеждащи реални ползи, но работещи по 4 часа на ден. Така ще имаме същото количество реални ползи, но всички ще са допринесли за тях, а ще е работено двойно по-малко. А как да го направим това? Мисля, че има начин, въпрос е "само" на организация. По-важното (и може би по-трудното) е обаче, преди това да сме сигурни, че го искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 24 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
отговора на този въпрос е кратък и *** - МЪРЗЕЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 31 rate down comment 7
stefanL
преди 9 години
ПОНЕ ИМАТ ИКОНОМИКА КОЯТО СЕ СПЪВА ! А НИЕ ДОРИ ИКОНОМИКА НЯМАМЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 34 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 9 години
Балканска му работа - тази статия е вярна на 100% и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 9 години
ода , и не само - смята се че доста от парите получени от Гърция от Ес са препрани в Бг . Но така кат гледам както каза - в икономиката пауза няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Аха... начи имало какво още да се произвежда и да се продава - безработните ще правят яхти! хахаха...! Явно не си виждал едни борси в Гърция, Франция и Италия, с размери на софийски квартал, пълни с чакащи новия си собственик яхти и лодки от всякакъв клас! хехе!Ако е на добра цена - да, с това съм съгласен - а ако пък е съвсем без цена, тогава може да се произвежда още много и ще има кой да го консумира постоянно! Некои му викат комунизъм... хаха! Един ден и това ще стане - след социализма това следва.... хахаха!И понеже темата е за Гърция, имаш ли идея каква огромна глътка допинг за гръцката икономика беше нашата "реформа", която унищожи българското селско стопанство и лека промишленост? Нещо подобно е преживяла Италия след падането на режима на полковниците в Гърция, когато италиански фирми и банки нахлуват на девствения гръцки пазар...Но както е видно, няма вечен празник и вечен пазар - рано или късно се гасят лампите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 29 rate down comment 2
data
преди 9 години
Според мен света не страда от свръх предлагане при положение че сносно живее има няма 20 % от човечеството . Каква е тази социална система която позволява хъхрю да стои и дебелее от социални помощи а някой някъде по света умира от глад и мизерия ? Нещо като помощите за земеделия - позволяват да се садят ягоди я Испания а в страна като Бг фермерите фалират от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 9 години
теорията ни учи че човешкото потребление е неограничено Мави - демек ако е на добра цена и аз искам да придобия една яхтичка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ми ето какво си писал:"виж съотношението на създаващите спрямо получаващите в Бг и ще ти стане много бързо ясно : "Какво всъщност спъва българската икономика" . Те това е и проблема и в Гърция , както и навсякъде по света . Просто повечко хора трябва да бачкат !"... та аз те питах, какво ще бачкат тези, които сега не бачкат, а пазарър е пълен с всякаква непродадена стока и услуги?И като се има предвид, че от бачкащите половината, че и повече бачкат на държавна работа, вторият ми въпрос беше в посока, ако държавата свие своето участие в икономиката и изхвърли половината от наетите при себе си, какво ще бачкат освободените и ако няма какво да бачкат - от какво ще живеят?И тук не става дума само за България и Гърция, защото това си е заболяване на целия ЕС, а вече и на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 9 години
Мави , да виждаш да съм писал че нещо ми липсва ? И нямам против държавата да се грижи за тези който имат НУЖДА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още