IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи евентуалният Brexit за инвеститорите

За играчите на пазарите този сценарий може да крие както рискове, така и шансове

12:02 | 08.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовите пазари се настройват за бърз европейски срив. Анализатори на Deutsche Bank предупредиха в сряда, че британците ще гласуват още на 23 юни в исторически референдум за оттеглянето на своята страна от Европейския съюз (добило популярност като Brexit).

Ден по-рано в Брюксел бе публикувано едно очаквано с нетърпение проектоспоразумение с евентуални отстъпки на ЕС за британците. Британският премиер Дейвид Камерън се надява на срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари да бъде постигнато окончателно споразумение. Така проевропейски настроеният Камерън се надява, че ще може да накара сънародниците си да гласуват за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Според проучванията на общественото мнение обаче резултатът от гласуването е неясен. 

Какво означава този спорен референдум на британците за инвеститорите? Първите признаци на нервност могат да бъдат забелязани на валутния пазар. От началото на ноември британската лира се обезцени спрямо еврото с около 5 на сто. Дори спрямо долара британската валута даде известни жертви. Анализатори от UBS говорят за „драматична загуба на стойност“ за паунда и отдават това на първо място на несигурността за бъдещето на Великобритания в ЕС.

В случай че англичаните наистина гласуват за напускане на ЕС, наблюдатели на валутния пазар очакват далеч по-голяма загуба на стойност на паунда. Brexit би бил не само политически, но и икономически шок за Европа.

Ако чуждите инвеститори започнат да изтеглят парите си от Острова след вот за излизане от ЕС, ситуацията за втората по големина икономика в Европа може да стане доста напечена. Дефицитът по текущата сметка на Великобритания всъщност е сравнително висок -  малко над 4% от икономическото производство. По този начин Великобритания е силно зависима от доверието на чуждестранните кредитори. Около една четвърт от британските държавни облигации и повече от половината от офис сградите в Лондон в момента се държат от чуждестранни инвеститори, изчислява Credit Suisse. Икономистите на банката Berenberg вече предупреждават за криза в платежния баланс, ако се стигне до излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Според анализ на ING само несигурността преди вота ще натисне надолу икономическия растеж на Великобритания с четвърт процентен пункт. Ето защо стратези по фондовия пазар очакват, че главно британски по-малки публични компании ще се обезценяват през следващите месеци преди референдума. Тези по-малки компании често са по-зависими от вътрешния пазар, отколкото големите корпорации в основния лондонски индекс FTSE 100. През последните три години Великобритания бе най-бързо развиващата се икономика сред седемте водещи индустриални държави (Г-7).

Но и някои големи британски борсово котирани компании са силно зависими от икономиката на страната, като например компанията майка на веригата универсални магазини Marks & Spencer. За нея важно е не само вътрешното търсене, но тя също така страда от слабия паунд, защото купува стоките си основно в чужбина.

Credit Suisse съветва предвид референдума да се избягват също акции на компании с големи експозиции в Шотландия. Причината – ако мнозинството британци гласуват в подкрепа на предложения Brexit, то може да последва и втори референдум - за отделяне на Шотландия от останалата част от Обединеното кралство. Много шотландци традиционно са проевропейски ориентирани, те вероятно биха предпочели да се отделят от Обединеното кралство, но да останат част от ЕС.

Ето защо Credit Suisse препоръчва да не се купуват акциите на алкохолния гигант Diageo, един от най-големите производители на шотландско уиски. Също и финансови акции със силна опора в Шотландия, като на Royal Bank of Scotland, Lloyds и Standard Life Management, са уязвими на фона на този допълнителен политически риск, твърди Credit Suisse.

Но също така има и потенциални печеливши: от слабостта на паунда ще се възползват компании със силна опора в еврозоната, смятат анализаторите. Класически пример за това е мобилният оператор Vodafone, чийто най-голям пазар е Германия. Като цяло Vodafone постига приблизително 60 на сто от приходите си в континентална Европа. Същото се отнася за туристическия концерн Thomas Cook. Тъй като паундът отслабва и спрямо долара, интересни биха могли да бъдат и британски компании със силни връзки с Америка, съветва Credit Suisse. Такива са, например, фармацевтичната компания Shire и строителният концерн Wolseley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Защо Англия иска да се махне от ЕС една от причините е ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoФинансите са много свързани и ограбването на САЩ от ''големите момчета'' чрез различни ''методи''- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685повлече останалите и Deutsche Bank - http://***.segabg.com/article.php?id=790331
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Англия има най-големият общ дълг над 500% спрямо БВП тоест това което си мисля е ,че политиците търсят начин да изкарат други виновни за срива и какво по-хубаво от референдум тоест самите граждани да са виновните Манипулациите са толкова изтънчени ,че без значение какъв ще е изхода от референдума ''те'' ще вменят част от вината на хората Британската империя е убила десетки милиони и сега го прави с финансови спекулации и т.н. включително и икономически убийци - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsgИ се сещам веднага за престъпленията на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия... - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ и тъй като финан. са взаимосвързани означава ,че повличат света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още